Inovatie pentru industria pieselor auto: printarea 3D

Sambata, 30 Ianuarie 2016, ora 17:31
3498 citiri

Industria pieselor auto este una dintre cele mai importante pentru tara noastra, fiind in acelasi timp si unul dintre cei mai mari angajatori. Este un domeniu in care exista mult loc de inovatie, iar cu o idee futurista vine o echipa de cercetatori de la Universitatea Tehnica din Cluj Napoca (UTCN), care propune printarea 3D a unor piese pentru automobile total functionale.

Este vorba despre un proiect european de un milion de euro care a fost castigat recent de cercetatorii clujeni. Banii vor fi folositi pentru a se crea o imprimanta 3D cu ajutorul careia sa se poata realiza piese auto la nivel industrial. Este o solutie de viitor care va automatiza extrem de mult procesul de producere a unor componente pentru autovehicule crescand si calitatea lor.

Proiectul de realizare a acestei imprimante poarta numele AMaTUC - Horizon 2020 si are parte de finantare integrala din partea Comisiei Europene. Cei care lucreaza la ea au un obiectiv ambitios in minte: transferarea din laborator a imprimantelor in uzinele propriu zise. Ei isi doresc sa faciliteze producerea de piese auto complexe din otel.

Nu va dura mult pana vom putea vedea primele piese auto folosibile create cu ajutorul unei imprimante 3D. Nicolae Balc, profesor in cadrul Facultatii de Constructii de Masini a universitatii, spune ca in circa sase luni vor fi realizate primele piese printate. Peste doi ani ne putem astepta la folosirea acestor imprimante si in uzinele de fabricare a pieselor auto, a mai spus acesta.

Profesorul a mai subliniat si faptul ca piesele realizare cu ajutorul imprimantelor 3D vor presupune un cost de productie mai mic. Acum insa, aceste imprimante nu au capacitate industriale si sunt inca extrem de scumpe chiar si pentru unele companii auto.

Trei ani este durata de desfasurare a proiectului si presupune imbunatatirea tehnologiilor existente si integrarea imprimantelor 3D in alte tehnologii de fabricare si proiectarea propriu-zisa. Piesele vor fi din plastic, insa si din metal putand fi folosite atat in sistemul de franare, cat si in motor.

Cum se fabrica o piesa auto cu o imprimanta 3D

Inca nu se produc piese auto cu imprimante 3D la nivel industrial, insa unele tari au facut pasi importati in dezvoltarea tehnologiei implementabile in fabrici. Proiectul de la Universitatea din Cluj este dezvoltat cu ajutorul cercetatorilor de la Universitatea Loughborough din Anglia, Universitatea de Stiinte Aplicate - Aachen, din Germania si Intelligentsia Consultants Sarl din Luxemburg.

Pentru a realiza o piesa cu ajutorul imprimantei o pulbere fina din titan este asezata in imprimanta, iar laserul o prelucreaza dupa forma dorita. In doua zile se poate realiza o piesa auto de marime medie, ceea ce inseamna ca timpul de producere se reduce la jumatate, cu tehnologiile traditionale acest proces dureaza 4 zile.

Tehnologia 3D este deja folosita de unele branduri de lux din lumea auto. Marcile exclusiviste isi permit sa investeasca in astfel de tehnologii inovatoare care au un pret ridicat, dar le aduc in schimb un timp redus de lucru. Bentley, Jaguar si Rolls Royce se folosesc de imprimantele 3D in crearea de piese auto pentru masinile lor.

O astfel de imprimanta costa circa 400.000 de euro, iar materia prima este si ea scumpa, un kilogram din aceasta pulbere de titan costa 600 de euro.

Folosirea acestor imprimante la nivel industrial va revolutiona in mod cert felul in care se va lucra in industrie si poate chiar sa duca la disparitia unor profesii. Cei care lucreaza in fabrici de piese auto vor trebui sa dobandeasca noi cunostinte tehnice pentru a putea face fata dezvoltarii tehnologiei.

Tehnologia imprimarii 3D a fost folosita in trecut nu doar la fabricarea de piese auto, ci chiar a unei masini: un monopost pentru Formula 1.

In afara de industria pieselor auto, un alt domeniu in care imprimantele 3D vor aduce o multime de beneficii este medicina. In anii anteriori s-au realizat mai multe proteze medicale pentru maini sau picioare care le-ar redat mobilitatea unor persoane cu dizabilitati.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#piese auto imprimanta 3D, #piese printate 3D, #piese auto masini , #noutati auto