Inventia uimitoare care poate schimba radical masinile

Marti, 29 Iulie 2014, ora 22:34
7445 citiri
Inventia uimitoare care poate schimba radical masinile
Foto: news.com.au

Siguranta celor care conduc si a pasagerilor aflati in masina este o preocupare continua a companiilor auto. Centura de siguranta, un element-cheie in sensul acesta, ar putea fi acum radical imbunatatita.

Mai multe companii din domeniul tehnologiei au facut un parteneriat cu Universitatea din Manchester (Marea Britanie) si un institut de biomecanica din Spania pentru a scoate pe piata o noua centura de siguranta, scrie news.com.au.

Aceasta va fi insotita si de o husa speciala pentru scaunul soferului, care va monitoriza atent starea acestuia. Concret, soferii cu probleme de sanatate si de concentrare la volan vor fi avertizati prin intermediul noii tehnologii. Senzorii incorporati de aceste elemente ale masinii vor oferi informatii legate de ritmul cardiac si respiratie.

Un calculator aflat la bordul masinii le interpreteaza si il avertizeaza sonor pe sofer sa traga pe dreapta atunci cand ceva este in neregula. In viitor, cele doua inventii ar putea fi imbunatatite pentru a putea provoca si incetinirea masinii, in cazul in care se constata unele probleme.

Proiectul se numeste "Heart And Respiration In-Car Embedded Non-intrusive sensors" (HARKEN), el fiind finantat de Uniunea Europeana. Testele au fost efectuate pe sosele inchise, insa expertii implicati in aceasta cercetare spun ca cele de pe drumuri circulate vor fi efectuate in curand.

Inventia poate fi adaptata astfel incat sa ii avertizeze pe soferii in varsta care au probleme cardiace. In plus, compania germana Mercedes-Benz e in faza de elaborare a unor asemenea sisteme de siguranta ce monitorizeaza parametrii fizici ai soferului pentru a vedea daca acesta este prea obosit la volan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#siguranta masina accident centura siguranta, #centura siguranta masina accident, #dotare masina siguranta , #masini