Nu ti-ai montat cauciucurile de iarna? Fereste-te de politie, incepand de marti

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 09:22
6839 citiri
Nu ti-ai montat cauciucurile de iarna? Fereste-te de politie, incepand de marti
Foto: Arhiva

Incepand de marti, 1 noiembrie, soferii care vor circula cu masinile neechipate de iarna, pe portiunile cu zapada, gheata sau polei, risca amenzi cuprinse intre 2.500 de lei si 4.000 de lei.

Politistii vor organiza actiuni, incepand cu 1 noiembrie, pe drumurile din Romania. Vor incepe cu avertismente pentru soferii cu masini neechipate dar vor da si amenzi daca drumul va fi acoperit de gheata sau zapada, iar masina are cauciucuri de vara.

Comisarul-sef Lucian Dinita, seful Directiei de Politie Rutiera, a precizat ca politistii nu vor putea aplica amenzi daca nu sunt insotiti de reprezentanti ai RAR. Ceea ce inseamna ca, cel putin teoretic, vor fi organizate filtre inainte de portiunile cu zapada, gheata sau polei.

Potrivit legii, ca sa fie considerate anvelope de iarna, acestea trebuie sa aiba pe langa simbolurile M+S, M/S, M-S, M&S (Mud and Snow) (noroi si zapada) si cateva semne distinctive, precum un fulg de nea si o creasta alpina.

Specialistii spun ca anvelopele de iarna isi pastreaza aderenta la temperaturi scazute. Astfel, masina poate inainta pe strazile acoperite de zapada si polei. In cazul anvelopelor all season, performantele acestora lasa de dorit in ambele anotimpuri, cauciucul fiind prea tare, iarna si prea moale vara.

Desi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a afirmat, luni, ca sunt acceptate atat cauciucurile de iarna, cat si cele all season, politia ramane la anuntul initial: soferii prinsi in trafic, pe portiunile cu gheata, polei sau zapada, cu masini neechipate cu anvelope de iarna, vor primi amenda.

Boagiu: De la 1 noiembrie, sunt acceptate cauciucurile de iarna sau all season

Mai scad preturile?

Daca in ultimele zile ale lui octombrie, comerciantii de cauciucuri au crescut preturile cu zeci de lei, echiparea unei masini pentru iarna fiind astfel mai scumpa decat era la inceputul lunii, soferii asteapta ieftinirea anvelopelor de iarna.

In functie de dimensiuni, preturile anvelopelor noi de iarna pentru autoturisme, variaza intre 280 si 1.280 de lei.

Astfel, pentru dimensiunile 185/55/15- cauciucurile pentru sezonul rece pot fi cumparate cu 280-550 de lei. Pentru roti mai mari, pentru care sunt necesare anvelope cu dimensiunile de 185/65/15, preturile variaza intre 190 si 390 de lei.

Cele mai scumpe sunt cele cu dimensiuni de 235/55/18 care pot varia intre 730 si 1.280 de lei. Pentru masinile 4X4, costurile pentru o singura anvelopa noua, pot ajunge insa si la 2.500 de euro.

Cauciucurile la mana a doua (SH) costa intre 60-100 de lei pentru dimensiunile 168/55/15 si poate creste in functie de gradul de uzura.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#anvelope iarna, #amenzi anvelope iarna, #controale anvelope iarna , #masini