Atentie, soferi! In ce conditii va putea fi suspendata inmatricularea unei masini

Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 18:35
9624 citiri
Atentie, soferi! In ce conditii va putea fi suspendata inmatricularea unei masini
Foto: Arhiva Ziare.com

Camera Deputatilor a adoptat, marti, ca for decizonal, ordonanta de guvern care introduce in Codul Rutier noțiunea de suspendare a înmatriculării.

Conform Profit.ro, Codul Rutier va impune suspendarea de drept a inmatricularii unui autovehicul daca noul proprietar nu solicita in cel mult 90 de zile autoritatilor transcrierea dreptului de proprietate sau daca inspectia tehnica periodica (ITP) este expirata sau anulata.

De mentionat e faptul ca o aplicatie online va permite verificarea starii de inmatriculare, mai arata sursa. Aceasta aplicatie gratuita va fi pusa la dispozitie de catre Directtia Regim Permise de Conducere sti Inmatriculare a Vehiculelor. In cazul in care inmatricularea unui vehicul a fost suspendata, se va mentiona si motivul.

Suspendarea înmatriculării poate avea loc in doua situatii.

Prima este aceea in care daca noul proprietar sau cumpărătorul nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

In prezent, legea stabileste ca solicitarea de transcriere trebuie depusa in termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate, fara sanctiuni in caz de depasire a termenului.

În cazul în care, până la transcriere, intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul va curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate,l mai arata sursa.

Expirarea sau anularea inspecției tehnice periodice a vehiculului este cea de-a doua situatie in care inmatricularea este suspendata.

Circulattia pe drumurile publice a vehiculelor in cazul carora a fost suspendata înmatricularea va fi interzisa. Conducerea unui astfel de vehicul va fi sanctionata cu amenda de la 9 la 20 de puncte.

De asemenea, certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia va fi retinuta de catre politia rutiera.

Noile prevederi vor trebui promulgate de Klaus Iohannis si ar urma sa intre in vigoare incepand cu 20 mai 2018.

Citeste si Romania devine tara rablelor: RAR vrea sa introduca ITP la un an pentru masinile mai vechi de 12 ani

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#suspendare inmatriculare masini ordonanta, #Cod Rutier schimbari 2018, #suspendare inmatriculare masina situatii , #inmatriculare auto