Cat de rentabila este o masina electrica?

Joi, 21 Aprilie 2011, ora 14:37
3469 citiri
Cat de rentabila este o masina electrica?
Foto: Romania Libera

Achizitia unui automobil electric poate fi potrivita si in Romania, avand in vedere ca statul si-a exprimat intentia de a acorda o subventie pentru cei interesati de acest lucru. Insa calculele arata ca astfel de masini devin o alternativa buna doar pentru cei care circula 100 de kilometri pe zi.

Desi guvernul va acorda o subventie de 20% din pret (dar nu mai mult de 3.700 de euro), specialistii de la Renault considera ca pretul de achizitie al unui automobil electric, pentru a fi atractiv, ar trebui sa devina comparabil cu pretul unui automobil similar ca performante dar cu motorizare diesel.

In Romania, in cazul modelelor Kangoo ZE sau Fluence ZE, diferenta dintre versiunea electrica si cea diesel este de cate 8.000 de euro. Dupa se scade subventia, diferenta ramane de doar 4.300 de euro (17.600 lei).

Insa pentru a vedea daca renteaza o masina electrica, trebuie luata in consideratie perioada de amortizare a costurilor de inchiriere a acumulatorilor si a diferentei de pret, scrie afacerilacheie.net.

Astfel, daca se face o analiza la 100 de kilometri parcursi, costul doar cu motorina este de 30 lei, iar pentru varianta electrica costul curentului este de 7 lei. Insa chiria lunara a acumulatorilor este de 79 euro (330 lei). Asa inseamna ca, pentru a acoperi costurile de deplasare lunare, ar trebui parcursi 1.500 de kilometri lunar, aproape 50 de kilometri zilnic.

In ceea ce priveste recuperarea diferentei de pret de achizitie dintre automobilul electric, se va lua in calcul o perioada de cinci ani, asta insemnand ca, lunar, trebuie amortizata suma de 300 lei lunar.

Astfel, daca automobilul electric ar parcurge inca 50 de kilometri/zi, pe langa cei 50 de kilometri/zi necesari pentru amortizarea costurilor cu inchirierea acumulatorilor, asta inseamna ca s-ar putea acoperi si diferenta de pret de achizitie. Rezulta ca daca masina electrica ar parcurg zilnic 100 de kilometri, atunci aceasta ar deveni o alternativa foarte buna la un model clasic.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#rentabilitate masina electrica, #electricitate masina electrica , #masini electrice