Die Welt: Viitorul automobilelor germane se afla in Romania

Duminica, 26 Ianuarie 2014, ora 11:18
10050 citiri
Die Welt: Viitorul automobilelor germane se afla in Romania

Sibiul este un centru al companiilor germane furnizoare de automobile, precum Bosch sau Daimler, arata cotidianul Die Welt intr-un material extins, despre viitorul companiilor germane producatoare de automobile, care se gaseste acum in Romania.

Centrala Daimler din Stuttgart are mari asteptari de la directorul companiei "Star-Transmission" din Romania, Bernd Krottmayer. Fabrica din Transilvania ar urma sa dea un impuls strategiei de crestere a companiei pentru 2020, astfel incat Mercedes-Benz sa devina cea mai cumparata si profitabila marca de masini.

De asta, concernul introduce noi modele, care fac necesare mai multe mecanisme, care sa fie montate la Sebes. Aici, fabrica va fi construita de Daimler pana in 2016, pentru 300 de milioane de euro.

"Nu mutam productia din Germania, ci preluam capacitatile suplimentare", explica Krottmayer.

Pentru el, extinderea este o treaba de zi cu zi din 2010, de cand a fost trimis la fabrica centrala din Romania. Atunci cand a venit, aici se aflau 450 de angajati, iar astazi muncesc 1.000 de oameni. Investitiile ce vor veni anunta si viitoare angajari - desi Krottmayer nu stie exact cate noi locuri de munca inseamna asta. Insa Daimler concureaza din ce in ce mai mult cu alti investitori germani, pentru angajari in Transilvania.

Epicentrul acestui boom al constructiei de automobile este Sibiu. Printre cele aproximativ 800 de firme germane de aici se numara Siemens cu trei fabrici, Continental, Thyssen Krupp, precum si multe alte firme de marime medie. In Sibiu locuieste si Bernd Krottmayer.

"Sibiul nu este un oras tipic industrial. Si totusi, aici s-au stabilit multe companii automobilistice in ultimii ani", spune el, iar acest lucru nu se explica doar cu salariile mici platite in Romania. "Are mai degraba legatura cu limba germana, vorbita de multi aici, si de infrastructura buna", explica reprezentantul Daimler.

Cu toate ca in Sibiu locuiesc acum, dupa afluxul de emigranti de dupa 1989 numai 1.500 de germani, printre 147.000 de locuitori, urmele lor se vad bine in oras: exista un liceu german si se preda germana in scoli, aici se afla o universitate romano-germana, un departament german la teatrul de stat, un centru cultural german, un ziar local german, iar din anul 2000, Sibiul are din nou un primar german, Klaus Iohannis.

Primarul de origine germana conteaza foarte mult pentru investitorii germani

Arnold Klingeis, primarul din Avrig, isi explica situatia aducand argumentul trecutului comun al romanilor si germanilor in Transilvania.

"Sasii din Transilvania au construit regiunea si se bucura chiar si azi de un renume", spune el, amintind totodata ca "daca au existat deseori tensiuni intre maghiari si romani, asa ceva nu s-a petrecut niciodata cu germanii". Dupa doua victorii electorale, acum vrea si Klingeis sa profite de succesul economic al lui Iohannis si sa aduca investitori in oras.

Un primar de origine germana conteaza foarte mult pentru investitorii germani, spune directorul Forului economic al germanilor din Transilvania (DWS), Jorg Prohaszka: "Companiile germane se aflau aici dinainte de Iohannis, insa el a dat un imbold dezvoltarii. Fara el nu ar fi existat atata incredere in regiune".

Imaginea Romaniei este inca deseori legata exclusiv de saracie si coruptie, considera Die Welt. La aceste prejudecati s-a gandit si Jurgen Schmidt, cand a stiut ca trebuie sa preia, in 2008, fabrica din Sibiu a companiei producatoare de intrerupatoare, Marquardt.

Manager german: Nu intreb centrala germana cat trebuie sa mai stau in Romania, ci cat mai pot ramane

"Romania are putin farmec pentru multi germani, si simti mai degraba compasiune decat surpriza, cand ajungi aici", spune el. Insa dupa cinci ani, nu mai vrea sa plece. "Nu intreb centrala germana cat timp mai trebuie sa stau, ci cat mai pot ramane", precizeaza Schmidt.

Germanul apreciaza mai ales nivelul de viata din oras. "La sfarsit de saptamana, nu ai nevoie de niciun program. Pur si simplu mergi in oras si apare oricand ceva interesant", asigura el. Centrul vechi al orasului infrumusetat si restaurat, ii cucereste pe multi. Schmidt spune ca in general, ii place "felul de a fi deschis al oamenilor, care are mai degraba ceva din Italia decat din Europa de Est".

Pentru investitori, si mai importante sunt cunostintele de limba germana, foarte extinse. Multi romani isi iau in serios sansa de a-si completa educatia pana la Universitate in germana. Clasele in care se preda germana sunt formate in Sibiu de elevi romani in proportie de 90%. "Locurile sunt cu adevarat solicitate", spune managerul de la Daimler, Bernd Krottmayer. Iar asta i-a ajutat pe el si pe alti investitori: "Lucram mult cu colegii din Stuttgart si este mai usor sa ne intelegem in limba noastra materna, decat intr-una straina".

In acelasi timp, companiile deja prezente se tot extind. Marquardt si-a incheiat in luna aprilie a anului trecut al cincilea proces de extindere si a ajuns la 1.400 de angajati. In functie de conditiile generale, numarul acestora ar urma sa creasca in urmatorii 2-3 ani pana la 1.900. Compania de automobile Continental a efectuat in februarie 2012 cea de-a patra extindere a fabricii, iar numarul angajatilor a crescut de la 1.800 la 2.300. Datorita investitorilor, rata somajului in jurul Sibiului a scazut, potrivit statisticilor romanesti, de la 10,3% in anul 2000 la aproximativ 4,1% in anul 2012, adica sub media intregii tari.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#automobile germane Romania, #productie masini germane Romania, #industrie auto germana Romania, #masini germane Sibiu , #masini