Taxa de prima inmatriculare va fi introdusa din nou din septembrie (Video)

Marti, 07 August 2012, ora 15:21
12913 citiri
Taxa de prima inmatriculare va fi introdusa din nou din septembrie (Video)
Foto: dinorasulmeu.ro

Taxa de prima inmatriculare va fi introdusa din nou din septembrie, desi fusese suspendata in luna ianuarie pentru un an de zile, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a precizat ca va suspenda aceasta prevedere, taxa urmand sa fie mai mica decat cea anterioara.

"De la inceputul anului, colectarea taxei de prima inmatriculare nu s-a mai facut, probabil ca la inceputul lunii septembrie vom veni cu pozitia oficiala a Guvernului Romaniei in ceea ce priveste taxa de prima inmatriculare. Cu siguranta pozitia mea este de a reduce nivelul taxei de prima inmatriculare", a mentionat Rovana Plumb, la The Money Channel.

Ministrul Mediului sustine ca este nevoie de acesti bani pentru a finanta investitiile de mediu.

"Suspendandu-se proiectul de lege nu a existat niciun venit la Fondul pentru Mediu. Veniturile obtinute din colectarea taxei de prima inmatriculare se utilizeaza pentru proiecte investitionale verzi si acest lucru vrem sa-l facem", a adaugat Rovana Plumb.

Aceasta a precizat ca noua formula a taxei de prima inmatriculare nu va mai tine insa cont daca masina este veche sau noua, ci doar de cat de mult polueaza.

"Este prematur ca sa va inaintez un anume cuantum, un anume nivel, deoarece se fac anumite scenarii privind impactul bugetar al acestei taxe si se coreleaza efectiv cu veniturile populatiei, desigur si cu numarul de masini care intra in tara intr-un an de zile, in niciun caz nu se va mai face niciun fel de discriminare intre masinile noi si masinile second-hand ci pur si simplu se va lua in calcul efectiv tipul de emisii", a mai spus ministrul Mediului.

In luna ianuarie, Guvernul a decis ca taxa de prima vanzare a masinilor inmatriculate inainte de 2007 sa fie suspendata pana la inceputul anului viitor, urmand ca persoanele care au platit deja aceasta taxa sa primeasca banii inapoi. Taxa auto a fost introdusa de Guvern in luna aprilie 2008, fiind calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon.

Sebastian Bodu critica reintroducerea taxe auto

Europarlamentarul PDL, Sebastian Bodu, critica decizia de reintroducere a taxei de prima inmatriculare.

"Ii solicit in mod public ministrului mediului, d-na Rovana Plumb, ca inainte de a se gandi la instituirea unei taxe de poluare asupra autovehiculelor, pentru finantarea unor asa-zise "proiecte investitionale verzi", sa nu uite ca are la dispozitie, din partea UE, fonduri nerambursabile pana in 2013, cu posibilitatea prelungirii finantarii pentru inca doi ani", a precizat acesta, intr-un comunicat remis Ziare.com.

El sustine ca numai pentru 2012, Ministerul Mediului mai are alocati 252,439 milioane de euro fonduri structurale si 596,374 milioane de euro din fondul de coeziune, iar pentru 2013 are alocati 291,602 milioane de euro fonduri structurale si 639,374 milioane de euro din fondul de coeziune.

"Intr-o astfel de perioada de turbulente economice la nivel european, orice fel de taxa nou instituita reprezinta o masura pro-ciclica, care ar afecta si mai mult consumul. In plus, ar fi bine ca Ministerul Mediului sa ramana in interiorul finantarilor din fonduri europene si sa nu inventeze alte proiecte, fie ele verzi, rosii sau galbene", a conchis Bodu.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#taxa prima inmatriculare reintrodusa, #inmatriculari auto Romania, #Rovana Plumb taxa prima inmatriculare, #Rovana Plumb reintroducere taxa inmatriculare , #inmatriculare auto