O solutie paradoxala pentru traficul de cosmar din Bucuresti: Mai putine parcari

Joi, 09 Iunie 2016, ora 09:27
10304 citiri
O solutie paradoxala pentru traficul de cosmar din Bucuresti: Mai putine parcari
Foto: Arhiva Ziare.com

Bucurestiul este un oras foarte aglomerat, iar parcarile ne dau adesea o mare bataie de cap, fie ca nu gasim loc unde sa ne lasam masina, fie ca arterele sunt blocate de autoturismele stationate pe carosabil. Insa care ar fi solutia pentru decongestionarea traficului din Capitala?

Gabriela Firea, candidatul PSD care a castigat Primaria Generala, a prezentat in programul sau de campanie cateva propuneri in acest sens. Iata planurile privind parcarile:

  • Pentru parcarile publice de suprafata vom introduce sistemul de taxare automata, cu plata online sau prin SMS.
  • Vom demara un amplu program, impreuna cu primariile de sector, de amenajare si construire de locuri de parcare de resedinta, astfel incat sa fie descongestionate arterele de circulatie.
  • Vom continua proiectul parcarilor de tip Park&Ride, amplasate la toate portile de intrare in oras, unde cei care fac naveta in Bucuresti sa-si poata lasa autoturismele pe timpul zilei, avand la dispozitie mijloace de transport in comun (ideal ar fi metroul).

Totusi, Gabriela Firea nu a precizat in program si cat estimeaza ca vor costa toate aceste proiecte.

Glavan: Decongestionarea traficului se face prin mai putine parcari

Contrar viziunii viitorului primar al Capitalei, profesorul universitar Bogdan Glavan, care preda la Universitatea Romano-Americana, arata ca decongestionarea traficului nu se face prin constructia de parcari. Ba din contra, cu cat cresti numarul de locuri de parcare, cu atat lumea este mai tentata sa circule cu masina.

"Dezvoltarea transportului public - desi o masura utila pentru bucuresteni - alaturi de extinderea parcarilor si a unor strazi din interiorul orasului nu vor rezolva nici in proportie de 10% problema traficului aglomerat din oras. Economistii stiu de ce. Pentru ca, din principiu, cresterea capacitatii de rulare nu reduce aglomeratia. (...)

Pe de o parte, constructia de drumuri sau largirea strazilor existente incurajeaza populatia sa se deplaseze cu automobilul. Pe de alta parte, investitia in transportul public elibereaza traficul, ceea ce are pe termen lung acelasi efect, anume stimularea folosirii automobilului. Practic, in ambele cazuri, aglomeratia sporeste la loc", a explicat Bogdan Glavan pe blogul Logica Economica.

In schimb, el arata ca decongestionarea traficului din Bucuresti poate fi facuta prin implementarea unui pachet de masuri, care sa cuprinda urmatoarele:

  • Introducerea unei taxe de acces in zona centrala
  • Modernizarea transportului public intr-o maniera care sa atraga calatorii
  • Descurajarea traficului prin limitarea numarului de locuri de parcare
  • Stimularea companiilor de a-si rasplati angajatii care nu vin la serviciu cu masina
  • Diminuarea traficului prin penalizarea celor care calatoresc singuri in masina in timpul orelor de varf
  • Dezvoltarea conceptului de "car sharing" si deschiderea catre metodele moderne de taximetrie (Uber, de exemplu)
  • Cresterea tarifelor de parcare

"Orice dezechilibru sesizat este o problema de cerere si de oferta. Prea multe masini pe prea putine drumuri. Problema este ca daca marim drumurile vom atrage alte si alte masini, deci solutia este sa diminuam masinile", a concluzionat Glavan.

Vin masinile autonome?

Cristian Ureche, cofondator al platformei Parking+Plus, care propune solutii de gestiune a parcarilor in mod inteligent, folosind telefoanele mobile, vede lucrurile dintr-o alta perspectiva.

"Orasele se confrunta cu probleme de gestiune a resurselor, nu doar in Romania, e ceva la nivel global. Intre a construi infrastructura de parcare si a utiliza mai bine ceea ce exista, cred ca solutia este undeva la mijloc", a sustinut acesta, intr-un comentariu remis Ziare.com.

Cristian Ureche crede ca solutiile digitale si conceptul "sharing economy" permit utilizarea mai buna a resurselor existente. Astfel, de exemplu, poate fi implementata o platforma prin care oamenii sa puna la dispozitia altora locul de parcare atunci cand nu il foloseste. Evident, contra cost si potrivit unor reguli bine stabilite, mai arata Ureche.

"Cred ca este de dorit sa redam orasul oamenilor (astazi este al masinilor): sa construim doar parcari pe structura usoara (montabile si demontabile usor), sa construim parcari de tip Park and Ride la periferie (parcari cu acces rapid la transportul in comun - n.red.), coroborat cu utilizarea solutiilor de mobilitate integrata (vedeti conceptul Mobility as a Service, care presupune integrarea combinarea transportului public cu cel privat, iar utilizatorul sa-si poate gestiona usor traseul, dintr-un singur cont) si sa optimizam utilizarea locurilor de parcare existente", a adaugat Ureche.

Totusi, el sustine ca e posibil sa ne agitam degeaba pentru o problema care s-ar putea sa nu mai existe peste 20-30 de ani, dupa intrarea masiva pe piata a masinilor care se conduc singure, respectiv a automobilelor conectate intre ele si la Internet.

Dar ramane de vazut daca acestea vor lua un avant asa de mare precum preconizeaza unii specialisti.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#parcari Bucuresti, #trafic Bucuresti parcari, #parcari solutii Bucuresti, #solutii trafic Bucuresti , #masini