Gigantii auto fug din Rusia - Se vor orienta catre Romania?

Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 07:41
12584 citiri
Gigantii auto fug din Rusia - Se vor orienta catre Romania?

Doi giganti auto au anuntat ca renunta la unele proiecte care urmau sa fie desfasurate in Rusia, tara care a suferit lovituri puternice din punct de vedere economic, in urma conflictului din Ucraina si anexarea Crimeii. S-ar putea orienta aceste companii catre Romania?

Ford si-a suspendat productia de la fabrica de asamblare de langa Sankt Petersburg in perioada 7-15 aprilie, iar aproximativ 700 de angajati, respectiv 30% din total, urmeaza sa fie concediati.

Ford suspenda productia la fabrica din Rusia si concediaza masiv

Si Renault a inghetat planurile privind construirea de utilitare in parteneriat cu producatorul rus de camioane ZIL.

Ce veste proasta are Renault pentru Rusia

Deciziile gigantilor auto europeni vin in contextul in care rubla ruseasca s-a depreciat cu aproape 8% in raport cu dolarul american, in acest an, iar iesirile de capital strain au totalizat 70 de miliarde de dolari, in primul trimestru din 2014, egaland retragerile de bani din tot anul 2013.

De asemenea, in perioada ianuarie-martie, economia acestei tari a crescut cu doar 0,8%, cel mai slab nivel din ultima perioada.

Economia Rusiei resimte conflictul cu Ucraina - cum raspunde banca centrala

Rusia a suferit aceste lovituri dupa ce presedintele Vladimir Putin a anexat Crimeea, iar conflictul din Ucraina a escaladat, odata cu actiunile militantilor prorusi din estul tarii, care cer independenta regiunii.

Violente la Donetk: Sute de separatisti prorusi au atacat cu bate de baseball participantii la un miting

Mai mult, actiunile Kremlinului au determinat UE si SUA sa aplice sanctiuni precum inghetarea activelor unor apropiati ai sefului statului rus, dar si interzicerea intrarii lor pe teritoriul american si al statelor de pe batranul continent.

SUA au impus sanctiuni noi Rusiei: Cine sunt cei vizati

Se muta gigantii auto din Rusia in Romania?

Atat Ford, cat si Renault au fabrici in Romania. In contextul tensiunilor din zona, exista posibilitatea ca aceste companii sa isi relocheze la noi o parte din afacerile din Rusia?

"Ar fi grozav", a declarat Radu Dinescu, presedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), pentru Ziare.com.

El aminteste insa ca tara noastra a ratat investitii majore in acest domeniu in ultimii cinci ani, fapt ce "a dat niste semnale negative industriei auto globale despre dezvoltarea in Romania in afara fostelor fabrici deja preluate".

"Era interesant sa avem Mercedes, Audi, Opel, Toyota, Hyundai...", a punctat presedintele UNTRR.

Fara Mercedes "made in Romania" si fabrica Michelin

Intr-adevar, de cateva ori, tarile vecine au fost alese in detrimentul Romaniei in ceea ce priveste investitiile in domeniul auto. Radu Dinescu aminteste ca am ratat "la mustata" cel putin doua oportunitati uriase in ultimii cinci ani.

In 2008, Mercedes intentiona sa construiasca o uzina de asamblare de automobile in localitatea Sanandrei, din judetul Timis.

Insa discutiile nu s-au concretizat, astfel ca grupul german a ales un oras din Ungaria pentru aceasta investitie. E vorba de Kecskemet, un orasel maghiar unde nemtii au "pompat" 1,2 miliarde de euro.

Totusi, grupul Daimler, care detine Mercedes, are o traditie destul de lunga in Romania, insa in domeniul pieselor auto.

In 2001, germanii au deschis la Cugir prima filiala locala, sub numele Star Transmission, unde se produc roti dintate, axe si componente prelucrate pentru motoare, cutii de viteza si sisteme de directie. Tot aici se afla centrul de tehnologii, precum si un centru de instruire.

Ulterior, in iulie 2013, ei au inaugurat o noua fabrica la Sebes, unde se monteaza cutii de viteza automate cu 5 si 7 trepte. In plus, in 2016 va fi gata si noua hala unde vor lucra 500 de romani la montajul cutiilor de viteza automate cu 9 trepte, o investitie de 300 de milioane de euro.

Peste doi ani, Star Transmission va ajunge la aproape 2.000 de angajati in cele doua unitati ale sale.

Si francezii de la Michelin, companie care produce anvelope, au vrut sa-si extinda afacerile din Romania, dar apoi s-au razgandit. Acestia au ales sa investeasca intr-o fabrica din Serbia, in locul celei de la Zalau, in 2012, astfel ca tara noastra a pierdut 170 de milioane de euro si 700 de noi locuri de munca.

Totusi, grupul are in tara noastra trei fabrici (doua la Zalau si una la Floresti), un atelier de resapare si o retea comerciala.

Conflictul din regiune alunga investitorii

Conflictul economic incipient dintre Rusia si Occident nu este de natura sa favorizeze investitiile in zona, sustine profesorul Bogdan Glavan, care preda economie la Universitatea Romano-Americana.

"Fuga capitalului din Rusia nu inseamna automat redirectionarea acestuia in statele vecine sau in alte tari comparabile sub aspectul oportunitatilor investitionale sau al costurilor de productie.

Cresterea incertitudinii ca urmare a neintelegerilor politice aduce deservicii tuturor partilor, in special economiilor fragile. Cu cat aceste neintelegeri se vor acutiza, cu atat impactul asupra economiei mondiale va fi mai substantial, reducand crestera economica", a mentionat Bogdan Glavan, pentru Ziare.com.

Din pacate, Romania este o economie fragila, cu un mediu institutional putin propice investitiilor si crearii de locuri de munca, a apreciat profesorul.

Intrebat daca Romania este o "oaza de stabilitate", asa cum se lauda guvernantii, el a replicat ca "da, dar doar in sensul ca ne-am stabilizat intr-un 'echilibru prost', caracterizat prin fiscalitate impovaratoare, coruptie ridicata, lipsa stimulentelor pentru o alocare eficienta a resurselor".

Ponta: Criza din Ucraina ne apropie de Europa

Piata componentelor auto, in crestere

Chiar daca este ocolita de investitii in uzine noi de automobile (singurele din tara fiind Dacia-Renault si Ford), Romania ramane atractiva pentru producerea si asamblarea componentelor auto.

Per total, cifra de afaceri a sectorului auto a crescut cu circa 20% anul trecut, la 15,9 miliarde euro. Producatorii Dacia si Ford au generat impreuna un rulaj de 5,2 miliarde euro, iar diferenta a fost acoperita de furnizorii de componente.

Conform datelor Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), in aceasta industrie activeaza mai mult de 600 de companii, cu un numar total de peste 200.000 de angajati, iar dintre primii 20 de furnizori auto la nivel mondial, 13 produc componente auto in tara noastra.

In plus, recent, presedintele ACAROM, Constantin Stroe, a sustinut ca doua companii auto din Europa de Vest sunt interesate sa intre pe piata locala. Valoarea estimata a investitiilor ar ajunge la 75-80 milioane euro si ar fi vorba de aproximativ 170 de locuri de munca.

Investitii noi in piata auto? Doua companii vest-europene se uita spre Romania

"Acestea sunt flori rare care apar in ultimul timp in industria din Romania", a explicat Stroe, luni, la o conferinta de presa.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#companii auto fug Rusia, #companii auto reducere investitii Rusia, #investitii auto Romania , #piata auto Romania
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Iar dacă nu le amplasează aici, înseamnă că ştiu pe unde va trece