Faruri inteligente pentru ciculatia cu vizibilitate redusa

Sambata, 28 Iulie 2012, ora 08:49
2800 citiri
Faruri inteligente pentru ciculatia cu vizibilitate redusa
foto:scientificamerican.com

Vizibilitatea soferului pe timp de ploaie deasa sau zapada abundenta este mult ingreunata, oricat de bune si rapide ar fi stergatoarele.

Ele actioneaza asupra parbrizului, dar nu pot anticipa pericolul aflat la numai cativa metri de acesta si pe care soferul n-are cum sa-l observe, mai ales pe timp de noapte.

Un soft pentru vizibilitate

Acesta este motivul pentru care echipa profesorului Srinivasa Narasimhan, de la Institutul de Robotica a Universitatii Carnegie Mellon, Texas, a studiat posibilitatea introducerii unui sistem electronic, capabil sa perceapa de la distata picaturile sau fulgii pe care noi nu-i vedem, sa inregistreze viteza si directia lor de miscare si sa anticipeze modul cum, in scurt timp, vor aparea pe parbriz, scrie Scientific American.

Procedeul este important nu numai pentru ca ii da posibilitatea soferului sa actioneze din timp spre a preveni o situatie periculoasa, dar inlatura stresul la care este supus orice conducator auto, in momentele de grele intemperii, intalnite in drum. Senzorii activi ai sistemului dispun de microproietoarecare, care in anumite situatii pot orienta si farurile, pentru a imbunatati vizibilitatea la nevoie.

In faza actuala, autorii proiectului au construit un prototip, l-au testat pe un teren experimental si l-au supus la o ploaie artificiala, de maxima intensitate, in conditii de noapte si de vant puternic.

Fireste, lansarea unui asemenea proiect implica multa responsabilitate pentru autorii lui. Ca urmare, ei si-au luat drept colaboratori mai multe firme de prestigiu: Compania Texas Instruments, Institutul de Tehnologie din Paris, National Science Foundation, Compania Samsung, s.a.

Deocamdata, 30 km pe ora

Sistemul foloseste un aparat de fotografiat digital, care urmareste de la distanta miscarea individuala a picaturilor de ploaie sau de fulgi, la intervale de milisecunde. Parametrii miscarii sunt transmisi intr-un computer, al carui soft calculeaza, in baza unui algoritm, traiectoria picaturilor, in dinamica lor.

Ca urmare, in fata soferului, apare un ecran cu aspectul imaginii asa cum urmeaza a se infatisa, intr-un foarte scurt timp, prin parbriz. Ar fi singura situatie din istoria sofatului, cand soferului i s-ar permite un timp de reactie mai scurt decat cel firesc.

Bineinteles, aparatura este de ultima generatie, iar sistemul folosit la prototip este scump. El va deveni uitlizabil pentru public numai cand va putea fi produs in serie, iar autorii proiectului apreciaza ca, pana atunci, mai sunt necesari inca doi sau chiar trei ani.

Camera folosita la prototip surprinde cate o imagine la fiecare 8 milisecunde, iar softul o transforma in informatie activa in 13 milisecunde. Contand pe aceasta precizie, Narasimham sustine ca viteza cu care soferul va fi informat asupra detaliilor de vizibilitate creste cu 70% in cazul ploii si cu 60% in cazul zapezii, in conditiile deplasarii cu 30 km/ora.

In perspectiva, 95 km pe ora

Nu trebuie sa ne mire. In conditii de vizibilitate minima sau chiar absenta, aceasta este o viteza acceptabila. In mod obisnuit, orice sofer ar trage pe drepta, pana se imbunatateste vremea.

Colectivul de cercetatori este totusi constient ca s-ar putea ca, aplicand sistemul la o viteza limitata, aceasta sa nu satisfaca publicul.

Ca urmare, se studiaza deja o varianta in perspectiva, pentru o viteza de 95 km/ora, ceea ce insa nu-i deloc usor, intrucat, cu cat viteza este mai mare, cu atat picaturile se apropie mai repede de vehicul si deci sistemul trebuie sa actioneze mult mai rapid, chiar fata de nivelul milisecundelor cu care lucreza in prezent.

Poate mai importanta decat studiul privind viteza este problema vehicuelor ce vin din sens contrar. In prezent, atentia cercetatorilor este orientata spre un sistem care sa permita functionarea dispozitivlui conceput, independent de alte lumini care nu numai ca vin din sens contrar, dar pot proiecta si stropi de apa de pe sosea, creand imagini false ale dinamicii proprii.

Mai ramane totusi de tratat insa si partea comericala, intrucat, desi, in elaborarea studiilor si incercarilor sunt angrenate mai multe firme de prestigiu, nu se cunosc deocamdata primii producatori de masini care ar fi dispusi sa achizitioneze inventia.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Faruri inteligente, #sistem electronic, #National science foundation , #masini