Chiritoiu: Piata pieselor auto trebuie liberalizata, pentru ca preturile sa scada

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 23:42
2210 citiri
Chiritoiu: Piata pieselor auto trebuie liberalizata, pentru ca preturile sa scada
Foto: Arhiva

Consiliul Concurentei recomanda autoritatilor din Romania sa liberalizeze piata pieselor auto pentru ca preturile sa scada, a declarat miercuri presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

"Comisia Europeana recomanda liberalizarea acestui sector, adica sa poata produce oricine anumite piese. Este vorba de piesele vizibile. Noi fiind favorabili ideii de a nu avea monopol, ci de a avea concurenta care sa duca la preturi mai scazute, am venit cu aceasta recomandare care este de partea proiectului de lege si care spune sa aplicam si noi recomandarea UE de a liberaliza piata. Similar noua cu aceasta recomandare au venit si colegii din Franta, care este o tara importanta producatoare auto", a mentionat Chiritoiu.

Acesta a subliniat ca "miza subiectului este aceea ca piesele care sunt in interiorul masinii pot fi produse de orice producator".

"Orice producator de piese auto poate produce piese de schimb care intra in interiorul masinii. In unele state europene, aceasta regula este valabila si pentru piesele care sunt la exterior, vizibile, gen: portiera, elemente de caroserie, farul, oglinzile, etc. Sunt alte tari care spun: partile acestea vizibile sunt protejate si numai producatorul masinii are voie sa le vanda, iar pretul este mai mare. Aceasta este regula care in principiu se aplica in Romania. Exista o initiativa in Palament, in faza avansata, care spune ca si Romania vrea sa liberalizeze piata si sa permitem producerea de catre orice alt producator autorizat a pieselor de schimb vizibile", a explicat presedintele Consiliului Concurentei.

Chiritoiu a subliniat ca un alt aspect, relevant, este legat de siguranta produselor. "Este o critica legitima, dar nu orice pui pe matina are legatura cu siguranta. Nu vedem rostul ca orice componenta a masinii sa fie produsa doar de un singur producator, nu vad de ce ne-am incapatana. Industria auto se plange astfel: noi ne bazam pe preturile astea mari ca sa ne recuperam costul investitiei. Dar ei spun: le punem la preturi mici in masina pe care o vindem prima data, apoi o sa va luam mai multi bani in momentul cand trebuie sa schimbati ceva la masina", a mai spus Chiritoiu.

Acesta estimeaza ca o lege in acest sens ar putea fi aplicata in cateva luni.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#liberalizare piata piese auto, #piese auto Romania, #scadere preturi piese auto, #Bogdan Chiritoiu Consiliul Concurentei , #piata auto Romania