Solutie pentru soferii fara carnet: mini-masinile Aixam

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 08:35
51836 citiri
Solutie pentru soferii fara carnet: mini-masinile Aixam
Foto: Evenimentul Zilei

Masinile care pot fi conduse fara permis au inceput sa aiba fani si-n Romania. Se pot conduce de la 16 ani si se inregistreaza la primarie ca mopede.

Portiera se deschide tragand de o clapeta in sus. Incap maximum doua persoane. Langa volan e o maneta cu doua functii, inainte si inapoi. La podea e o singura pedala, cea pentru acceleratie. "Furia" nu prinde mai mult de 45 km/h.

In plus, poti sa o parchezi unde vrei, fara sa fie ridicata pentru ca nu e omologata ca fiind masina in adevaratul sens al cuvantului.

"Daca sunt doua persoane cu o greutate normala in masina, consuma cam 2,7 litri/100 km. Fluiera cu ei pe strada. Iar vara chiar si 2 poate consuma", a declarat, pentru Evenimentul Zilei, Bogdan Sava, seful Sava Motors, importatorul masinutelor Aixam.

O mini-masina noua costa intre 10.000 si 16.000 de euro si are o autonomie de 500 km/plin.

Intretinerea, schimbul de ulei, de filtru si o revizie tehnica, care se face o data la 5.000 de kilometri costa in jur de 5 milioane.

"Au mai fost care le-au luat la misto, ca-s masini chinezesti, cas nu stiu cum. Nu-s dom'le, sunt asamablate in Franta, doar acolo. Transmisia e Made in Canada, motoarele fabricate de italieni si japonezi. Unele piese sunt facute chiar si in Romania: faruri si geamurile", corecteaza Sava in formatiile. Una SH costa de la 2.000 de euro in sus, "ce e sub pretul asta e Kinder cu surprize", mai spune Sava.

Cei care nu vor sa cumpere o broscuta, o pot inchiria. Costa 330 de euro pe luna. "Dar nu inchiriem decat la cei care demonstreaza ca au permisul suspendat, nu la oricine si se plateste o garantie de 500 de euro", spune Sava.

Pasii pentru inregistrarea masinilor sunt simpli. Pentru cele cumparate la SH, trebuie sa mergeti la Registrul Auto Roman (RAR), apoi la Inspectia Tehnica Periodica (ITP) si sa platiti o asigurare.

Apoi se plateste o chitanta de 94 de lei pentru numar, talon si inmatriculare. Se completeaza o solicitare catre Serviciul pentru Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor prin care se cere sa fie trecuta in randul "mopedelor".

Printre celebritatile care au apelat la acest mijloc de transport dupa ce au avut de-a face cu politia rutiera se numara fotbalistul Daniel Pancu, Simona Senzual si Florin Chilian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#masini fara permis, #Aixan masini, #Aixan, #masini fara carnet, #masini mopede , #masini