Ce se va intampla cu piata auto din Romania in 2014 - deciziile politice care vor influenta vanzarile de masini

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 07:51
5169 citiri
Ce se va intampla cu piata auto din Romania in 2014 - deciziile politice care vor influenta vanzarile de masini

Vanzarile de masini vor reveni pe o traiectorie normala in tara noastra, in acest an, dupa o perioada de declin masiv.

Stefan Penthin, partener al firmei de consultanta BearingPoint, a precizat pentru Ziare.com ca "per total ne asteptam la o stabilizare a pietei auto in 2014".

"Economia globala se va redresa si astfel va avea de castigat si piata auto din Romania. Acest trend va contribui la o atitudine pozitiva a oamenilor din Romania fata de viitorul lor individual, iar astfel creste si probabilitatea ca ei sa achizitioneze masini noi", ne-a spus Stefan Penthin.

El considera ca stabilitatea politica este foarte importanta pentru ca o crestere a increderii populatiei in sistemul politic i-ar incuraja sa investeasca in viitorul lor.

"Probabil ca 2014 va fi ultimul an in care va continua programul 'Rabla' - asta va duce la vanzari aditionale in 2014, pentru ca oamenii s-ar putea teme ca este ultimul an in care functioneaza programul si vor vrea sa profite de ocazie", a mai spus partenerul firmei BearingPoint.

Directorul general Dacia si Renault Romania despre avantajul tarii noastre, piata auto si planurile de viitor - Interviu

Deciziile politice reprezinta cel mai important factor in redresarea industriei auto din Romania:

  • Guvernul trebuie sa investeasca masiv in infrastructura (in principal in drumuri si autostrazi), pentru a atrage oamenii sa conduca masini noi;

  • Companiile trebuie sa gaseasca in Romania un mediu stabil din punct de vedere fiscal - cu taxe scazute - astfel incat si mai multi producatori auto sa-si doreasca sa deschida fabrici in Romania;

  • Buna performanta a angajatilor trebuie sa fie recompensata. Taxele pe venit si alte contributii trebuie sa fie mentinute la un nivel mai scazut, astfel incat clasa de mijloc sa-si poata permite achizitia de masini noi.

Anul 2013, unul dificil pentru piata auto

Stefan Penthin considera ca anul 2013 a fost unul dificil in ceea ce priveste industria auto din Romania.

El aminteste ca vanzarile de automobile noi au scazut considerabil, din ianuarie pana in octombrie, declinul fiind de 16%. Totusi, in luna noiembrie s-a putut observa o usoara crestere, de 4,1%.

Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), vanzarile de autoturisme au inregistrat un declin de 7,2%, pana la 62.033 de unitati, in primele 11 luni ale anului trecut.

Situatia pietei auto din Romania este in linie cu cea europeana. In perioada analizata, Franta si Italia au inregistrat scaderi de 6,9%, respectiv 7,7%, iar Germania un declin de 4,9%.

Cele mai vandute marci au fost Dacia, cu 20.599 unitati comercializate (33,2% din total), urmata de Volkswagen (6.927 unitati / 11,2%), Skoda (4.956 unitati / 8%), Renault (3.661 unitati / 5,9%), Ford (3.367 unitati / 5,4%) si Opel (2.546 unitati / 4,1%).

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#piata auto 2014, #tendinte piata auto 2014, #evolutie piata auto 2014, #vanzari masini 2014 , #piata auto Romania