Cum functioneaza mafia voucherelor, in programul Rabla

Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 10:27
7095 citiri
Cum functioneaza mafia voucherelor, in programul Rabla

Noua configuratie a programului "Rabla" a adus cu sine specializarea unei categorii de intermediari care actioneaza organizat si profita de portitele din legislatie. Acesti intermediari cumpara de pe piata libera masini uzate la preturi intre 1.000 si 1.200 de lei.

Cei care vand sunt multumiti cu acest pret, pentru ca nu au timp si nervi sa umble dupa avize sau stampile si sa gaseasca un client final. Intermediarul cumpara trei "rable" si le transforma in trei vouchere. In total a cheltuit intre 3.000 si 3.600 de lei. De aici isi pune in miscare legaturile pe care le are la celalalt capat al circuitului comercial, scrie Financiarul.

Adica, relatia cu dealerii de autoturisme. Un dealer ii faciliteaza clientului relatia cu intermediarul, pentru a beneficia de reducerea de 2.700 de euro la achizitia unei masini noi. Intermediarul ii vinde clientului pachetul de trei vouchere la un pret mediu de 4.800 de lei.

Asta inseamna un profit de minimum 300 de euro pentru intermediar. Si astfel toata lumea e multumita: clientul, pentru ca a beneficiat de reducerea de 2.700 de euro, cheltuind doar 4.800 de lei, intermediarul, pentru ca a ciupit si el 1.000-1.200 de lei la afacere, iar dealerul pentru ca isi ia comisioanele din vanzarea autoturismului nou.

Cel putin 50.000 de cupoane valorice obtinute in urma predarii catre centrele de colectare a autoturismelor mai vechi de zece ani, reprezinta un excedent pe piata libere.

Potrivit datelor oficiale, pana la sfarsitul saptamanii trecute prin programul "Rabla" se vandusera 22.800 de autoturisme noi. Cifra nu este una mica, intr-o perioada de criza, care a lovit puternic industria auto, si nici comparativ cu rezultatele editiei din 2009 a aceluiasi program, cand s-au vandut, in total, doar 32.000 de masini noi. Dar tinand cont de faptul ca s-au casat 118.000 de "rable", numarul de autoturisme noi vandute este unul destul de redus.

Desi pana acum prin programul de stimulare a innoirii parcului auto nu s-au vandut prea multe autoturisme noi, comparativ cu cele casate, Ministerul Mediului a decis sa suplimenteze numarul tichetelor valorice cu inca 30.000. Decizia fost aprobata zilele trecute de guvern, astfel ca totalul tichetelor de casare a "rablelor" a ajuns la 190.000.

Pana in prezent s-au tiparit 160.000 de vouchere, toate fiind distribuite centrelor de colectare a fierului vechi, incluse in programul "Rabla". Din acestea, 118.000 s-au distribuit deja beneficiarilor, acesta fiind si numarul de "rable" casate pana pe 10 iunie.

Pe piata libera exista disponibile in prezent cel putin 52.000 de vouchere, ale caror posesori asteapta cumparatori interesati sa-si achizitioneze o masina noua. Acestora li se vor mai adauga in curand alti 72.000 de posesori de cupoane valorice, din seria a treia si a patra a suplimentarii numarului de vouchere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#programul Rabla, #voucher Rabla 2010 , #programul rabla