Cauciucurile vor fi etichetate la fel ca frigiderele

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 08:36
3995 citiri
Cauciucurile vor fi etichetate la fel ca frigiderele
Foto: Puterea

Incepand cu 1 noiembrie 2012, cauciucurile vor fi etichetate la fel ca frigiderele.

Uniunea Europeana a ajuns la concluzia ca soferii trebuie sa stie ce fel de anvelope cumpara. Etichetarea pneurilor va viza consumul de carburant, capacitatea de franare si nivelul de zgomot. UE vrea ca prin aplicarea acestui sistem de etichetare sa creasca eficienta consumului, cu implicatii in reducerea emisiilor de CO2, scrie Puterea.

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a elaborat un proiect de hotarare de Guvern prin care sunt stabilite masurile necesare pentru aplicarea Regulamentului nr. 1222/2009 al Comisiei Europene privind eficienta consumului de combustibil si alti parametri esentiali.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va supraveghea aplicarea regulamentului. Pentru nerespectarea prevederilor actului normative comunitar, amenzile variaza intre 9.000 de lei si maximum 20.000 de lei.

Regulamentul 1222/2009 impune etichetarea anvelopelor, incepand cu 1 noimbrie 2012, pe culori si litere, la fel ca la electrocasnice. Categoriile sunt de la A (verde) la G (rosu).

Unul dintre cei mai mari producatori de anvelope din lume, Continental, cu fabrici si in Romania, a facut un calcul cu privire la economia de carburant in functie de calitatea cauciucurilor.

Diferenta dintre o categorie si alta vizeaza variatia consumului de carburant intre 0,10 l si 0,15 l la 100 km parcursi de un autoturism cu un consum mediu de 6,6 l/100km.

Pentru performanta la franare se utilizeaza aceeasi ierarhizare pe litere si culori si se refera la capacitatea anvelopelor de a frana vehiculul pe carosabil ud. Diferentierea pe categorii se exprima prin variatia distantei de franare de una pana la doua lungimi de autovehicul (intre 3 si 6 metri) atunci cand se franeaza de la viteza de 80 km/h. Diferenta dintre categoriile A si F depaseste 18 metri in ceea ce priveste distanta de franare, precizeaza Continental.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#cauciucuri etichete, #cauciucuri reglementari 2012, #anvelope etichete, #anvelope , #stiri auto