Prima motocicleta din lume - o inventie fara viitor, acum 128 de ani

Joi, 29 August 2013, ora 17:29
24777 citiri
Prima motocicleta din lume - o inventie fara viitor, acum 128 de ani
Foto: Infoniac

Prima motocicleta din lume a fost brevetata in ziua de 29 august 1885, acum fix 128 de ani, de catre tehnicianul german Gottlieb Daimler, impreuna cu inginerul Wilhelm Maybach, care i-au dat numele "Reitwagen".

Tradus in romaneste ar insemna "vehicul-cal", dar in traducere libera i-as spune mai curand "vehicul de calarit".

Vehiculul de calarit a fost privit cu neincredere de contemporani, iar la efectuarea primelor teste, insisi inventatorii au admis ca asta "nu este o masina, este mai mult un dispozitiv de zdrobit oase", potrivit Infoniac.

Se pare ca scopul n-a fost atat crearea unui nou tip de vehicul, cat testarea unui nou tip de motor cu ardere interna, alimentat cu petrol lampant. Motorul cu petrol insa n-a mers, iar inventaotiri au trebuit pana la urma sa adopte unul cu benzina.

Prima motocicleta a avut un cadru din lemn si un motor cu un singur cilindru, cu roti din lemn, jante metalice si un resort care sa amortizeze socurile.

Motocicleta a functionat de la prima tesare, ceea ce a incurajat inventatorii, care au contiuat sa dea frau liber fantieziei lor creatoare. In curand, ei aveau sa monteze motorul pe o barca, pe o sanie si chiar pe o brisca, inlocuind calul cu motorul.

In 1886, inventatorii au montat acelasi tip de motor si pe o masina de pompieri, fara prea mult succes insa, datorita problemelor la pornire, care uneori durau chiar si o jumatate de ora. Sa nu uitam ca, la acea data, un motor nu putea porni rece si trebuia in prealabil incalzit, de obicei cu apa fierbinte.

In 1889, cei doi inventatori prezentau la Expozitia Universala din Paris un motor cu ardere interna si carburator cu jiglere, inventie care urma sa-i consacre si sa deschida un drum nou spre viitoarea industrie a automobilelor.

In ce priveste motocicleta, la sfarsitul secolului al XIX-lea, ea era privita ca un fel de curiozitate acrobatica si foarte riscanta, nimeni nebanuind viitorul ei de succes, dovedit indeosebi dupa ce s-au modernizat si drumurile, ceea ce scadea riscul de accidentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#motocicleta brevet inventie, #prima motocicleta lume , #motocicleta