Care sunt defectiunile cu care nu treci de RAR

Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 16:26
46228 citiri
Care sunt defectiunile cu care nu treci de RAR
Foto: CC0 Creative Commons

Inspectia Tehnica Periodica, adica ITP-ul, presupune verificarea masinilor ai caror soferi vor sa le utilizeze ca mijloc de transport pe drumurile publice in cadrul statiilor autorizate de Registrul Auto Roman (RAR).

Spre deosebire de anii din urma, inspectorii au mai imblanzit regulile de primire a certificatului care atesta ca autoturismul este incadrat in normele europene de circulatie, insa asta nu inseamna ca te poti prezenta cu masina la RAR daca aceasta are defectiuni majore sau daca nu intruneste standardele impuse.

Noile reguli au fost trecute in Legea nr. 260/2017 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea incadrarii vehiculelor inmatriculate sau inregistrate in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si in categoria de folosinta conform destinatiei.

Daca nu vrei sa parcurgi intreaga reglementare, am pregatit pentru tine cele mai importante situatii care te vor obliga sa repari masina si sa te intorci ulterior pentru verificarile oficiale, ca sa economisesti timp si bani.

Iata cum ar trebui sa te pregatesti inainte de a ajunge la RAR.

Ce obligatii ai

In primul rand, trebuie sa te preocupe elementele exterioare ale masinii. Mai exact, sistemul de lumini, anvelopele, caroseria si parbrizul masinii tale trebuie sa fie intr-o stare foarte buna.

Urmele vizibile de rugina nu vor fi "iertate", asa ca uita-te atent la praguri, la aripi si la portiere pentru a identifica si a putea remedia posibila prezenta a acesteia.

Mai apoi, treci pe la service si cere ajutorul unui specialist care poate sa stabileasca daca sistemul de directie este in perfecta stare. Daca mecanicul sesizeaza prezenta unor zgomote la miscarea simpla a volanului, va trebui sa remediezi situatia inainte de a ajunge la RAR.

Nu vor trece neobservate nici franele care nu tin, asa ca roaga-i pe cei de la service sa verifice daca placutele de frana si discurile montate pe masina sunt intr-o stare buna.

Daca vreuna din aceste componente iti da batai de cap, nu mai sta pe ganduri si comanda piese pentru Ford, Audi, Opel, Volkswagen, Dacia, Renault sau orice marca are masina pentru care vrei sa iei RAR-ul, pentru ca acestea sa fie imediat inlocuite si sa te poti bucura cat mai curand de autoturismul tau.

Ce documente va trebui sa prezinti inainte de inspectie

Nu trebuie sa ai doar o masina pusa la punct, ci si un dosar cu toate actele necesare RAR complet, atunci cand vrei sa treci cu bine de inspectie. Iata ce ar trebui sa nu uiti acasa:

- certificatul de inmatriculare al autovehiculului sau autorizatia provizorie de circulatie;

- cartea de identitate a autovehiculului (in cazul in care masina este in leasing sau apartine unei societati comerciale se accepta o copie dupa cartea de identitate a masinii, stampilata de proprietar, pe care sa apara si mentiunea "conform cu originalul");

- cartea de identitate a conducatorului auto care prezinta autoturismul la inspectie;

- polita RCA, valabila la data la care se efectueaza ITP.

Daca decizi sa risti si conduci o masina fara ITP pe drumurile publice te poti procopsi cu o amenda care pleaca de la 900 si poate ajunge la 2.000 de lei. Respecta legea si condu cu atentie!

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#acte RAR, #reguli ITP , #masini