Piata auto din UE s-a prabusit - Dacia nu a putut salva Romania de la declin (Video)

Marti, 16 Iulie 2013, ora 13:54
3716 citiri
Piata auto din UE s-a prabusit - Dacia nu a putut salva Romania de la declin (Video)

Vanzarile de autoturisme noi din Uniunea Europeana au scazut in iunie la nivelul minim al ultimilor 17 ani, pe fondul recesiunii si somajului ridicat.

Romania a inregistrat luna trecuta al treilea cel mai abrupt declin din randul statelor UE, conform statisticilor prezentate de Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile, publicate pe site-ul ACEA.

In Uniunea Europeana, cererea pentru masini noi a scazut luna trecuta cu 5,6%, ajungand la 1.134.042 unitati, cel mai redus nivel din ultimii 17 ani.

In tara noastra s-a inregistrat o micsorare a numarului de inmatriculari de 45,9%, fiind depasita doar de Irlanda (minus 73,7%) si Olanda (minus 53,6%), in timp ce Estonia a inregistrat in iunie cea mai mare crestere a inmatricularilor, de 15,2%.

In cazul marilor piete auto din Europa, in iunie inmatricularile au scazut cu 0,7% in Spania, cu 5,5% in Italia, cu 4,7% in Germania si cu 8,4% in Franta, in timp ce in Marea Britanie s-a inregistrat un avans de 13,4%.

Cu toate acestea, luna trecuta, Dacia a avut o crestere a vanzarilor de 17%, cea mai buna performanta in randul constructorilor, ajungand la circa 28.300 unitati, iar cota de piata a urcat astfel de la 2% la 2,5%.

In primele sase luni ale anului, numarul inmatricularilor de automobile noi din UE a scazut cu 6,6%, la 6,2 milioane, Romania inregistrand tot al treilea cel mai abrupt declin, dupa Cipru si Olanda.

Astfel, vanzarile auto din tara noastra au coborat in primul semestru cu 26,4%, la 24.500 unitati, in timp ce Ciprul a consemnat o scadere de 42,7%, la 3.600 masini, iar Olanda a inregistrat un declin de 36%, la aproape 212.000 unitati.

In schimb, Dacia a inregistrat cea mai puternica crestere din UE si la nivelul primelor sase luni.

Succes pentru Duster, Logan si Sandero: Vanzarile Dacia au crescut cu 16,5%

Astfel, inmatricularile producatorului autohton au crescut cu 17,6% in UE in perioada ianuarie-iunie, la 141.200 unitati, cota de piata a Dacia urcand astfel de la 1,8% la 2,3%.

In cazul marilor piete auto din Europa, in luna mai inmatricularile au scazut cu 4,9% in Spania, cu 10,3% in Italia, cu 8,1% in Germania si cu 11,2% in Franta, in timp ce in Marea Britanie s-a inregistrat un avans de 10%.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#scadere piata auto UE, #scadere piata auto Romania, #succes Dacia Europa, #Vanzari Dacia Europa , #piata auto Romania