Romania, prima din UE cu masini care suna singure la 112: Cum iti salveaza viata

Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 14:00
3860 citiri
Romania, prima din UE cu masini care suna singure la 112: Cum iti salveaza viata
Foto: Arhiva

Romania este prima tara din Uniunea Europeana care a implementat gratuit sistemul eCall, serviciul de urgenta prin care un autoturism implicat intr-un accident va suna automat la 112.

Romania este primul stat care a pregatit infrastructura pentru acest serviciu, care devine functional din momentul in care dispozitivul special este instalat pe autoturism, au explicat reprezentantii Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), potrivit Adevarul.

Acestia au precizat ca dispozitivul va apela automat dispeceratul 112, in caz ca autovehiculul este implicat intr-un accident. Aparatul va transmite toate informatiile necesare privind locul accidentului, directia de mers, numarul de pasageri si alte detalii.

CE: Toate masinile vor apela singure 112 in caz de accident, pana in 2015

"Sistemul functioneaza si in cazul in care victima este inconstienta, echipamentul fiind dotat cu o serie de senzori sensibili la impact care activeaza in mod automat apelul de urgenta. Astfel, serviciile de urgenta vor interveni cu mai mare rapiditate, inclusiv in situatia in care pasagerii nu mai pot vorbi", au lamurit oficialii STS.

De asemenea, eCall permite apelarea manuala a numarul de urgenta de la bordul autoturismului, in caz ca soferul vrea sa semnaleze alte accidente pe care le-a observat. Autoritatile spun ca sistemul va ajuta echipele de salvare sa intervina mult mai repede in cazul accidentelor rutiere, scazand timpul de reactie cu 60% in zonele urbane si cu 50% in zonele rurale.

Si totusi...nimic nu e gratis

STS a mentionat ca serviciul exista si in alte tari, insa Romania este prima tara din UE care il implementeaza gratuit. Totusi, aparatul in sine costa aproximativ 100 de euro si arata ca un telefon in care este incorporat un GPS. Acesta se instaleaza in bord si este legat de airbag-uri.

"Indiferent de modul de generare al apelului, manual sau automat, echipamentele 112 si masina se vor sincroniza si vor transmite toate datele despre accident operatorilor, care la randul lor vor alerta Salvarea. Dupa testele noastre, 112 va primi alerta in mai putin de 10 secunde.

Imediat dupa aceea, se va deschide un canal audio automat fara ca pasagerii autovehiculului sa apese pe nimic, iar in boxele masinii vor auzi operatoarea 112 care ii va intreba daca au nevoie de ajutor sau de ce fel de ajutor au nevoie.

Chiar daca nu raspunde nimeni din masina, agentiile de interventie se vor duce in cel mai scurt timp la fata locului. Daca insa ocupantii autovehiculului sunt constienti, dar in stare de panica, autoritatile vor sta de vorba cu ei pentru a-i linisti pana la sosirea salvatorilor", a lamurit Sorin Banica, seful departamentului de management al programului.

Comisia Europeana vrea sa oblige producatorii auto sa implementeze sistemul eCall

Reprezentantii STS au dau asigurari ca niciun autoturism nu va putea fi urmarit prin intermediul acestui sistem. Producatorii de autovehicule vor fi obligati, incepand din 2015, sa monteze aceste aparate pe toate masinile, insa cei care au autoturisme mai vechi nu vor fi obligati sa cumpere aparatele eCall. Totusi, acestea vor fi disponibile in magazinele de specialitate pentru cei care vot dori sa le achizitioneze.

Implementarea sistemului eCall in Romania a costat 700.000 de euro, banii provenind din fondurile europene, iar proiectul a fost o initiativa a Comisiei Europene eSafety.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#eCall Romania, #masina apel 112, #masina eCall Romania , #masini