De ce zboara ideile romanesti peste granita - Inventatorul filtrului care reduce consumul de benzina Interviu

Vineri, 31 Mai 2013, ora 09:00
9225 citiri
De ce zboara ideile romanesti peste granita - Inventatorul filtrului care reduce consumul de benzina Interviu
Foto: Corneliu Birtok Baneasa (Arhiva personala)

Toti soferii se gandesc la o modalitate de a reduce cantitatea de combustibil pe care o consuma masina lor, insa putini sunt cei care stiu ca o inventie romaneasca poate face acest lucru.

Corneliu Birtok-Baneasa este cel care s-a gandit sa realizeze un filtru de aer, in urma cu 13 ani, cand a observat ca cel montat pe Dacia lui nu functioneaza cum trebuie.

Astfel, el a inceput sa se gandeasca la o varianta imbunatatita si, dupa ani de perfectionari, inventia lui a fost premiata la numeroase saloane internationale.

Pe langa alte distinctii, aceasta a fost recompensata cu 13 medalii de aur, inclusiv una la cel organizat la Geneva, in acest an.

Inventatorul roman a marturisit, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca se considera norocos ca a reusit sa obtina un parteneriat cu o firma care i-a asigurat finantarea pentru producerea la scara industriala a filtrului supraaspirant.

Insa Corneliu Birtok-Baneasa marturiseste ca Romania este o "tara a paradoxurilor", pentru ca noi nici nu criticam valorile, dar nici nu le recompensam.

Cat de mult s-a implicat statul sa ajute un inventator roman care a primit multe premii internationale? Ce parere aveti despre cum se comporta statul cu inventatorii romani?

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) este organismul care ajuta inventatorii romani in sensul ca realizeaza selectia inventiilor la nivel national, apoi asigura standul si jurizarea in saloanele de inventica internationale. Personal, am fost selectat de catre ANCS pentru a reprezenta Romania in 18 saloane internationale.

Am fost sprijinit in deplasarile la aceste saloane de catre Facultatea de Inginerie Hunedoara si de autoritatile judetene si locale, Consiliul Judetean Hunedoara si Cosiliu Local Deva (Primaria Deva).

Din pacate, statul roman nu recompenseaza in niciun fel astfel de performante.

Suntem o tara a contrastelor si a paradoxurilor, in sensul ca nu ne denigram valorile, dar nici nu le ajutam, iar in final se sting de la sine.

In cazul meu, am reusit, datorita rezultatelor din saloanele de inventica si mediatizarii, sa atrag un investitor care sa vina cu partea financiara, dar sunt multe idei bune care nu sunt puse in practica pentru ca inventatorii respectivi nu au fondurile necesare realizarii unor produse sau unei mici afaceri.

De exemplu, daca statul ar premia aceste performante/inventii cu sume sa spunem de 5.000 euro, poate unele inventii ar deveni produse care ar putea aduce un venit statului prin taxe/impozite si am avea si ceva productie atat de vitala pentru economie. Ce vreau sa spun este ca inventatorii ar infiinta o afacere cu acei bani din premiere si toata lumea ar avea de castigat in acest fel.

Cum ati ajuns sa realizati filtrul de aer care reduce consumul de combustibil? De unde a pornit ideea si cum s-a dezvoltat?

Primul filtru supraaspirant l-am realizat in anul 2000 pentru Dacia mea. Totul a plecat de la un principiu de functionare a filtrului original al masinii, care nu era conform cu regulile normale de filtrare, in sensul ca particulele de praf, nisip etc. se decanteaza in interiorul elementului de filtrare. Acest dezavantaj conduce la o colmatare prematura a elementului de filtrare, crescand astfel rezistentele gazodinamice la trecerea aerului prin filtru rezultand cresteri ale consumului de carburant, pierderi de putere, incalzirea motorului etc.

M-am gandit cum pot inlocui filtrul clasic cu un concept propriu inovator, astfel ca am facut cateva schite, apoi am inceput prelucrarea componentelor primului filtru supraaspirant, cu ajutorul prietenilor mei strungari si frezori. In cateva saptamani am reusit sa il construiesc cu totul. L-am testat timp de 2 ani sa vad daca teoriile mi se verifica.

Mai apoi, prietenii mei au vazut ca motorul functioneaza bine si au solicitat montarea acestuia pe masinile lor si de aici totul a decurs normal: proiecte noi, inventii, saloane de inventica si in final produsul certificat.

De unde si cum ati obtinut fondurile necesare si cam cat ati investit in proiect?

Am un parteneriat cu un investitor care sustine partea financiara si am realizat un produs de serie certificat sub marca 100% romaneasca AIR by CORNELIU.

Cum functioneaza mai exact acesta si cum ajunge sa reduca consumul de carburant? Conteaza tipul carburantului?

Filtrul supraaspirant reduce rezistentele gazodinamice si creste viteza aerului aspirat. Aceste doua avantaje conduc la o crestere a puterii motorului cu pana la 8-9%. Excesul de putere se realizeaza la o turatie cu 350 - 400 rotatii/minut, mai putin decat in cazul filtrului clasic. De exemplu, cu filtrul supraaspirant la 2.600 rot/min, avem aceeasi putere ca in cazul filtrului clasic, dar la 3.000 rot/min.

Prima senzatie este ca nu trebuie sa apasam asa tare pe acceleratie ca in cazul filtrului clasic, motorul raspunde mai bine la acceleratie si se modifica dinamica acestuia. Reducerea de carburant rezultata este pana la 12%, indiferent de tipul carburantului folosit (benzina, motorina sau GPL).

De unde poate fi cumparat produsul?

Filtrul supraaspirant este disponibil sub forma unui kit si este un produs certificat RAR (Registrul Auto Roman - n.red.). Momentan, se poate achizitiona online, de pe site-ul airbycorneliu.ro.

Pe ce tip de masini poate fi incorporat?

Kit-ul mai sus mentionat este destinat motorizarilor cu o capacitate de pana la 2.000 cc si poate asigura patru variante de montaj.

Poate ajunge acest filtru de aer la fiecare masina din Romania? Cam cat ar fi pretul lui si sub ce forma se prezinta?

Costurile unui FSU (filtru supraaspirant universal) sunt de 350 de lei si se poate comanda online, este foarte simplu de achizitionat prin aceasta metoda.

Inventia a fost premiata la multe saloane de inventii. Cum va simtiti cand va este apreciata munca?

Este un sentiment placut sa-ti fie recunoscuta munca.

Cum caracterizati in cateva cuvinte mediul de business din Romania?

Desi sunt potentiali investitori care cu 10.000 - 30.000 de euro ar putea realiza un business cu aceste inventii, nu se inghesuie nimeni, desi sumele nu sunt mari. Insa nu avem din pacate o piata a transferului tehnologic pentru inventii. Multe idei romanesti prind contur peste granita pentru ca noi nu reusim sa vedem adevaratul potential.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#filtru aer inventie romaneasca, #filtru aer reducere combustibil, #reducere combustibil masina, #inventator roman filtru aer, #inventator roman reducere carburant , #informatii auto