Service-ul pentru Trabant din Romania: aici reinvie "satelitul" est-german (Galerie foto)

Vineri, 27 Iunie 2014, ora 08:18
15012 citiri
Service-ul pentru Trabant din Romania: aici reinvie "satelitul" est-german (Galerie foto)
Foto: Trabant Service Brasov

Programul Rabla a decimat in Romania numarul masinutelor din Duroplast. Trabantul, a carui istorie incepe in Germania comunista in urma cu mai bine de jumatate de secol, a ramas insa in inimile romanilor nostalgici, dar si in garajele colectionarilor impatimiti.

Brasoveanul Arpad Molnar a invatat sa repare "cutiuta de carton" a parintilor sai inca din copilarie. In 1995 a infiintat service-ul pentru Trabant, care ofera inclusiv servicii de restaurare.

"Inca din anii '80, in vremea comunistilor, parintii mei au cumparat un Trabant. De mic copil am invatat sa repar aceasta masinuta. In 1992 am inceput sa repar si alte Trabanturi", a spus Arpad Molnar pentru Ziare.com.

Nascut in 1974, este de profesie inginer auto. Afacerea cu Trabanturi nu a fost niciodata una care sa aduca satisfactii materiale insemnate, iar programul Rabla a redus-o la stadiul de pasiune.

"Practic, nu a fost o afacere din care sa poti trai decent. Atelierul a functionat numai dupa-amiaza, dimineata am lucrat ca electrician la fabrica de rulmenti (Rulmentul Brasov - n.red.). Cercul de clienti s-a format din posesorii de Trabant din Brasov, apoi s-a extins in toata tara.

Cu programul Rabla a scazut foarte mult numarul Trabanturilor in toata tara, asa ca, momentan, reparam si restauram numai din pasiune", a spus el.

Au fost lucrari care au durat pana in zori, dar spune ca reactia trecatorilor sau aprecierile primite la evenimente specifice fac ca efortul sa fi meritat.

"Pe parcursul anilor am avut cateva restaurari complete, care au meritat rabdarea cu care am lucrat nopti intregi.

Satisfactia adevarata a venit cand ai reusit sa obtii cate un zambet pe obrazul trecatorilor circuland cu ele pe strada sau din aprecierea pe care ai primit-o la cate un festival sau o expozitie", a spus brasoveanul.

Restaurare de mii de euro

Cea mai scumpa lucrare realizata a fost pentru un client din Bucuresti si a costat cateva mii de euro, bani cu care putea fi cumparata o masina noua mai ieftina.

Trabantul, fabricat in 1982, a fost readus in totalitate la starea din fabrica, cu toate piesele originale, a precizat brasoveanul, a carui activitate principala se desfasoara tot in domeniul auto - se ocupa cu montarea carligelor de remorcare si repararea remorcilor.

Colectia de Trabanturi

Arpad Molnar este el insusi colectionar de Trabanturi, cu opt modele impresionante.

Una dintre masini este un Trabant Tramp, un cabrio original din fabrica, fiind conceputa pentru granicerii de la Zidul Berlinului. In Romania sunt doua astfel de modele, proprietarul celui de-al doilea fiind tot un brasovean, Lazar Farcas.

Sotia sa conduce un Trabant 600 din 1963. Masina detine certificat de autovehicul istoric.

Cum a fost readusa la viata o Dacia 1100 cu destinatia Remat (Galerie foto)

Alte doua Trabanturi 600, din 1964, urmeaza sa fie restaurate.

Trabantul Limuzina, creat pentru nunti si evenimente speciale, dispune de sapte locuri si este prevazut cu motor original in doi timpi.

Mandria industriei sovietice: camioanele de legenda din Bucuresti

Colectia este completata de un Trabant 1.1, de Trabantul Off-road 4x4 si de Trabantul Tuning (foto).

Primul Trabant iesea de pe linia de asamblare de la fabrica din Zwickau in 1957, la scurt timp de la lansarea primului satelit artificial, Sputnik. Numele sau a fost inspirat de acest eveniment: "trabant" inseamna in germana "satelit", desi poate fi tradus si ca "tovaras".

Autoturismele construite in Germania de Est au fost vandute in toata Europa si au cunoscut un mare succes in special in blocul comunist. Productia a fost sistata in 1991, insa Trabantul nu si-a pierdut niciodata farmecul pentru cei care l-au indragit.

In Romania, proprietarii de Trabanturi si-au infiintat un club, unde discuta despre masina, au acces la resurse tehnice si organizeaza intalniri.

Sursa foto: Trabant Service Brasovo

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#service Trabant, #Trabant Romania, #masini colectie , #masini