Cum protejam bateria masinii in timpul iernii

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 16:10
30585 citiri
Cum protejam bateria masinii in timpul iernii

Dupa cum spunea un personaj celebru "Iarna nu e ca vara", o afirmatie perfect valabila si pentru bateria masinii. In timpul iernii, din cauza temperaturilor mai joase, bateria este supusa la mai mult stres, iar daca nu o protejam si nu o intretinem in mod corespunzator putem ajunge in situatii neplacute in care nu ne mai putem porni masina.

Cand temperatura exterioara scade, pentru pornirea motorului rece este necesar un curent de 2-3 ori mai mare decat atunci cand este cald afara: in primul rand conteza tipul de ulei din motor. Atunci cand este frig vascozitatea acestuia creste (indiferent de marca si tip) iar efortul de a "invarti" motorul este mai mare, astfel solicitand mai mult bateria, recomandarea noastra este sa utilizati un ulei de motor cu caracteristici mai bune iarna.

Si frigul reduce semnificativ performanta acumulatorului, probabil ati observat si la telefonul mobil, cu cat sta mai mult in frig cu atat acumulatorul se descarca mai rapid, iar daca il incalziti puteti observa cum incepe sa-si revina. De exemplu, la o temperatura apropiata de 0 grade Celsius, performanta bateriei scade se reduce cu aproximativ 20%, la -10 grade C se reduce cu 33% iar la -20 grade C poate genera un curent la doar jumatate din valoarea normala..

Daca nu sunteti foarte sigur pe acumulator, cei de la Piese auto SawAuto - magazin online de piese auto originale si aftermarket - recomanda ca pe timpul iernii sa aveti in trusa de scule si un set de cabluri de pornire pentru orice eventualitate..

Cand se apropie sezonul rece verificati atat acumulatorul cat si instalatia de incarcare, o puteti face si singuri, in primul rand vizual, verificati daca bornele bateriei sunt bine stranse si curate, fara reziduuri de acid sau murdarie, majoritatea acumulatorilor au un mic senzor ce poate indica rosu sau verde in functie de starea bateriei (vezi exemplu la acumulatori auto Varta), dar si cu ajutorul unui voltmetru, cand este motorul pornit se masoara tensiunea la borne. Aceasta trebuie sa aiba o valoare intre 13,5 V si 14,5 V, nici mai mult, nici mai putin, daca valoare masurata iese din limite, va recomand sa mergeti la un service auto sa vedeti unde este problema.

Cum se procedeaza cu acumulatorii auto cand este frig

Cand este foarte frig e recomandat ca inainte de a porni motorul sa porniti pentru cateva minute un consumator, de exemplu farurile sau radioul pentru a "incalzi" bateria inainte de pornire, dar nu uitati ca atunci cand actionati demarorul sa fie deconectati toti consumatorii.

Cand activati demarorul, este este indicat sa fie inchisi toti consumatorii de curent, la majoritatea masinilor noi acestia sunt inchisi automat. Dupa ce se porneste motorul se pot porni consumatorii, insa nu abuzati, trebuie sa fie un consum rezonabil (de exemplu, sa nu porniti simultan luminile, stergatoarele, degivrarea, aeroterma climatizarii pe viteza maxima, instalatia audio) astfel incat bateria sa se poata reincarca mai ales atunci cand mergeti in oras deoarece se merge relativ pe distante mici, cu turatii mici si porniri dese, ceea ce nu permite o reincarcare optima.

Nu tineti farurile aprinse sau alt consumator atunci cand aveti motorul oprit decat daca este absolut necesar.

Acumulatorii auto pentru motoarele diesel

Pentru cei cu motor diesel este recomandat sa nu ignore becul avertizor de "bujii incandescente" din bord. Porniti motorul doar dupa ce se stinge acest indicator, bujiile incadescente usureaza pornirea si reduc timpul de pornire a motorului si solicitarea acumulatorului. Daca este foarte frig, nu porniti imediat dupa ce se stinge becul, intoarceti cheia inapoi si apoi puneti din nou contactul pana se stinge becul de "bujii incandescente" si abia atunci actionati demarorul. Dupa ce a pornit motorul, nu-l opriti decat dupa cateva minute, astfel incat acesta sa se incalzeasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#baterie masina iarna, #baterie Saw Auto, #acumulatori auto frig , #masini