Echiparea masinilor cu anvelope de iarna: motivatii si beneficii

Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 12:36
2641 citiri
Echiparea masinilor cu anvelope de iarna: motivatii si beneficii
Foto: Nokian Tyres

Vor aparea in curand si primele zapezi, iar odata cu acestea vin si controalele la anvelope: cine nu are anvelope de iarna risca sa fie amendat consistent si sa ii fie suspendat talonul masinii.

In Romania, inca sunt multe persoane care circula iarna cu anvelope de vara, crezand ca cele de iarna sunt doar o obligatie legala si nu fac nicio diferenta - lucru fundamental gresit.

Anvelopele de iarna sunt concepute special pentru a rula cu eficienta si siguranta in conditiile specifice sezonului rece. Anual, in marile centre ale lumii se realizeaza teste pe anvelope de iarna, in conditii cat mai apropiate de realitate, pentru a verifica performantele acestora. Pentru aceste anvelope, exista 3 aspecte principale ce permit rularea eficienta si sigura pe timp de iarna:

Compusii utilizati in fabricare

Anvelopele de iarna au in componenta lor 80% cauciuc natural, material mult mai flexibil decat acela din care sunt compuse anvelopele de vara, care devin rigide odata ce temperatura scade sub 7 grade Celsius. O masina ce are montate anvelope mai flexibile isi pastreaza cu eficienta sporita aderenta pe drumurile ingreunate de iarna.

Banda de rulare

Banda de rulare a anvelopelor de iarna are un aspect mai "agresiv" decat in cazul anvelopelor de vara, fiind prezente blocuri de cauciuc in numar mai ridicat si caneluri mai adanci decat in mod obisnuit.

Datorita acestor elemente de pe banda de rulare, autoturismele echipate cu anvelope de iarna beneficiaza de tractiune si manevrabilitate considerabil imbunatatite, sporind astfel gradul de siguranta pe drumuri dificile de iarna.

Striatiile benzii de rulare

O caracteristica specifica anvelopelor ce sunt proiectate pentru a putea circula eficient si legal pe timp de iarna este existenta striatiilor pe banda de rulare. Aceste striatii au rolul de a combate fenomenul de acvaplanare pe carosabile umede si inzapezite, acaparand si apoi eliminand zapada sau apa ce ingreuneaza sofatul.

Mentionam existenta unei alternative viabile pentru persoanele ce conduc in zone cu ierni mai blande, cum ar fi capitala Bucuresti sau alte orase unde zapada nu este un impediment constant: montarea de anvelope all season. Aceste anvelope sunt concepute pentru a permite soferilor sa circule in siguranta si in legalitate atat in sezonul de vara cat si in cel de iarna, oferind performante acceptabile (in special in cazul gamelor premium).

De notat este ca anvelopele all season pot fi utilizate in siguranta inclusiv in sezonul rece, in conditiile in care drumurile parcurse iarna nu sunt extrem de dificile, iar temperatura aerului nu scade foarte mult. Daca intentionati sa rulati in conditii severe de iarna, cu temperaturi sczute si zapezi mai mari, atunci recomandam insistent montarea de anvelope de iarna.

Desi toate inovatiile tehnologice gasite la anvelopele de iarna si all season imbunatatesc fara dubiu performantele automobilului pe drumuri de sezon, siguranta dvs. si a celorlalti participanti la trafic trebuie sa ramana prioritara. In acest sens va oferim cateva sfaturi generale:

  • Conduceti in limita vitezei recomandate, indiferent de ce anvelope aveti echipate pe automobil.
  • Echipati-va masina cu anvelope de iarna (sau anvelope all season) pentru a putea circula in legalitate, dar mai ales in siguranta, pe timpul sezonului rece.
  • Desi este populara ideea montarii a doar doua anvelope de iarna (in general pe puntea de tractiune), ideal este sa aveti echipat un set de patru anvelope pentru a beneficia in totalitate de performantele anvelopelor de iarna.
  • Evitati montarea anvelopelor resapate sau second-hand: acestea au performante considerabil scazute, putand fi chiar anvelope foarte uzate "mascate" sa para ceva mai noi.
  • Depozitati anvelopele nefolosite in conditii coresponzatoare (spatiu inchis, intunecat, cu temperatura constanta) pentru a le prelungi durata de viata.
  • Verificati starea anvelopelor dar si a consumabilelor necesare masinii (ulei, antigel, lichid de curatat parbrizul, becuri, etc).

Pentru a va achizitiona anvelope de iarna si anvelope all season performante si accesibile, puteti sa o faceti fie prin comertul traditional, fie online pe site-uri specializate. Va prezentam cateva dintre anvelopele pe care vi le recomandam pentru sezonul acesta de iarna.

Din punct de vedere al performantelor obtinute in timp, anvelopele de iarna ContiWinterContact TS 850P produse de cei de la Continental sunt printre cele mai de succes. Obtinand rezultate excelente la toate testele la care au participat in ultimii ani (ADAC, Auto Bild, etc), acestea au aratat performante excelente pe drumuri de iarna, in special pe drumuri inzapezite sau umede.

Foto: Continental Tires

Binecunoscutul fabricant american Goodyear propune ca optiune pentru sezonul rece performantele anvelope de iarna Ultragrip 9. Principalele puncte cheie ce recomanda aceste anvelope de iarna sunt manevrabilitatea imbunatatita, distanta de franare foarte buna pe zapada si banda de rulare speciala ce combate eficient acvaplanarea si creste durata de viata a cauciucului.

Foto: Goodyear.eu

CrossClimate de la Michelin reprezinta ultima noutate a liderului mondial de cauciucuri si sunt anvelope all season ce va permit sa conduceti in toate cele patru anotimpuri fara a avea grija legislatiei sau a schimbarii anvelopelor. Acestea dispun de o banda de rulare cu un design unic in forma de "V" si de un compus special de cauciuc ce ajuta la mentinerea performantelor in conditii de drum diferite.

Foto: Michelin.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#anvelope iarna, #control anvelope, #sfaturi anvelope iarna , #masini