Ziare.com

Afla ce trebuie sa stii cand iti cumperi cauciucuri de iarna

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 08:15

   

Afla ce trebuie sa stii cand iti cumperi cauciucuri de iarna
Incepand cu 1 noiembrie 2011, soferii vor fi nevoiti sa-si echipeze autoturismele cu cauciucuri de iarna, in caz contrar putand plati amenzi de pana la 4.000 de lei.

Astfel, romanii care nu si-au achizitionat inca anvelope adaptate sezonului rece mai au aproape o luna la dispozitie sa o faca. In caz contrar, risca amenzi cuprinse intre 2.500 si 4.000 de lei, precum si retinerea certificatului de inmatriculare al automobilului.

Practic, vor fi amendati soferii care vor circula pe drumurile tarii, fie in orase, fie in afara localitatilor, in conditii de zapada sau pe drumurile acoperite de gheata sau de polei, conform legii care va intra in vigoare pe 1 noiembrie. Daca masina dvs. este echipata cu cauciucuri all seasons, puteti sta linistit, deoarece acestea fac fata atat in sezonul cald, cat si in cel rece, scrie
Evenimentul Zilei.

Cum sa alegeri cauciucuri bune

Specialistii va sfatuiesc ca, odata cu schimbarea anvelopelor de vara cu cele de iarna, sa va cumparati si jante noi din tabla de otel, astfel incat sa nu existe riscul deteriorarii cauciucurilor de vara in procesul demontarii de pe jante.

Un alt sfat este sa va alegeti anvelopele dupa ce consultati cartea tehnica a masinii, pentru a nu da gres in privinta dimensiunii optime.

Totodata, feriti-va de anvelopele care au stat in depozitele magazinelor mult timp, deoarece termenul de folosire a acestora este de sase ani si, cumparandu- le, le veti folosi mai putin timp decat daca ati achizitiona cauciucuri produse recent.

Bugetul necesar pentru echiparea cu cauciucuri de iarna variaza in functie de tipul masinii. De exemplu, proprietarii unui Ford Ka vor plati circa 400 lei, iar cei ai unui Logan vor achita circa 1.000 lei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14050 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

legea nu precizeaza

Stie cineva daca este obligatoriu ca autovehicolul sa fie echipat cu toate cele 4 cauciucuri sau este de ajuns sa pui cauciucuri de iarna doar pe rotile de tractiune?

 

ca la noi, la romani, a fost data intai OUG 5 /2011

si urmeaza o lege in acest sens ...formularea este ambigua ...,,echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarna '',,,,, fara specificare pt toate rotile sau doar cele motrice sau cele directoare ...e greu sa gindesti...

ca la noi

ei si tu acuma.....ce intrebare pui...!!?...Normal ca pe toate 4 trebuie sa le ai de iarna, cum vrei sa le iasa banul?
Cum vrei sa dea si ei amenzi, sarantocii astia?
da, logic ar fi sa fie de ajuns (in oras cel putin) sa ai 2 pe partea fata (de tractare), dar fiindca la noi lumea "are" bani si statul pwlii are nevoie de bani....

lege

28. conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheată sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar in cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe rotile axei/axelor de tractiune sau fără a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate;

Ba se poate

NU esti obligat sa iti cumperi cauciucuri de iarna, poti lua amenda doar daca circuli in conditii de zapada, gheata sau polei pe drumurile publice fara cauciucuri de iarna, ceea ce mi se pare de bun simt. Adica poti circula si din Noiembrie cu cauciucuri de vara in conditii de trafic uscat, adica asfalt curat fara zapada sau polei. Iarasi vreti sa faceti valuri aiurea, vad ca nimeni nu zice ce am spus eu.

 

Sa ne explice colegii intelectuali!

O cheltuiala inutila sau o obligatie sa dotezi autovehicului cu anvelope de iarna? Mai jos de

LEGISLATIE

- OG 5/2011: Ordonanta Guvernului nr. 5/2011 pentru aprobarea unor reglementari privind cresterea sigurantei rutiere si destinatia sumelor incasate de catre personalul imputernicit cu atributii de inspectie si control in urma aplicarii sanctiunilor contraventionale specifice activitatii de transport rutier a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 80,din 31 ianuarie 2011 (http://www.avocatnet.ro/content/arti...i-rutiere.html)

- Legea 161/2011: privind aprobarea OG 5/2011 pentru aprobarea unor reglementari privind cresterea sigurantei rutiere si destinatia sumelor incasate de catre personalul imputernicit cu atributii de inspectie si control in urma aplicarii sanctiunilor contraventionale specifice activitatii de transport rutier (http://www.dreptonline.ro/legislatie...ventionale.php)

Ordonanta reglementeaza urmatoarele:

- ce inseamna o anvelopa de iarna.

- conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna.

- blocarea unui sector de drum.

- situatia in care accidentul s-a produs ca urmare a nerespectarii obligatiei de a dota autovehiculele cu anvelope de iarna, lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

Concluzii pe legislatie

- Perioada 1 Noiembrie - 31 Martie nu este mentionata atat in Ordonanta cat si in legea care o aproba. Posibil intr-o alta lege sa gasim definitia "sezonului rece" ca fiind acel interval.

- Sunt obligat sa am anvelope de iarna doar daca voi conduce masina pe "drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei".

- Sunt amendat daca blochez un drum indiferent de tipul cauciucurilor.

- Daca produc un accident trebuie stabilit tipul de carosabil. Daca a fost acoperit cu zapada, gheata, polei si nu ai avut anvelope de iarna (si nu doar anvelope de iarna ci si lanturi) atunci sunt probleme.

IMPORTANT

Legiuitorul nu a specificat un interval de timp pentru echiparea cu cauciucuri de iarna, el a specificat doar tipul carosabilului pe care se folosesc acestea: zapada, gheata, polei. Exista si obligativitatea dotarii masinii cu lanturi, saci de nisip (nu in aceasta ordonanta).

1) Daca eu conduc masina pe 2 Noiembrie, carosabil neacoperit cu zapada, gheata sau polei, nu are ce sa-mi faca daca masina este echipata cu cauciucuri de vara.

2) Daca ninge brusc pe data de 2 Aprilie, abundent, si avem carosabil acoperit cu zapada, gheata sau polei si nu ai masina echipata cu anvelope de iarna cand circuli pe el sunt probleme.

Dupa cum se poate observa totul se reduce la starea carosabilului pe care rulezi, indiferent de anotimp. Din pacate s-a creat o isterie generala pe tema aceasta. Isterie rezultata din necunoasterea legislatiei. Necunoastere care va duce la cheltuieli inutile pentru o parte (de exemplu cei care conduc doar in orase, nu scot masina pe zapada)

 

O lege idioata, facuta pentru ca o partea a populatiei sa

se imbogateasca. Nicaieri in lume nu se face o lege doar pentru o gasca de asa zisi afaceristi care nu au suficienta desfacere pentru produsele scoase la vanzare de ei. Nu este deloc normal sa ti se impuna cu cel fel de cauciucuri sa circuli. Este o lege aberanta.

 

Legea este deficitara !

Nu trebuia prevazuta ajmenda de nici un fel / Amenda se da pentru fapte si nu pe nedespectarea unui ordin de ,,suss,, pentru o proprietate privata. Apoi, in locul amenzii, cei cu capetele luminate(intunecate imi vine sa scriu), tebuia sa ordone infiintarea si functionatre in lunile de iarna a unor centre auto care sa faca schibarea cauciucurilor pe loc contra a 500-1000 de lei achitati in 4 rate.

Numai cei ce nu sunt dotati cu inteligenta recurg la amenzi, fara a oferi o alternativa viabila.

Aviz pentru inteligenta !

 

Dictatura parlamentara.

In Romania nu se aplica libertatea de optiune ci dictatura legislativului.

Se impune cetateanului anumite lucruri iar drumarilor si primariilor nimic,

Aici unde sunt, drumurile locale se curata de zapada si polei in 2 ore de la caderea de zapada sau formarea de polei. Drumurile interstate autostrazile di drumurile express se curata incontinuu si traficul rutier continua.

La ce vii cu lege pentru cauciucuri de iarna cand tu ,STATUL, nu-ti indeplinhesti obligatiile ?

Handicapatii ar face legi mai realiste, mai corecte.

Va rog puneti matura pe prostie si le ascundeti dupa usa sau sub pres.

 

cauciucuri de iarna

Am citit articolul si am crezut ca sunt sfaturi pentru africani si nu pentru romani [ care sunt in UE ]
1. Jentile din duraluminiu corodeaza pe timp de iarna din cauza sarii excesive , exista riscul de fisuri la temperaturi foarte scazute si la contactul cu blocuri de ghiata sau ghiata cu pietris .2. Demontarea si montarea cauciucurilor de vara sau de iarna pe jenti de duraluminiu nu prezinta nici o problema daca o faceti la un atelier de specialitate . 3. Puteti cumpara cauciucuri de iarna mai ieftine , care au un spatiu de frinare mai mare si o VITEZA MAXIMA DE RULARE MAI MICA ,care nu trebuie depasita . Puteti cumpara cauciucuri de iarna cu viteza de rulare a masinii d-voastra si cu un spatiu de frinare redus .Atentie in cazul unui accident pe timp de iarna : Politia va considera ca sunteti vinovat , iar asgurarile nu vor plati sub nici o forma , pentru ca nu ati avut cauciucuri corespunzatoare (adica de iarna )

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor