Schimbari la Rabla 2014: Unde se vor putea inscrie doritorii

Vineri, 21 Martie 2014, ora 17:19
3205 citiri
Schimbari la Rabla 2014: Unde se vor putea inscrie doritorii
Foto: Arhiva

Cei care doresc sa se inscrie anul acesta in programul Rabla o vor putea face la orice dealer validat. Mai mult, ei isi vor putea casa vechea masina la orice colector autorizat.

Totusi, pentru radierea masinii trebuie sa mearga la Politia din judetul in care este inmatriculat vehiculul.

Solicitantii isi vor alege din lista dealerilor validati unul la care se vor inscrie, dupa care pot merge la oricare dintre colectorii autorizati sa isi caseze masina, au declarat reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), care gestioneaza programul Rabla.

AFM urmeaza sa deschida sesiunile de depunere de dosare pentru validarea dealerilor si colectorilor pentru desfasurarea programului in acest an.

Programul Rabla 2014 va fi lansat dupa 1 aprilie.

Rabla 2014: Ce pregateste Ministerul Mediului pentru colectorii inscrisi in program (Video)

Cele mai importante schimbari

Distributia tichetelor Rabla nu se va mai face anul acesta pe judete, in functie de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritoriala, ci in functie de cerere, tichetele electronice urmand sa fie extrase dintr-o baza de date nationala de dealerii auto validati, pe masura ce se inscriu solicitantii, a declarat, joi, ministrul Mediului Attila Korodi.

Anul trecut, tichetele Rabla au fost distribuite colectorilor in functie de numarul autovehiculelor uzate din fiecare judet, criteriu dupa care urmau sa fie distribuite si dealerilor auto anul acesta, conform proiectului Ghidului de finantare pentru Rabla pus in dezbatere publica in 5 martie.

In urma dezbaterii publice, s-a hotarat ca toate tichetele sa fie la dispozitia oricarui dealer, in functie de cerere.

Totodata, spre deosebire de anul trecut, ele nu vor mai fi distribuite in etape, ci vor fi toate disponibile de la lansarea programului.

Anul acesta, cei care vor dori sa isi casesze masina mai veche de opt ani pentru a beneficia de o reducere de 6.500 de lei la achizitia unui autoturism nou se vor pezenta direct la dealerul auto de la care sunt interesati sa cumpere si se vor inscrie, urmand ca apoi sa mearga la un colector pentru casare, la Politie pentru radierea autovehiculului si sa revina la dealer pentru a incheia contractul de vanzare - cumparare.

Pentru radierea autovehiculului, solicitantii vor trebui sa mearga la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din judetul unde au masina inmatriculata, conform normelor in vigoare.

Cei care vor sa isi caseze vechea masina, dar nu si sa cumpere o masina noua, pot ceda dreptul de folosire a primei de casare altcuiva, cu care trebuie sa mearga la dealer. Astfel, atunci cand va fi eliberat tichetul electronic, acesta va fi pe numele celui care cumpara autoturismul, a mai precizat ministrul Attila Korodi.

Astfel, avand in vedere ca tichete nu mai exista fizic, ele nu vor mai putea fi obtinute si vandute de cei care au de casat o masina si nu vor sa cumpere o masina noua. In schimb, cei aflati in aceasta situatie trebuie sa se inteleaga din start cu cineva care vrea sa cumpere o masina noua, caruia sa ii cedeze reducerea de 6.500 de lei.

Ministrul a apreciat ca "specula" cu tichetele Rabla va disparea prin noul mod de desfasurare a programului si si-a exprimat convingerea ca cei interesati vor avea acces direct la program.

Cate tichete vor fi alocate in acest an

Administratia Fondului pentru Mediu va aloca un numar de 20.000 de tichete, atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice.

Dupa inscrierea la dealer, solicitantul va avea la dispozitie 30 de zile pentru casarea si radierea masinii vechi si pentru achizitia celei noi. Daca nu sunt respectate conditiile desfasurarii programului, tichetul electronic se intoarce in baza nationala si poate fi extras de un alt comerciant.

Ministerul Mediului intentioneaza lansarea programului Rabla 2014 dupa data de 1 aprilie, a mai spus ministrul.

Pana atunci, au fost dispuse controale la colectorii inscrisi in program, care vor fi efectuate, incepand de luni, de reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu si inspectorii Garzii Nationale de Mediu.

"Dorim ca toate vehiculele scoase din uz sa mearga pe palierul reciclare si sa nu dispara din evidenta VSU (vehicule scoase din uz - n.red.) ", a spus Attila Korodi, legat de aceste controale.

Anul trecut, in cadrul programului Rabla au fost alocate 23.000 de tichete, dintre care 20.000 pentru persoane fizice si 3.000 pentru firme si institutii publice. Dintre acestea, au fost valorificate 13.385 prin cumpararea de masini noi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#dealeri Rabla 2014, #colectori Rabla 2014, #noutati Rabla 2014, #schimbari Rabla 2014, #modificari Rabla 2014 , #programul rabla