Prima masina zburatoare din lume ar putea decola din Olanda (Video)

Luni, 19 Iunie 2017, ora 14:17
8022 citiri
Prima masina zburatoare din lume ar putea decola din Olanda (Video)
Foto: PAL-V

Masinile zburatoare, prezentate in filme SF precum "Al cincilea element" si "Inapoi in viitor", i-au fascinat dintotdeauna pe oameni. Proiecte ale unor vehicule de acest fel au aparut de-a lungul anilor in lumea intreaga, insa o companie din Olanda spera sa isi intreaca concurentii comercializand din 2018 primul model de automobil zburator.

Dupa mai multi ani de teste, compania PAL-V, cu sediul in Raamsdonksveer, o localitate aflata in apropiere de orasul Breda, se pregateste sa demareze in octombrie productia unui girocopter cu doua locuri si trei roti, certificat pentru a se deplasa atat pe sosele, cat si in aer. Reprezentantii companiei olandeze spera sa vanda primul astfel de vehicul inainte de sfarsitul anului 2018.

Masini zburatoare dezvoltate si in alte tari

Modelul PAL-V nu este singurul vehicul de acest fel: mai multe tipuri de masini zburatoare sunt dezvoltate in prezent in Republica Ceha, Slovacia, Japonia, China si Statele Unite. Compania Nirvana Systems din Republica Ceha a conceput un model de "girodrive" - certificat din luna martie - pentru a se deplasa pe sosele si in aer.

Compania AeroMobil din Slovacia afirma ca a primit deja zeci de comenzi pentru masina sa inaripata, care este inzestrata cu un turbopropulsor pentru a decola de pe sol, a carei livrare este prevazuta pentru anul 2020.

Vom calatori cu masina zburatoare pana la 2,5 km altitudine

"Este un vis vechi de aproximativ un secol", a declarat pentru AFP Markus Hess, directorul general de marketing al companiei PAL-V. "Atunci cand primul avion a fost inventat, oamenii se intrebau deja cum ar putea sa conduca acel aparat pe sosele", a adaugat specialistul olandez.

Inzestrata cu un motor cu benzina fara plumb ce dezvolta 100 de cai-putere, masina PAL-V este capabila sa zboare intre 400 si 500 de kilometri la o altitudine maxima de 2.500 de metri. Pe sosea, ea poate sa atinga o viteza de pana la 170 de kilometri pe ora. Ea necesita atat un permis de conducere a automobilului, cat si un brevet de pilot de avion.

Compania olandeza doreste sa produca intre 50 si 100 de vehicule in 2019, inainte de a atinge un ritm de productie de "cateva sute" de unitati in 2020.

Pretul - cat al unei masini sport "super draguta"

Un astfel de vehicul va fi foarte scump: primul model care va iesi de pe linia de productie, un model de lux, denumit PAL-V Liberty, costa 499.000 de euro. Apoi va fi lansat un model mai putin luxos, PAL-V Liberty Sport, ce va fi comercializat cu 299.000 de euro. "Nu este mai scumpa decat o masina sport super draguta cu toate optiunile incluse", s-a justificat directorul de marketing al firmei olandeze.

"Tinand cont de toate normele suplimentare la care trebuie sa ne supunem si de faptul ca o masina sport nu poate sa zboare, acest produs e mai degraba o mana cereasca", a adaugat el.

Compania PAL-V, ale carei initiale provin de la denumirea "Personal Air and Land Vehicle" (Vehicul personal aer si sol), a fost infiintata in 2007 de Robert Dingemanse si pilotul John Bakker.

"Batmobil", dar la un alt nivel

"La inceput, ne spuneam: 'sa facem un girocopter care sa poata fi condus pe sosele'", povesteste Markus Hess.

Dar foarte repede, compania a inteles ca greutatea si lungimea elicelor dadeau vehiculului un centru de greutate foarte inalt, in special in timpul virajelor. Inginerii au revizuit planurile: apasand pe un buton, elicele se pliaza si se intind in spatele vehiculului, la fel ca aripile unui liliac.

In 2005 a fost integrat un sistem de pliere a aripilor pentru vehicule de tip triciclu. Inovatia, realizata de firma olandeza Carver, avea urmatorul obiectiv: contrarea centrului de greutate ridicat si transformarea dispozitivului intr-un vehicul capabil sa se deplaseze pe sosele.

PAL-V nu este un elicopter, un vehicul ale carui elice se invart gratie unui motor, ci un girocopter, care foloseste vantul pentru invartirea elicelor sale, a explicat compania olandeza.

Astfel, chiar daca cele doua motoare se opresc, elicele continua sa se invarta. "Chiar daca veti avea o viteza nula, nu veti cadea din cer", a subliniat Markus Hess.

Cat de curand vom calatori cu astfel de masini zburatoare?

Compania s-a declarat "mai mult decat satisfacuta" in privinta numarului de comenzi primite, refuzand totusi sa dezvaluie acest numar.

"Noi vindem un vis dintr-un anumit punct de vedere", a continuat Markus Hess, prezentand primul model al companiei sale, negru si elegant, dezvoltat in 2012.

Odata clientul inscris, dupa depunerea unei anumite sume, piesele sunt comandate. Dupa ce este asamblat, vehiculul trebuie sa efectueze cel putin 150 de ore de zbor si sa treaca teste complete pentru a fi certificat de Agentia Europeana pentru Securitate Aeriana (AESA), cu sediul la Koln.

Va fi cerul european in curand suprapopulat? Markus Hess raspunde razand la aceasta intrebare: la inceput, oamenii "nici nu reuseau sa isi imagineze o masina zburatoare. Apoi, dintr-o data, atunci cand au reusit acest lucru, isi imagineaza deja milioane (de masini zburatoare - n.red.) pe cer".

Dar, pentru moment, aceasta noua realitate ramane inca destul de indepartata, a adaugat specialistul olandez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#prima masina zburatoare Olanda, #PAL V masina zburatoare Olanda, #prima masina zburatoare 2018 Olanda , #masini