Piese auto second hand, aftermarket sau originale?

Advertorial
Marti, 31 Mai 2016, ora 15:38
26246 citiri
Piese auto second hand, aftermarket sau originale?

Reparatiile auto sunt insotite aproape de fiecare data de o astfel de dilema. Proprietarii de autoturisme stiu foarte bine ca, datorita uzurii sau altor evenimente neprevazute precum accidentele, unele piese trebuie la un moment dat inlocuite. Pote fi vorba de elemente de caroserie, de piese de motor, de elemente de interior, de geamuri auto, faruri, becuri si lista poate continua la nesfarsit. Intrebarea din titlu macina tot mai multi soferi, indiferent de situatie ori de necesar.

Daca iti doresti sa cumperi piese auto pentru autoturismul proprietate personala, ai la dispozitie trei variante. Poti sa alegi piese originale sau OEM (Original Equipment Manufacturer), te poti orienta catre piese aftermarket sau poti sa cauti piese auto second hand intr-un parc de dezmembrari auto. Fiecare dintre aceste optiuni are asociata o serie de avantaje si neajunsuri, ce vor fi prezentate detaliat in cele ce urmeaza.

Piese auto originale

Sunt de calitate superioara, vin de fiecare data cu garantie direct de la producator si se potrivesc fara probleme, indiferent de modelul de masina pe care il detii. Spre exemplu, daca ai un automobil marca Mercedes avariat, comanzi direct de la producator sau prin intermediul reprezentantelor si primesti piese auto Mercedes la fel ca cele cu care a iesit masina de pe poarta fabricii.

Avantajele durabilitatii si eficientei stau de partea pieselor auto originale. In plus, a alege astfel de piese te scuteste de numeroase batai de cap. Piesa dorita o poti comanda chiar dupa codul inscris, ori dupa seria de caroserie. Calitatea nu poate fi contestata in acest caz.

Pe de alta parte, la piesele auto OEM exista si un mare neajuns. De cele mai multe ori au preturi exorbitante, pe care nu oricine si le poate permite. Chiar daca recomandarea generala este ca fiecare sofer sa foloseasca pentru reparatiile auto piese originale, putini sunt cei carora bugetul le permite o astfel de investitie, intrucat o piesa comandata direct de la producator poate fi de pana la 3 ori mai scumpa decat una realizata de o firma generalista.

Daca din punct de vedere al calitatii si durabilitatii, nimeni nu poate contesta avantajele pieselor auto originale, deoarece pretul isi spune cuvantul. In acest caz, proprietarii de autoturisme trec la urmatoarea varianta.

Piese auto aftermarket

Denumirea preluata din engleza face referire la o categorie aparte de piese auto. Acestea nu sunt realizate de producatorul modelului de autoturism, ci de firme care obtin licenta de fabricatie pentru a realiza piese similare cu cele originale.

Producatorii aftermarket pot fi cunoscuti sau mai putin cunoscuti publicului. Brembo, Bosch, Mann ar fi doar cateva nume de companii ce realizeaza piese aftermarket, intrucat lista este foarte lunga. Majoritatea conducatorilor auto care aleg aceasta varianta cauta insa firrme despre care au mai auzit, care le-au fost recomandate si care primesc evaluari bune din partea altora, care le-au folosit deja.

Din nefericire, piata pieselor aftermarket este invadata si de producatori necunoscuti, care nu detin nici licenta de fabricatie uneori. Chiar daca astfel de piese auto pot fi foarte atractive din punct de vedere al preturilor scazute, alegerea lor prezinta un grad destul de ridicat de risc.

Din punct de vedere al costurilor, piesele aftermarket obtin un avantaj fata de cele originale. Specificatiile tehnice dupa care sunt realizate reflecta un nivel calitativ bun, chiar daca nu identic cu cel original, insa pretul este cel care face diferenta in acest caz.

Piesele auto aftermarket sunt astfel caracterizate de un compromis intre pret si calitate. In plus, ofertele sunt variate pe acest segment de piata. Aceeasi piesa realizata de diferiti producatori, poate fi disponibila la preturi variate. Cu toate acestea, nu se recomanda alegerea celor cu preturi foarte scazute - este cazul acelor producatori cu renume indoielnic, in cazul carora calitatea poate avea de suferit.

Calitatea unei piese aftermarket genereaza si nivelul pretului acesteia, fara a ajunge insa la costul pieselor OEM. Singurul potential neajuns consta in rezistenta mai scazuta in timp, comparativ cu cea a pieselor originale. Fiind realizate din materiale mai ieftine, durabilitatea devine afectata. Un alt risc pe care si-l asuma proprietarii de autoturisme care aleg piesele aftermarket este nepotrivirea perfecta a acestora. Uneori este nevoie de modificari, situatie ce nu are niciodata loc in cazul pieselor auto originale.

Piese auto second hand

Daca o comanda direct de la producator poate aduce o veritabila gaura in buget, ori daca piesele de pe piata aftermarket nu prezinta incredere din punct de vedere al raportului pret-calitate, cea din urma alternativa preia doar avantajele acestor doua categorii.

Este vorba despre piese auto second hand, provenite din centre de dezmembrari. Intr-un astfel de caz, piesele auto nu se mai supun conceptiei generale considerate despre orice lucru la mana a doua. Piesele provenite din dezmembrari sunt echivalente ale celor originale, singurul element ce intervine fiind o anume perioada de utilizare. Fara indoiala preturile acestor piese nu se compara insa cu cele provenite direct de la producator.

Chiar daca astfel de piese provin de la autoturisme dezmembrate, scoase din uz sau avarite dincolo de posibilitatea de recuperare, pot fi in cea mai buna stare de functionare. Inclusiv in situatia unei daune totale a unui autovehicul, mai exista piese de caroserie, de interior sau de motor care pot fi reutilizate si la alte vehicule apartinand aceleiasi marci si aceluiasi model.

Cumulul avantajelor oferite de piesele auto second hand este prezentat in cele ce urmeaza.

  • Costurile sunt reduse considerabil. Tot timpul se ajunge la bani, iar varianta pieselor second hand este una ideala atunci cand vine vorba de economisire, de investirea unui buget cat mai redus pentru remedierea unei defectiuni a autoturismului.

O comparatie faptica demonstreaza ca pentru orice marca sau model de autoturism, valoarea unei piese originale sau OEM este una destul de ridicata. Daca se apeleaza la segmentul aftermarket, poate fi gasita o piesa echivalenta la jumatate din pret. In situatia in care se alege insa achizitionarea de piese auto second hand din parcuri de dezmembrari, pretul poate fi de pana la 10 ori mai redus fata de o piesa originala.

  • La dezmembrari pot fi gasite aproape orice modele de piese. Indiferent daca un conducator auto cauta sa repare autoturismul cautand intr-un parc auto de dezmembrari generalist, ori in unul dedicat unei anume marci, va gasi de fiecare data elementul cautat.

Dezmembrarile auto ofera solutii perfecte, piese second hand in stare foarte buna de functionare, potrivite pentru modele de autoturisme mai noi, mai vechi sau realizate in serie limitata.

Lista reperelor ce pot fi gasite intr-un astfel de loc porneste de la elemente exterioare si de caroserie, ajungand pana la piese, grile si alte elemente de interior sau chiar piese componente ale motorului, sistemului de directie, de franare si nu numai.

  • Cu ajutorul dezmembrarilor se economiseste timp. De multe ori, comanda unei piese originale poate fi onorata de reprezentanta doar dupa reintregirea stocului, iar intr-o astfel de situatie proprietarul de autoturism poate astepta chiar cateva saptamani pentru a intra in posesia piesei originale.

Pe de alta parte, gasirea unei piese aftermarket potrivite impune deplasari in diverse magazine de specialitate, incercari si uneori acelasi raspuns: "Momentan piesa cautata de dvs. nu se afla pe stoc.".

In astfel de situatii, parcurile de dezmembrari auto care uneori au si pagina web, devin aliatii perfecti pentru cei care cauta o solutie rapida si avantajoasa de reparatie a autoturismului.

Posesorii de Mercedes pot gasi, spre exemplu, piese auto pentru modele de serie sau de lux, direct la adresa www.dezmembrari-piese-mercedes.ro. In cel mai scurt timp posibil, piesa dorita este gasita, comandata si primita, iar durata imobilizarii vehiculului este redusa considerabil.

Aparte de toate aceste avantaje, varianta online a unui parc de dezmembrari auto ofera de asemenea confort, accesibilitate si disponibilitate. Fara ca posesorul de autoturism sa mai fie nevoit sa se deplaseze prin reprezentante auto si magazine de specialitate, verifica direct de pe laptop, tableta sau smartphone stocul pieselor disponibile, pentru a gasi reperul potrivit pentru reparatia sau inlocuirea de care are nevoie.

Accesibilitatea si disponibilitatea sunt oferite prin faptul ca un astfel de site, chiar si in varianta de magazin online, nu mai este limitat de un orar de functionare. Comanda poate fi plasata la orice ora, fiind confirmata ulterior si onorata in maxim 48 de ore, oriunde in tara, prin intermediul firmelor de curierat rapid.

Punand in balanta cele trei tipuri de piese, impreuna cu avantajele si neajunsurile asociate, va putea fi luata cea mai buna decizie cu privire la reparatia autoturismului.

Pentru cei care nu tin cont de buget si achizitioneaza doar piese noi, cele originale sau OEM sunt varianta perfecta. O astfel de recomandare vine din partea tuturor, intrucat calitatea si durabilitatea pieselor originale este de necontestat.

Pretul destul de piperat al pieselor noi poate fi redus prin achizitia de piese aftermarket, care au caracteristici apropiate celor originale si preturi aproape injumatatite. De departe insa, cea mai avantajoasa alternativa este achizitionarea de piese auto second hand, provenite din autoturisme dezasamblate. Pot fi obtinute astfel piese originale, care se potrivesc perfect modelului in cauza, in stare de functionare foarte buna, la preturi mai mult decat avantajoase.

A decide un castigator in disputa OEM vs Aftermarket vs Second hand la capitolul piese auto nu este posibil, intrucat aici va interveni decizia proprietarului de autoturism. Daca se doreste totusi o economie reala si piese originale, foarte putin sau deloc uzate, dezmembrarile reprezinta cea mai buna optiune.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#dezmembrari auto, #piese dezmembrari, #piese auto second hand , #piata auto