Soferii bucuresteni isi pot incarca masinile electrice sau hibrid in maxim 30 de minute

Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 16:37
6081 citiri
Soferii bucuresteni isi pot incarca masinile electrice sau hibrid in maxim 30 de minute
Foto: Arhiva Ziare.com

Prima statie rapida de incarcare a masinilor electrice si hibrid a fost inaugurata, joi, in incinta benzinariei OMV din zona Aerogarii, un "plin" putand fi realizat in 20-30 de minute.

Clientii care achizitioneaza si serviciul de spalatorie auto nu vor plati nimic, iar pentru cei care doresc exclusiv sa-si incarce autovehiculul ecologic costurile vor fi de 1 leu/kwh. Astfel, pretul final pe care un client poate sa-l plateasca pentru un "plin" va fi cuprins, in medie, intre 22 de lei (in cazul bateriilor de 22 kw) si 36 de lei pentru acumulatorii din noua generatie, montati pe masinile aduse in Romania.

Statia face parte dintr-un proiect-pilot derulat de OMV Petrom si Electrica SA, care va cuprinde sase puncte rapide de incarcare ce vor fi inaugurate in decursul acestui an. Patru puncte de incarcare vor fi situate in benzinariile OMV din bulevardele Aerogarii, Corneliu Coposu, Titan si Iuliu Maniu, iar doua la sediile celor doua companii.

Directorul comercial al companiei Electrica, Ramiro Angelescu, a punctat faptul ca Romania urmeaza astfel tendinta la nivel european de a dezvolta infrastructuri de alimentare a masinilor electrice.

"Fiind un proiect-pilot, acesta este, practic, si un mesaj pentru cei care vor sa foloseasca aceasta tehnologie. Va trebui sa existe o perioada de analiza a acestui proiect. Tendinta la nivel european este de a exista asemenea infrastructuri si acelasi lucru se va intampla si in Romania", a spus Angelescu.

Prin aceste statii cu incarcare rapida, un autovehicul 100% electric poate incarca 80% din capacitatea acumulatorului, in doar aproximativ 20 de minute, fata de 7-8 ore cat ar dura la o priza non-dedicata acestui serviciu.

Investitia in prima statie rapida de incarcare din Bucuresti s-a ridicat la 30.000 de euro.

Conform statisticii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA), vanzarile de masini ecologice noi (electrice si hibride) au ajuns, in primele 11 luni ale anului 2016, la 1.044 de unitati, in crestere cu 125% fata de aceeasi perioada din 2015, cand s-au consemnat 464 de unitati.

La nivelul perioadei ianuarie - noiembrie 2016, comparativ cu intervalul similar din anul precedent, ponderea autoturismelor "verzi" in totalul vanzarilor a fost de 1%, in Romania.

In topul celor mai comercializate marci auto electrice 100%, in primele 11 luni din 2016, primul loc a fost ocupat de producatorul BMW, cu 62 de unitati, urmat de Mercedes-Benz (27), Volvo (11), Mitsubishi (7), Renault (5), Porsche (3) si Audi (1).

Analiza de specialitate a APIA arata faptul ca segmentul autoturismelor hibride reprezinta 86,1% din intreaga categorie a masinilor ecologice, in timp ce vanzarile strict de autovehicule electrice (BEV, EREV, PHEV) au consemnat o triplare (237%), comparativ cu primele 11 luni din anul anterior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#statie incarcare masini electrice Bucuresti , #masini electrice
Comentarii