Mitsubishi recunoaste ca a falsificat testele pentru eficienta consumului de carburant - Lovitura pe bursa

Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 18:02
3769 citiri
Mitsubishi recunoaste ca a falsificat testele pentru eficienta consumului de carburant - Lovitura pe bursa
Foto: Facebook/Mitsubishi Motors

Mitsubishi Motors a recunoscut miercuri ca a falsificat testele pentru 625.000 de vehicule, pentru a imbunatati datele referitoare la consumul de carburant, informatie care a provocat scaderea cu peste 15% a cotatiilor actiunilor producatorului auto japonez, stergand 1,2 miliarde de dolari din capitalizarea sa de piata.

Intre modelele afectate sunt si cele furnizate Nissan Motor, care a descoperit inselaciunea, se arata intr-un comunicat al Mitsubishi Motors, transmite agentia Bloomberg, preluata de News.ro.

Cele doua companii discuta plata unor compensatii, iar Mitsubishi verifica daca sunt afectate si modele comercializate in afara Japoniei.

Scandalul Volkswagen: Software-ul ilegal, creat de Audi in mileniul trecut

O sursa citata de Kyodo News a declarat ca Mitsubishi Motors este suspectata ca a manipulat greutatile din plumb plasate pe anvelopele a patru modele, pentru a face sa para ca vehiculele au un consum de carburant mai scazut decat cel real.

"Cazul ar putea fi diferit de scandalul Volkswagen, dar piata a devenit foarte sensibila la astfel de stiri", a spus Seiji Sugiura, analist la Tokai Tokyo Research Center.

El a adaugat ca impactul asupra reputatiei companiei japoneze ar putea fi similar.

Potrivit Kyodo, o investigatie interna a companiei a scos la iveala sa au fost manipulate testele de poluare pentru patru modele, intre care mini-automobilul eK.

Presedintele Mitsubishi Motors, Tetsuro Aikawa si alti doi directori s-au inclinat si au prezentat scuze, in timpul unei conferinte de presa organizate la Tokyo.

Reprezentantii Nissan, care comercializeaza in Japonia modelul eK sub numele de Nissan DayZ, au refuzat sa comenteze.

"Va fi rau pentru imaginea companiei. Nu este prima oara cand Mitsubishi are astfel de probleme si cazul nu ii va ajuta sa isi refaca reputatia", a apreciat Sugiura.

Un purtator de cuvant al Mitsubishi a declarat initial ca vehiculele companiei nu au trecut o parte din testul pentru eficienta consumului, fara sa ofere alte detalii, a relatat Reuters.

Reprezentantii Ministerului Transporturilor din Japonia nu au fost disponibili pentru comentarii.

Lovitura pe bursa

Actiunile Mitsubishi Motors au inchis in declin cu peste 15%, cel mai grav inregistrat de actiunile companiei in aproape 12 ani.

Surse citate de postul national de televiziune NHK au spus ca ar fi afectate aproximativ 600.000 de mini-vehicule fabricate sub marca Mitsubishi, majoritatea in Japonia, precum si un model produs pentru Nissan Motor.

Este pentru prima oara cand un producator auto japonez anunta nereguli legate de testele de poluare, de cand Volkswagen a recunoscut in septembrie anul trecut ca a inselat testele prin instalarea pe vehiculele diesel a unor softuri ilegale.

Grupul sud-coreean Hyundai Motor si compania afiliata Kia au acceptat in 2014 plata unor penalizari de 350 de milioane de dolari guvernului american, pentru supraevaluarea eficientei consumului vehiculelor produse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Mirsubishi falsificat teste, #probleme Mitsubishi , #masini