Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sa evitam tragediile de genul celei de pe A2. Cum sa conducem pe timp de ceata si ce sa facem in caz de carambol

Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 07:32
9987 citiri
Sa evitam tragediile de genul celei de pe A2. Cum sa conducem pe timp de ceata si ce sa facem in caz de carambol
Foto: Pixabay

Noua, romanilor, ne place sa ne dam cu parerea despre altii. Insa petrecem mai putin timp sa ne gandim la propria persoana si la modul in care ar trebui sa actionam in diverse situatii. Este si cazul accidentului cumplit de pe Autostrada Soarelui, ocazie cu care multi utilizatori si-au exprimat parerile pe retelele sociale despre modul in care trebuiau sa reactioneze cei implicati in carambol.

Insa eu m-am gandit ce as fi facut intr-o astfel de situatie si mi-am dat seama ca instinctele si experienta nu imi vor fi de-ajuns.

Asa ca am inceput sa ma documentez. Am citit relatarea unor accidente din Germania, o tara faimoasa pentru reteaua de autostrazi.

In general, accidentele se produc pe timp de ceata din cauza soferilor care nu mentin distanta corespunzatoare fata de celalte masini si din cauza vitezei prea mari, neadaptate la conditiile de trafic.

Masuri preventive

    • 1. Ma informez cu privire la situatii de urgenta de prin alte tari unde exista mult mai multe autostrazi.
  • Unele scoli de soferi din Germania indica asa:

    • 50 m vizibiltate: merg cu maximum 50 km/h
    • 100 m vizibilitate: merg cu maximum 80 km/h
    • 150 m vizibilitate: merg cu merg cu maximum 100 km/h

    Alte scoli de soferi indica urmatoare regula: Vizibilitatea in m = viteza maxima in km/h.

    • 2. Daca deodata intervine ceata reduc viteza, nu franez brusc.

    Totodata, daca sunt intr-un proces de depasire, aman depasirea si revin pe banda 1. Stiu ca ajung la destinatie mai tarziu, insa mai bine mai tarziu decat niciodata. Ceata este de doua feluri: una densa - care te ia prin surprindere si una care se ingroasa treptat. In ambele cazuri, trebuie sa incetinesc treptat.

    • 3. Pe ceata ma gandesc constant la soferul din fata si cel din spate.

    Este clar ca pe ceata ai putine repere si este mai usor cand cineva merge in fata ta. Nu merg prea aproape de cel din fata pentru ca o sa il stresez si, in caz de urgenta, eu nu mai am timp sa franez. Sunt prevazator!

    Totodata daca eu pun frana, se aprind luminile de frana... dar omul din spatele meu va avea timp sa reactioneze?

    • 4. Aprind lampa de ceata.

    Sunt constient ca luminile de ceata aprinsa nu este o gluma. In general, in Germania se recomanda aprinderea lor cand vizibilitatea este sub 50m.

    Ok, acestea au fost masuri preventive. Dar ce se intampla cand deja exista un accident in fata ta?

    In timpul unui accident, se intampla de fapt 3 coliziuni:

    • masina ta cu un alt obiect (zid, pod, alta masina) ;
    • tu cu masina ta (te lovesti de volan, pedale, bord, airbag) ;
    • organele interne cu tine. (organele interne se lovesc de cutia toracica, oase rupte perforeaza organe interne...).

    Iata ce e de facut:

    1. Franez lent, din timp, pun avaria, claxonez. Cand conduci pe ceata este ca intr-un vis... daca mai este si noapte, atunci e si mai grav. Claxonul il poate trezi pe un sofer mai neatent aflat in spatele meu. Scopul este sa minimizez daunele asuprea oamenilor si obiectelor.

    2. Daca franez dar impactez masina din fata mea si nu imi amintesc ca tocmai am depasit un tir atunci raman in masina cu centura pusa. Cu spatele lipit de scaun si capul de tetiera, cu picioarele sub pedale. Astfel, in cazul unui impact din spate toata energia va fi preluata de caroseria masinii tale si transferata masinii din fata.

    3. Nu trag de volan. In caz de impact as vrea sa fie mai degraba in fata sau in spate. Nu in lateral. Prin intermediul lonjeroanelor, masina ta poate transfera energie de impact din fata in spate si vice-versa. Insa nu poate transfera din stanga in dreapta.

    La testele NCAP, vitezele de impact pentru accidente laterale sunt mult mai mici fata de cele frontale. Cu alte cuvinte: este mai bine sa fii lovit in spate sau in fata decat dintr-o parte.

    Daca insa stiu ca o sa fiu lovit in spate de un tir, atunci incerc sa il evit, iar odata facuta manevra de depasire incerc sa rulez cu viteza foarte mica. Niciodata sa ma opresc complet.

    In loc de concluzie

    Aceste idei sunt lucruri de bun simt, nu o expertiza specifica. Este bine sa fii prevazator in trafic, sa te gandesti la tine, la ceilalti, la vieti in general.

    Sa avem drumuri bune!

    Articol scris de Dan Babu, evaluator la MasinaPotrivita.

    Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
    Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
    Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
    Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
    Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
    Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
    #sfaturi condus ceata, #sfaturi carambol, #sfaturi accident masina , #masini