Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Prima masina: Cati bani va da Guvernul pentru program. Ponta: E un succes (Video)

Marti, 10 Februarie 2015, ora 13:15
5772 citiri
Prima masina: Cati bani va da Guvernul pentru program. Ponta: E un succes (Video)

Guvernul a adoptat, marti, o hotarare prin care stabileste cati bani va acorda pentru programul Prima masina.

"Astazi am aprobat banii pentru programul Prima Masina! Cred ca atat programul ‪Prima Casa, cat si programul ‪Prima Masina sunt de succes si trebuie sa le continuam. De asemenea, imi doresc ca toti romanii din afara granitelor sa le poata accesa atunci cand se intorc acasa", a scris pe Facebook Victor Ponta.

Programul "Prima masina" va avea in acest an un plafon de garantare de 350 de milioane de lei, potrivit unei hotarari adoptate marti de Guvern.

Pentru 2014, suma alocata a fost de 50 de milioane de lei, in conditiile in care normele de aplicare au fost adoptate in luna decembrie a anului trecut, arata un comunicat remis Ziare.com al Executivului.

Guvernul taie fata FMI si merge inainte cu Prima Masina

Initial, delegatia Fondului Monetar International (FMI), prezenta la Bucuresti in ultimele zile, nu a fost de acord cu demararea acestui program, insa Guvernul a reusit sa ii convinga pe creditori sa isi dea aprobarea. Totusi, nu au fost precizate care au fost nemultumirile celor de la FMI.

FMI nu e de acord cu programul Prima masina - surse

Noi posibili finantatori

Actul normativ adoptat de Guvern prevede si posibilitatea altor finantatori interesati de program sa se inscrie pana la data de 2 martie.

Bancile si institutiile financiare nebancare (IFN) care nu au aplicat pentru programul "Prima masina" pana la sfarsitul anului trecut, pot trimite pana la 2 martie cererile de inscriere catre Ministerul Finantelor Publice si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), impreuna cu informatii privind nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor acordate prin acest program si valoarea estimata a garantiilor care urmeaza a fi acordate.

Decizia a fost luata ca urmare a faptului ca normele au intrat in vigoare la sfarsitul anului 2014.

"Astfel, potentialii finantatori nu au avut timp sa analizeze legislatia si sa decida inscrierea in program (...) pana la data de 24.12.2014", a comunicat Guvernul.

Pana la acest termen, un numar de 10 finantatori au transmis FNGCIMM si MFP cererile de inscriere in program, insa Guvernul nu mentioneaza numele lor.

Credit pentru prima masina

Persoanele care vor achizitiona un autovehicul prin programul "Prima masina" vor beneficia de o perioada de creditare de maximum 5 ani, la un cost al masinii de cel mult 50.000 lei plus TVA, si cu o dobanda subventionata in proportie de 50%, arata Guvernul.

De acest program pot beneficia toate persoanele fizice cu varsta de minimum 18 ani, care obtin venituri si care indeplinesc mai multe criterii de eligibilitate.

"Prima masina" are manual de utilizare: Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa aplici

Astfel, Executivul arata ca doritorii trebuie sa faca dovada, cu declaratia pe proprie raspundere, ca nu au mai detinut in proprietate un autoturism nou, iar cu copia facturii proforma emise de vanzator sa ateste ca autoturismul achizitionat prin program este nou, indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5, este achizitionat de la o persoana juridica care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor si are un pret de achizitie care nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA, dupa caz.

Alte conditii de eligibilitate sunt avansul de minimum 5% din pretul de achizitie si asigurarea autoturismului nou-achizitionat din finantarea garantata printr-o polita de asigurare de tip CASCO, care va acoperi cel putin riscurile de avarii si furt, fara fransiza pentru daunele totale de avarii si furt si cu o fransiza de maximum 100 de euro, echivalent in lei, pentru daunele partiale de avarii si furt.

La aceste conditii se adauga normele proprii fiecarei banci, precum si conditiile specificate deja in OUG 66/2014 prin care s-a aprobat acest program, mai arata Guvernul.

C.P.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Prima masina bani 2015, #Prima masina plafon, #Guvern aprobat Prima masina , #Prima masina