Tot ce trebuie sa stim despre filtrul de particule

Advertorial
Vineri, 24 August 2018, ora 16:07
96903 citiri
Tot ce trebuie sa stim despre filtrul de particule

Din respect pentru mediul inconjurator, masinile cu motor Diesel au fost echipate cu un filtru de particule (DPF) care sa stopeze eliminarea noxelor in aer, acestea poluand mai mult decat cele cu motor pe Benzina.

Ce este un filtru de particule (DPF)?

Filtrul de particule, este partea integrata a automobilului pozitionata pe ruta de eliminare a particulelor, care filtreaza si retine noxele rezultate prin arderea motorinei. Aceste particule, extrem de daunatoare pentru natura si om, sunt captate de catre filtrul de particule, inainte de a putea fi eliminate, urmand ca ulterior acestea sa fie distruse la momentul potrivit.

Filtrele de particule au devenit un standard, odata cu introducerea normelor de poluare pentru Euro4. In momentul de fata, orice masina diesel ce este scoasa pe piata, este obligatoriu sa fie dotata cu un filtru de particule.

Lipsa fizica a acestuia sau nefunctionarea lui duce la pierderea dreptului de a conduce automobilul respectiv pana la solutionarea problemei, deoarece normele legale nu sunt respectate.

Totusi, aceasta asimilare a particulelor de catre filtru nu se poate realiza la nesfarsit. Acestea trebuiesc a fi eliminate, altfel ne vom lovi de problema unui filtru infundat. Aici intervine functia de regenerare a filtrului, prin regenerare intelegandu-se distrugerea si eliminarea particulelor stocate de filtru, in conditii de siguranta pentru mediu.

Cum se realizeaza regenerarea filtrului?

Exista doua metode de regenerare a filtrului de particule: activa si pasiva.

Regenerarea pasiva se realizeaza la temperaturi ridicate, si implica cresterea vitezei si a turatiei masinii. Practic producatorii indica ca la fiecare cateva sute de km, masina sa fie condusa la o viteza constanta de peste 70km/h,cu o turatie de peste 2500 de rpm si o durata peste 15 minute. Daca se realizeaza cu succes, filtrul va fi curatat.

Regenerarea activa este metoda cea mai importanta de regenerare, pentru ca ia in calcul conducerea masinii in oras. Deoarece conducem masina mai mult in mediul urban, cu multe opriri cauzate de treceri de pietoni, semafoare, sau distante scurte de deplasare, regenerarea pasiva este mai greu de realizat, acest lucru ducand la depunerea funinginii pe filtrul de particule.

Depunerea excesiva in lipsa unei regenerari optime duce la cresterea valorii de infundare (18grame), in aceata situatie computerul masinii va da comanda de pornire a regenerarii active. Aceasta dureaza in jur de 10-15 min iar motorul masinii nu se opreste pana nu se finalizeaza.

In caz de esuare, lumina de avertisment se va aprinde si veti fi obligat sa scoateti masina in afara orasului cat mai repede cu putinta pentru a impiedica infundarea excesiva a filtrului. Obligatoriu in aceasta situatie a se conduce cel putin 15 minute, fara opriri, la viteza constanta.

Important de retinut este faptul ca filtrul de particule asimileaza aproximativ 99% din particulele emise, poate fi extrem de scumpa inlocuirea acestuia iar acesta poate suporta undeva la 3000-4000 de regenerari, acestea efectuandu-se undeva la fiecare 1000 de km.

In cazul in care regenerarea esueaza, puteti apela la un serviciu profesional de curatare DPF (curatare filtru de particule) . Filtrul e dat jos de pe masina si curatat cu o substanta speciala.

Pentru prelungirea vietii filtrului de particule, recomandam pastrarea rezervorul masinii 1/4 plin, utilizarea unui ulei de motor corespunzator si utilizarea masini Diesel preponderent in afara orasului.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#filtru particule DPF, #curatare filtru particule , #masini