Piperea: Romanii vor fenta legea masinilor inmatriculate in afara

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 07:11
16965 citiri
Piperea: Romanii vor fenta legea masinilor inmatriculate in afara
Foto: Arhiva

Legea aprobata, marti, de Guvern, in vederea limitarii perioadei in care pot circula pe teritoriul Romaniei masinile inmatriculate in alte state incalca principiul liberei circulatii a marfurilor pe teritoriul Uniunii Europene si va fi contestata in justitie, costul proceselor urmand sa fie suportat de contribuabili, a spus avocatul Gheorghe Piperea.

"Masura a fost conceputa, in principal, in scopul evitarii situatiilor in care, romanii, pentru a nu plati taxa de prima inmatriculare, isi inmatriculeaza masinile in Bulgaria. Eu consider ca solutia cea mai simpla pentru a evita acest gen de tranzactii este eliminarea in totalitate a taxei de prima inmatriculare.

Acest lucru nu inseamna ca nu se mai poate aplica, in continuare, principiul "poluatorul plateste", ci, dimpotriva, exista solutii pentru acesta, cum ar fi cele din Germania, unde se aplica o taxa pe consumul de carburanti si nu pe actul inmatricularii la prima sau a doua inmatriculare si asa mai departe", a spus avocatul pentru Ziare.com.

Potrivit avocatului, masura va fi primita cu ostilitate de populatie. "Oamenii vor da in judecata autoritatile, pentru ca se incalca principiul de circulatie a marfurilor pe teritoriul Uniunii Europene. UE este organizata in asa fel incat a cumpara o masina din Germania, tu fiind roman, inseamna a cumpara o masina din judetul Vrancea, tu fiind bucurestean. Acest principiu este incalcat de lege si, cu siguranta, vom avea alte procese si alte excursii pe la Curtea de Justitie a UE", a precizat Piperea.

In plus, noua masura va avea un grad de eficienta redus, in conditiile in care romanii, care si-au manifestat si in trecut spiritul inventiv, vor gasi noi metode de se sustrage acestei legi.

"Oamenii vor percepe acest lucru ca o noua masura samavolnica a statului impotriva cetateanului si, de aici, vor rezulta noi modalitati de evitare, asa cum s-a inventat inmatricularea in Bulgaria si circulatia pe baza de procura. De exemplu, inmatricularea va putea fi facuta de catre un bulgar in Romania, care va da o procura unui roman sa circule sau, eventual, bulgarul va trece o data sau de doua ori prin Romania, romanii avand o evidenta ca acesta a folosit masina, macar o data pe an, si nu romanul", a adaugat avocatul.

Gheorghe Piperea este convins ca legea va fi contestata in justitie, in timp ce costurile sistemului judiciar cu noile procese vor fi suportate, in continuare, de catre contribuabili.

"Din acest punct de vedere, nu ca avocat, ci ca cetatean contribuabil nu pot sa ma declar decat oripilat de insistenta autoritatilor de a pastra taxa de prima inmatriculare, care a fost declarata in atate randuri, de catre justitia romana si de catre Curtea de Justitie a UE, ca fiind ilegala. Aceasta taxa trebuie sa fie eliminata", a incheiat avocatul.

Autovehiculele inmatriculate in alte state vor putea circula pe teritoriul Romaniei doar pentru 90 de zile intr-un an, termen calculat incepand de la emiterea actului de vanzare-cumparare a masinii, conform unei decizii adoptate de Guvern printr-un proiect de lege care va intra in vigoare dupa ce va fi aprobat si de Parlament.

Proprietarii de masini care vor depasi acest termen vor fi sanctionati cu amenzi de pana la 560 lei sau pana la 1.420 lei, in functie de gravitatea contraventiei, si retinerea certificatului si a placutei de inmatriculare.

Potrivit datelor Politiei Romane, in Romania circula, in prezent, aproximativ 19.800 masini inmatriculate in Bulgaria, dintr-un total de peste 45.000 autovehicule inregistrate in alte state, incluzand Italia, Spania, Marea Britanie.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#lege inmatriculare masini Bulgaria, #inmatriculari masini afara, #restrictii inmatriculari afara, #contestare lege inmatriculari , #inmatriculare auto