Piata auto va continua declinul, iar profitabilitatea va fi zero in 2012

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 13:15
2172 citiri
Piata auto va continua declinul, iar profitabilitatea va fi zero in 2012
Foto: Arhiva

Piata auto din Romania va continua tendinta negativa si in acest an, iar profitabilitatea retelelor de distributie va ramane in jurul valorii zero, potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

"Scaderea vanzarilor a condus la o prabusire a cifrei de afaceri in perioada 2008-2010, cu 50% in 2010 fata de 2008. Estimarea este ca pentru 2011 reducerea va fi de 60%, iar cifrele din 2012 vor confirma continuarea acestui declin", a declarat Brent Valmar, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), miercuri, la conferinta Mediafax Talks about Auto Industry.

"Pentru acest an, speram sa ajungem la 92.000 de autovehicule vandute, insa cifra de afaceri va continua sa scada, iar nivelul de profitabilitate a retelelor de distributie va ramane in jurul valorii de 0", a continuat acesta.

Pe de alta parte, el a precizat ca sunt multe firme in insolventa, care se confrunta cu o serie de probleme, cum ar fi lipsa de cash, intarzieri la plata a unor parteneri, probleme intampinate la rambursarea creditelor catre banci.

El a explicat ca scaderea pietei auto este cauzata de lansarea tarzie a programului Rabla, zvonurile legate de acesta, dar si puterea de cumparare redusa si importul ridicat de masini second-hand din ultimii ani.

"Puterea de cumparare a populatiei ne plaseaza la coada Europei. Cu un venit mediu de 446 de euro pe luna, un roman isi poate cumpara o masina la un pret acceptabil in 23 de luni si poate achizitiona 343 de litri de benzina. Comparativ, un austriac poate cumpara, cu un venit mediu castigat in tara sa, 2.600 de litri de combustibil", a mentionat Valmar.

De altfel, el a tinut sa sublinieze ca industria auto trebuie inteleasa ca o componenta importanta a economiei, deoarece ea contribuie cu 7-7,5% la PIB si este foarte importanta pentru echilibrarea balantei de plati.

Valmar a enumerat cateva masuri care trebuie luate pentru a stimula acest sector, printre ele se numara programul Rabla, care trebuie sa caseze 100.000 de masini pe an, pentru a intineri parcul auto, si promovarea unor masuri fiscale care sa incurajeze achizitia masinilor cat mai putin poluante.

Alte masuri sunt reprezentate de corelarea si actualizarea cadrului legal de autorizare a atelierului de reparatii, conform practicii europene, si sprijinirea producatorilor din Romania.

Piata auto s-a redus in primele cinci luni cu 12,1%, la 34.467 unitati, vanzarile de autoturisme avand un ritm de scadere apropiat (11,9%), la 28.979 unitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#piata auto Romania 2012, #vanzari masini Romania 2012, #probleme industrie auto Romania, #previziuni piata auto 2012 , #piata auto Romania