Carpooling-ul, solutia Occidentului la traficul aglomerat. Ce cred romanii?

Marti, 15 Mai 2012, ora 07:38
6624 citiri
Carpooling-ul, solutia Occidentului la traficul aglomerat. Ce cred romanii?
Foto: Arhiva

Pretul ridicat al combustibilului, conditiile in care se desfasoara transportul public, aglomeratia din trafic si, nu in ultimul rand, preocuparile pentru mediu sunt argumente puternice in favoarea identificarii unor alternative de calatorie mai eficiente.

"Carpooling-ul" sau partajarea masinii a fost practicat in SUA inca din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, aici fiind infiintate chiar benzi speciale de autostrada destinate masinilor cu mai mult de un pasager. Metoda a fost preluata cu succes in multe state europene si nu numai.

Cum functioneaza? Practic, detii o masina si mergi zilnic pe o anumita ruta, ai locuri libere in masina si esti dispus sa le cedezi altor soferi care au acelasi drum, prin alternarea sofatului. Avantajele sunt evidente: mai putine masini in trafic, iar, pe termen lung, costuri mai mici. Desigur, carpooling-ul se poate materializa in diverse forme, adaptate situatiilor specifice.

In Romania, ideea a fost promovata, incepand cu 2009, prin lansarea site-ului cumasina.net, unde persoanele interesate pot participa ca soferi sau ca pasageri, prin postarea unui anunt cu ruta si conditiile dorite, sau pot raspunde anunturilor deja postate.

In prezent, site-ul centralizeaza peste 1.500 de anunturi de transport in Bucuresti si alte orase din tara, pentru rute locale, nationale sau internationale. Sectiuni speciale sunt dedicate transportului spre concerte, la aeroport sau la mare. Majoritatea anunturilor vizeaza rute nationale ocazionale.

Romanilor nu le place sa imparta masina

Romanii raman, insa, reticenti fata de ideea de a merge la serviciu cu masina altcuiva, majoritatea anunturilor pe rute zilnice locale neprimind niciun raspuns.

Unul dintre cele mai recente anunturi a fost publicat de domnul Marian Vulpe, in aprilie 2012. Domnul Vulpe cauta pasageri din Bucuresti pe ruta Chitila, Pod Constanta, Calea Grivitei, Piata Universitatii, Piata Muncii. Nu in fiecare zi, iar ora de plecare este dupa 10 in general, se specifica in anunt.

"Din pacate, nu a raspuns nimeni anuntului, poate nu e nici o destinatie foarte des cautata", explica el, pentru Ziare.com.

Retelele de socializare se substituie site-ului dedicat, avantajul constand in posibilitatea de a cunoaste, cel putin virtual, posibilii parteneri de drum.

"Am mai practicat aceasta metoda impreuna cu cunostinte online, via Facebook sau Twitter, in masura in care am avut drumuri mai lungi in tara." Criterii de selectie? "Nu neaparat, pentru drumuri scurte nu exista un criteriu anumit de selectie", a specificat Marius Vulpe.

Domnul Costel, Bucuresti, a postat un anunt in urma cu un an, cautand pasageri pentru ruta Rahova, Filaret, Piata Unirii, Rosetti, Mosilor, Colentina, Andronach.

"Nu a raspuns absolut nimeni, insa anuntul este valabil in continuare", spune el. Domnul Costel este dispus sa transporte maximum trei persoane, carora le cere doar sa fie civilizate. In ceea ce priveste costurile, acestea sunt "de comun acord, nici eu sa fac avere, nici ei sa saraceasca, ne ajutam reciproc", afirma domnul Costel.

Doamna Teo, din Timisoara, merge saptamanal pe ruta Timisoara - Remetea - Recas - Herneacova - Stanciova si este dispusa sa imparta drumul cu alti calatori, potrivit unui anunt afisat la inceputul anului.

"Nu a existat nicio reactie pe acest site. Am locuit o vreme in Germania unde metoda functioneaza foarte bine si cred ca si in Romania s-ar putea dezvolta. Eu o incurajez ca sofer si ca posibil pasager", a spus ea.

Raspunsuri pozitive pentru transporturi pe rute in jurul Timisoarei a primit prin intermediul unei comunitati online, ai carei membri se cunosc personal intre ei.

O metoda de succes in alte tari

Cu mai mult de un miliard de masini in lume, congestionarea traficului, risipa de combustibil, poluarea si costurile pentru economia globala constituie provocari carora dezvoltarea carpooling-ului le poate raspunde in mare masura.

In timp ce vanzarile de masini noi au cunoscut un regres in Italia, carpooling-ul a crescut cu 76% in acest an comparativ cu anul anterior.

De asemenea, in Franta, numarul anunturilor de pe cel mai mare site national destinat partajarii masinii aproape s-a dublat in perioada martie-aprilie 2012, la 1,8 milioane de la 1 milion in perioada corespunzatoare din anul precedent.

Destinat initial studentilor libanezi pentru a ajunge la facultate, un site asemanator din Liban a devenit curand disponibil pentru oricine. Pentru siguranta pasagerilor, sunt utilizate sistemele "cerere de companie" si "integrare Facebook", prin care persoanele interesate trebuie sa trimita o cerere dupa aprobarea careia potentialii participanti isi pot vizuliza reciproc profilurile de pe Facebook si pot verifica informatiile inainte de a calatori impreuna.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#carpooling Romania, #partajarea masinii, #trafic Bucuresti , #masini