Piese auto fabricate in tara noastra, pe masini de lux

Luni, 21 Septembrie 2015, ora 16:18
8087 citiri
Piese auto fabricate in tara noastra, pe masini de lux
Foto: stock.tookapic.com

In Romania exista doar doi constructori auto: Dacia, care detine si monopolul in ceea ce priveste achizitiile de masini noi de la noi din tara, si Ford, care se descurca din ce in ce mai greu in traa noastra din cauza cererii scazute la modelul produs in Craiova, B-Max.

Chiar daca avem doar doua fabrici pentru asamblarea masinilor, stam foarte bine in ceea ce priveste fabricile de piese auto pentru ca mare parte din productie merge la export, unele piese romanesti fiind chiar destinate automobilelor de lux.

Automobile de sute de mii de euro, cu piese romanesti

Componentele pentru automobile produse in tara noastra nu merg numai la constructorii din Romania, Dacia si Ford, ci si la export, multe dintre masinile straine functionand cu piese auto fabricate in tara la noi.

Porsche 918 Spyder, o masina pe care si-o permit numai cei cu dare de mana cu un pret care poate ajunge si la un milion de dolari, merge cu piese auto made in Romania. O firma de piese auto din Brasov va fabrica comutatoarele de colan si elemente de comanda din consola la aceste masini. Tot aceeasi firma a produs componente si pentru panoul de control clima al automobilelor Audi TT.

Fabricile de piese auto din Romania furnizeaza componente si pentru modele exclusiviste produse de Daimler, BMW sau Audi. Piese auto romanesti, fabricate la Codlea, merg la export si ajung pe autoturisme precum Tesla si Cadillac.

Un alt exemplu este modelul Audi A6, care merge cu piese auto produse intr-o uzina din Timisoara. Ca si Porsche Spyder, aceasta masina nu este una pe care sa si-o poata permite prea mult multe persoane, pretul ei de pornire depasind 150.000 de euro. Pentru acest model, la Timisoara s-a dezvoltat si produs senzorul de ploaie.

Aceeasi companie de piese auto din Banat a livrat piese si a lucrat la fabricarea farurilor inteligente pentru limuzina Audi A8, care are un pret de peste 200.000 de euro.

Tot o firma din Timisoara prelucreaza si finiseaza componente auto care tin de aspectul unor masini de lux. Spre exemplu, masca radiatorului, capacul radiatorului si ornamentul portbagajului la masini Rolls Royce sau componente pentru portiere pentru modelele marcii Jaguar.

Companiile de piese auto au avut anul trecut o cifra de afaceri de peste 12 miliarde de euro

Ultimii ani au adus mari sperante in ceea ce priveste aducerea unui al treilea constructor auto, insa de fiecare data tara noastra, desi a ramas in carti pana in ultima secunda, a fost eliminata in favoarea unor tari mult mai bine puse la punct in ceea ce priveste infrastructura.

Jaguar Land Rover a ales anul acesta Slovacia, in detrimentul tarii noastre, iar in urma cu cativa ani, ratam o investitie rasunatoare in domeniul auto, construirea unei fabrici Daimler, care pana la urma a ales Ungaria.

In ceea ce priveste piesele auto insa stam mai bine si reusim sa fim destul de atractivi pentru investitor. Motivul principal sunt costurile mici, deoarece un angajat din industria auto de la noi reprezinta pentru companie un cost mediu anual de 7.700 de euro.

In tara noastra, companiile care fabrica masini si piese auto au gasit un teren fertil pentru afaceri. Anul trecut, cifra de afaceri a sectorului auto de la noi a fost de 18 miliarde de euro, piesele auto avand 12,6 miliarde de euro, ceea ce face ca industria auto sa reprezinta 12 procente din PIB-ul Romaniei.

Saptamana trecuta, un nou investitor a anuntat ca va deschide o fabrica in tara noastra. Este vorba despre Sumitomo Electric Wiring System care a inchis fabrica din Slovacia si se pregateste sa deschida in locul ei cea de-a patra uzina a sa din Romania, pe langa cele de la Deva, Orastie si la Alba-Iulia.

Desi costurile mici cu angajatii ne fac atractivi pentru investitorii din aceasta zona, sunt si edstul e puncte slabe care ii fac sa ne ocoloeasca. Primul, si cel mai important probabil, este infrastructura, deoarece Romania nu sta prea bine la capitolul autostrazi, iar un al doilea motiv invocat de mediul de afaceri este climatul fiscal impredictibil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#piese auto masina, #piese auto masini lux , #masini