Ziare.com

Productia de motociclete, tichia de margaritar a Coreei comuniste

Duminica, 03 Octombrie 2010, ora 20:24

   

Productia de motociclete, tichia de margaritar a Coreei comuniste
In ciuda faptului ca este o tara cu un grad de motorizare extrem de redus (cel mai redus din intreaga Asie), in afara de ceva autoturisme, in Coreea de Nord a lui Kim Jong-il se produc si motorete si motociclete. Lucruri pe care, de exemplu, Romania nu le mai produce de vreo doua decenii.

In Coreea de Nord exista un singur producator de motorete si motociclete, Korea Pugang Corporation.

Copii ale unor "motoare" japoneze in voga prin anii '70

Intr-un comunicat de presa datat 22 aprilie 2007 si publicat intr-un ziar chinez de limba engleza, conducerea Pugang Corporation afirma ca produce motociclete si motorete de mai bine de 20 de ani.

Din brosura oficiala a producatorului reiese ca acesta produce nu mai putin de 10 tipuri de motociclete. Acestea par a fi dotate cu doar trei tipuri de motoare, avand capacitati cilindrice de 98, 108, respectiv 124 de centimetri cubi si racite toate cu aer.Potrivit brosurii, toate motocicletele nord-coreene au pornirea si electrica, la demaror si la pedala. Franele sunt fie pe disc (fata) si tamburi (spatele), fie cu tamburi la ambele roti, solutii tehnice considerate invechite inca de acum doua decenii.

Vitezele maxime pe care le pot atinge motocicletele nord-coreene sunt si ele ridicol de mici: intre 80 si 110 km la ora. Spre exemplu, stravechile Mobra, produse la noi in perioada comunista, aveau performante asemanatoare.

In afara de motociclete, in aceeasi fabrica se mai produce si un fel de triciclu, care dispune, in spatiul din spatele conducatorului, de spatiu pentru transportat marfa. Brosura oficiala nu mentioneaza nimic despre preturile motocicletelor.

Despre doua dintre modele produse de nord-coreeni se poate spune ca seamana izbitor cu doua modele de motociclete japoneze, Honda CB 100, respectiv Honda CB 125. Ambele, in voga prin anii '70, dar scoase din productie o decada mai tarziu.

Motociclete, condimente alimentare si transformatoare electrice

Korea Pugang Corproration este, evident, o companie de stat. In Coreea comunista nu exista notiunea de proprietate privata. De fapt, Korea Pugang Corporation e un conglomerat care produce o multime de alte lucruri, in afara de motorete si motociclete: alcool etilic, tuburi de PVC, medicamente, cosmetice, metale de inalta puritate, motoare si transformatoare electrice, utilaje pentru decorticat orezul, condimente alimentare etc.

In documentul mentionat, compania Korea Pugang Corporation se lauda ca ar avea agentii ci birouri in 60 de tari din Asia, Africa, dar si in unele tari europene, cum ar fi Germania, Elvetia, Polonia sau Bulgaria. Nu se spune, insa, daca in tarile mentionate, nord-coreeni vand alcool alimentar sau motociclete.

Incercarile noastre de a gasi vreun proprietar de astfel de "motoare", pe forumuri ale pasionatilor fenomenului din tarile europene citate, au fost sortite esecului. Dupa cate se pare, in Europa nu exista niciun proprietar de motocicleta nord-coreeana.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3324 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In trei zile

doua articole despre Coreea comunista. Am inteles ca n-au nici masini nici motorete.
Articolul urmator va fi despre trotinete ?

Sorine tata... ai terminat recolta de toamna si te-ai apucat de scris ?

 

N-au masini..

Dar au bomba atomica si rachete purtatoare. Ce le mai trebuie mincare,masini si alte marfuri burgheze?

Bravo !

Asta-i si mesajul ! Au ei bombe si alte alea dar nu o duc asa bine ca tine :)Platforma pentru solutionarea online a litigiilor