Mister deslusit: De ce au renuntat producatorii auto la numele masinilor

Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 07:45
6825 citiri
Mister deslusit: De ce au renuntat producatorii auto la numele masinilor
Foto: The Globe and Mail

S-au dus vremurile cand masinile chiar aveau un nume. Astazi, producatorii auto prefera sa alature brandului un cod format din litere si cifre intrucat departamentele care se ocupau cu "botezul" automobilelor au fost desfiintate.

Jurnalistii de la The Globe And Mail au remarcat ca modelele lansate in ultima perioada au nume ce seamana mai degraba cu numerele de inmatriculare, indiferent daca producatorii sunt din Europa, SUA sau Asia. S-a trecut astfel de la nume precum Mustang, Cobra sau Phantom la Q50, FX35 si GLK.

In acest moment, suntem in mijlocul unei transformari, in care modele lansate in anii '80-'90, ce au continuitate si in ziua de azi, isi pastreaza numele vechi, in timp ce noile concepte sunt lansate cu denumiri sub forma unor coduri.

De ce aceasta transformare? In primul rand, producatorii auto doresc sa-si intareasca brandul. "Daca esti proprietarul unui Mercedes si esti intrebat ce masina conduci, raspunsul tau va fi 'Mercedes', nu 'B-250'. Si daca ti se cer clarificari, cati oameni cunosc diferenta dintre un B, C sau un S Class?", explica jurnalistii canadieni.

In plus, numele vechi erau de multe ori adevarate capcane pentru producatori. Spre exemplu, cand Buick a lansat modelul LaCrosse nimeni nu si-a dat seama ca acesta este un termen de argou folosit in Canada de adolescenti pentru masturbare.

Apoi, Mazda a lansat in Japonia modelul "Laputa", dar in Spania nu a putut fi vandut tocmai din cauza denumirii vulgare. Si Volkswagen a avut probleme asemanatoare cu modelul Touareg, care, pe langa faptul ca e dificil de pronuntat in anumite culturi, mai reprezinta si un trib nomad din Africa de Nord, cu o istorie de vanzare a sclavilor.

Totusi, in trecut, cu exceptia Mercedes si BMW, restul producatorilor s-au ferit sa apeleze la numele codate. Primii care au indraznit sa faca acest pas au fost cei de la Datsun (actualul Nissan), cu modelul 240Z, lansat in 1970. Primul nume al automobilului a fost "Fairlady", dar consultantii de pe piata nord-americana au avertizat ca aceasta denumire ar ucide vanzarile, astfel ca a fost schimbata.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#denumiri masini, #schimbare nume masini , #masini
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
De parcă Logan-Golan, Solenza-Insolentza, Dokker-Docher ar fi mai