Merita sa dai masina ta, inca buna, pe alta noua?

Marti, 12 Iulie 2011, ora 07:26
14711 citiri
Merita sa dai masina ta, inca buna, pe alta noua?

La prima vedere, intrebarea pare nelalocul ei: de ce sa dai masina ta, inca buna, daca ea merge "ceas", porneste la cheie, motorul trage, caroseria e intreaga, transmisia perfecta si nici modelul nu este invechit?

Ei bine, tocmai acesta este motivul pentru care merita s-o vinzi bine, sa gasesti cumparatorul amator de chilipir si sa-i dai chilipirul in primire, ca sa-l stapaneasca sanatos.

Chilipirgiul si fraierul

De acum incolo, el se va ocupa cu schimbarea anvelopelor uzate, cu inlocuirea acumulatorului obosit, lantului de distributie, pompei de benzina si a tot ce-i va mai propune mecanicul de la service, pentru ca, nu cumva, sa ramana in pana, intr-o pozitie incomoda, pe serpentina de la Posada.

Chilipirgiul nu-si face niciodata un calcul pe temen lung, de multe ori nici pe termen scurt. Calculul lui este de obicei pe termen imediat, bucuros ca a prins o ocazie si a gasit un fraier.

Fraierul esti - fireste - tu, care-i dai la second hand o masina "ca noua", multumindu-te cu numai 60% din cat ar da el pe una la prima mana, tot atat de aratoasa si de rapida.

Diferenta o va observa dupa doi-trei ani, atunci cand va constata ca, intre timp, a schimbat anvelopele, a inlocuit acumulatorul si a tot calcat pe la service, acolo unde, cu masina noua, te duci numai ca sa-i schimbi uleiul, pe cand cu una mai "obosita" te tot duci, daca nu s-o repari, macar s-o verifici la fiecare cateva luni.

Pe scurt, dupa trei-patru ani, chilipirgiul va constata ca "a bagat" esalonat in masina fraierului vreo 2.500 euro.

In acest timp, tu, care ti-ai luat masina noua, n-ai cheltuit nimic. Ca sa facem un mic calcul, propun pretul simbolic de 10.000 euro, cu care ti-ai cumparat candva prima masina si tot acelasi pret cu care, dupa operatia cu chilipirgiul, ti-o iei pe a doua.

La vanzare, ai primit 6.000 de euro, ai mai economisit cei 2.500 de euro pe care nu i-ai dat pe intretinere, deci masina noua te-a costat diferenta de 1.500 euro, conform unei aritmetici simple: 10 - 6 - 2,5 = 1,5. Merita?

S-ar putea ca, daca ai noroc, chilipirgiul sa-ti dea chiar 7.000 pe masina "aproape noua", s-ar putea ca, daca are el noroc, intretinerea sa nu-l coste decat 1.500 euro. Una peste alta, tot acolo ajungi.

Exista un moment ideal, cand sa vinzi masina veche?

Exista, iar criteriile sunt multe. Primul criteriu se refera la anvelope: Dai masina la vanzare, atunci cand anvelopele sunt inca bune ca sa fie acceptate in circulatie, dar nu destul de bune, ca s-o mai duca multi kilometri.

Al doilea criteriu este acumulatorul. Daca a depasit cu putin ciclul normal de functionare, nu va mai merge mult. Trebuie pornit aproape zilnic, ca sa nu clacheze tocmai cand faci proba cu clientul.

Al treilea criteriu: caroseria si vopseaua. Daca vopseaua si chitul dau semne de imbatranire pe la incheieturi, daca tabla lasa de inteles ca sub vopsea se ascunde un semn discret de rugina, masina trebuie vanduta imediat. Altfel niciun chilipirgiu nu-ti mai da 60%, iar calculele se prabusesc.

Al patrulea: e de dorit o verificare tehnica la service "in vederea reparatiei". Simpla verificare nu costa mult. Reparatia poate sa coste chiar si enorm, dar nu conteaza: o va plati chilipirgiul.

In schimb, afli ce piese dau semne de oboseala, afli cand vor trebui schimbate ele si cat costa. Te vei convinge o data in plus daca trebuie s-o vinzi.

Al cincilea criteriu: este obligatoriu sa afli de la dealer daca tipul de masina mai este in fabricatie. In caz contrar, ai un motiv in plus s-o vinzi imediat. Daca dispare si din comert, chilipirgiul va trage drastic pretul in jos.

Ce cumperi in locul masinii vandute?

Si aici sunt criterii. Prima regula spune ca e bun un model recent lansat, pentru ca dupa cativa ani, cand o va cumpara un alt chilipirgiu, sa observe ca inca mai este "pe piata".

A doua regula este sa cauti o masina, chiar mica, dar cu consum redus. Benzina se scumpeste non stop, iar viitorul este mai mult al masinilor economice, decat sofisticate.

A treia regula se refera la poluare. Trebuie sa optezi solutia cea mai performanta. Peste cativa ani, o masina se va vinde tot mai greu, daca este catalogata ca poluanta.

In concluzie...

Chilipirgiul plateste mai putin din start si mai mult pe parcurs, "fraierul" dimpotriva. Daca, dupa patru ani, fiecare vrea sa-si vanda masina, fraierul va lua 60% din pretul de catalog, iar chilipirgiul, in cazul cand mai are sanse, abia apuca un 20%. In caz contrar, o da la programul "Rabla".

In plus, tot umbland pe soselele patriei, nu o data mi-a fost dat sa observ masini in pana, asezate la parcare, trase pe marginea santului sau chiar impinse manual de toata familia, dinspre sosea, spre nu stiu unde.

M-am uitat cu atentie la soferii lor. Poate ma insel, dar majoritatea mi s-au parut chilipirgii. Nici unul fraier.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#masini vechi, #cumparare masina, #masina vanzare, #Rabla masini , #masini