Vesti proaste pentru romanii cu masini electrice: Din 19 martie, se scumpeste incarcarea

Marti, 06 Martie 2018, ora 14:48
11155 citiri
Vesti proaste pentru romanii cu masini electrice: Din 19 martie, se scumpeste incarcarea
Foto: Arhiva Ziare.com

Incarcarea unui vehicul electric in Romania se poate face, incepand din 19 martie, pe baza unui abonament fix, la care se adauga tariful de incarcare in functie de puterea pe care masina o poate accesa la statie si timpul cat este conectata pentru alimentare, reiese din datele Renovatio e-charge, prima retea bazata pe solutii de incarcare rapida dedicate tuturor utilizatorilor de vehicule electrice din Romania.

Potrivit sursei citate, posesorii de masini electrice vor avea la dispozitie un sistem de tarifare al serviciului de incarcare, impartit pe trei categorii.

Astfel, abonamentul de baza se numeste Start, are tarif zero, dar separat costuri de incarcare la statie cuprinse intre 7,4 bani/minut - pentru vehicule care se alimenteaza cu o putere de pana la 4kW, si 1,6 lei/minut - pentru cele cu o putere mai mare de 22 kW.

De asemenea, pentru abonamentul Entry se va plati un tarif de 99 de lei pe luna, cu o durata contractuala minima de 12 luni, si se adreseaza celor care folosesc, in mod regulat, reteaua e-charge apeland atat la solutii de incarcare normala, cat si rapida. Suplimentar fata de abonamentul lunar, posesorii de masini electrice vor trebui sa achite incarcarea efectiva ce variaza intre 3,9 bani/minut si 88,8 bani/minut.

Pe de alta parte, abonamentul Fast costa 220 lei/luna, pe o durata contractuala de minimum un an, fiind destinat celor care folosesc intens reteaua Renovatio e-charge si pentru care timpii redusi oferiti de solutiile de incarcare rapida sunt foarte importanti.

In acest caz, tarifele de incarcare sunt cele mai reduse si sunt cuprinse intre 1,8 bani/minut si 40,1 bani/minut, in functie de puterea de incarcare a vehiculului.

Toate tarifele valabile pentru abonamentele lunare nu includ taxa de 249 de lei (cu TVA), in vederea activarii cardului Renovatio e-charge, iar fiecare card va fi atribuit unui singur vehicul electric si este netransmisibil.

Reprezentantii retelei e-charge mentioneaza ca pentru toate tipurile de abonament este necesara incheierea unui contract.

In cazul abonamentului Start, plata cu cardul bancar va putea fi realizata incepand cu a doua jumatate a anului 2018.

Renovatio e-charge este prima retea bazata pe solutii de incarcare rapida dedicate tuturor utilizatorilor de vehicule electrice din Romania. Reteaua va avea cel putin 50 de puncte de incarcare Fast Charge, asigurand in acest fel mobilitate electrica in marile orase si de-a lungul coridoarelor pan-europene ce traverseaza Romania.

Conform statisticii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA), la nivelul anului 2017, in Romania, au fost comercializate 2.811 de autoturisme ecologice noi (electrice + hibride), in crestere cu 136,7% fata de anul anterior, iar ponderea acestora in totalul vanzarilor a atins 2,2%. In marja de crestere raportata, 514 au fost autoturisme electrice 100% (crestere de 207,8% fata de 2016), iar 2.297 unitati hibride (+126,1%).

Totodata, in prima luna din acest an, numarul autoturismelor "verzi" (hibride, respectiv electrice 100%) noi vandute in Romania a ajuns la 193 de unitati, in crestere cu 70,8% in comparatie cu aceeasi perioada din anul anterior. Din acest total, 79 sunt autoturisme electrice 100% (crestere de 6,5 ori fata de ianuarie 2017), iar 114 unitati sunt hibride (+12,9%). In prima luna a acestui an, ponderea autoturismelor ecologice in totalul vanzarilor la nivel national a fost de 2,7%.

România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
#masine electrice Romania , #masini electrice