Producatorul de piese auto Takata intampina probleme dupa scandalul airbagurilor

Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 11:29
4005 citiri
Producatorul de piese auto Takata intampina probleme dupa scandalul airbagurilor
Foto: Takata

Scandalul airbagurilor producatorului de piese auto Takata a facut inconjurul lumii, a provocat cel mai mare recall din lume, iar acum se vad si consecintele lui directe. Honda, Toyota si Nissan, unii dintre cei mai importanti clienti ai sai, au anuntat ca renunta la serviciile si produsele companiei de piese auto japoneza.

Desi airbagurile in general au menirea de a salva vietile soferilor, in cazul acesta se pare ca airbagurile Takata au provocat moartea a 6 persoane si peste 100 de raniri. Dupa ce declansara lor defectuoasa a provocat pierderi de vieti omenesti, era de asteptat ca producatorul nipon de piese auto sa sufere pierderi. Honda este primul mare client care a anuntat sa nu mai colaboreaza cu aceasta companie si probabil si alti clienti ai Takata ii vor urma exemplul.

Un numar record de 36 de milioane de masini din intreaga lume echipate de compania de piese auto Takata vor fi rechemate la service pentru a face ajustarile necesare pentru siguranta soferilor si pasagerilor. Se pare ca problema legata de aceste airbaguri era capsa de prindere care era afectata de umezeala si nu se mai activa in momentul impactului.

Takata Corporation este una dintre companiile de piese auto cele mai importante la nivel mondial, avand uzine deschise pe patru continente. De altfel, piesele auto produse de compania japoneza au echipat automobile care apartin unora dintre cele mai cunoscute si cumparate marci de masini din lume: BMW Group, Fiat-Chrysler, Ford, General Motors, Honda, Mitsubishi, Nissan, Subaru si Toyota.

Daca ne referim doar la productie de airbaguri, Takata este ce-al doilea producator la nivel mondial, fiind un nume cu autoritate in productia si in industria de piese auto noi in general, si in sisteme de siguranta in particular.

Takata are trei fabrici de componente auto in Romania

In tara noastra, producatorul de piese auto Takata detine trei fabrici. La Arad sunt doua uzine apartinand japonezilor, una pentru centuri de siguranta si o a doua pentru volane. Si la Sibiu exista o fabrica Takata, care produce airbaguri.

Producatorul de piese auto Takata are peste 50 de fabrici in intreaga lume, iar in uzinile lor lucreaza peste 35.000 de persoane. In Romania, la fabricile Takata lucreaza circa 6.000 de persoane.

Scandalul airbagurilor aduce aminte de un alt scandal din lumea auto, Dieselgate. Honda ii acuza pe cei de le Takata ca au manipulat testele de siguranta, la fel cum Volkswagen a manipulat testele de emisii cu ajutorul unui soft. Honda a cerut ca un tert sa efectueze controalele pe piesele auto ale companiei care produce airbaguri.

Un an sub semnul recall-urilor

Anul acesta a fost unul cu dificultati pentru industria auto, marcat de doua mari scandaluri, cel legat de airbagurile companiei de piese auto Takata si cel al emisiilor poluante ale masinilor diesel produse de Volkswagen.

Cele 11 milioane de masini rechemate la service si raportate de Volkswagen palesc in fata celor 36 de milioane de automobile care vor fi rechemate dupa scandalul airbagurilor Takata.

In total, 47 de milioane de masini au circulat in intreaga lume avand probleme fie cu emisiile, asa cum este cazul Volkswagen, fie probleme de siguranta, asa cum este cazul celor echipate cu airbaguri Takata.

Ambele scandaluri sunt in masura sa redeseneze harta producatorilor de masini si de piese auto, sa detroneze marci care detineau suprematia in domeniu si sa ridice altele noi. Inainte de Dieselgate, Volkswagen reusise sa devina cea mai mare companie auto din lume, insa in septembrie a pierdut acest titlu, care s-a reintors la Toyota.

In cazul Takata s-ar putea sa discutam despre pierderi si mai mari. Trei clienti extrem de importanti au anuntat ca renunta la componentele auto produse de ei, alti clienti s-ar putea sa-i urmeze, iar lovitura de imagine a fost una extrem de puternica.

Putine marci auto vor mai avea incredere in aceasta companie atunci cand vine vorba despre piese auto, mai ales cand la mijloc este siguranta. Pierderile pentru Takata vor fi cu siguranta extrem de mari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#piese auto Takata, #airbag Takata, #probleme airbag Takata, #masini rechemate airbag , #masini