Cum au inventat pakistanezii masina care merge cu apa

Autor: Ana Ilie
Duminica, 12 August 2012, ora 09:55
17022 citiri
Cum au inventat pakistanezii masina care merge cu apa

Oficialii pakistanezi exulta: desi de ani de zile nu reusesc sa rezolve penuria de electricitate a tarii, un inginer local le-a indepartat orice grija, dupa ce a anuntat ca a inventat o masina care merge cu apa. Criticii arata ca acest episod nu face altceva decat sa arate in ce stare deplorabila este guvernul tarii.

Bucuria oficialilor pakistanezi a fost alimentata si de show-urile de TV senzationaliste, la care moderatorii in cautare de spectatori creduli il proclama pe inginerul Agha Waqar Ahmed erou national si calculeaza cati bani va economisi Pakistanul dupa ce va inceta importurile de petrol, scrie Time.

Bucuria a fost resimtita si de cativa oameni de stiinta pakistanezi, inclusiv seful celui mai important consiliu stiintific si cel al unei fundatii stiintifice finantate de stat.

Singura problema este ca o masina care functioneaza pe baza de apa incalca toate legile fizicii. Unii oameni de stiinta pakistanezi spun ca bateria masinii, nu apa, este cheia alimentarii vehiculului. Insa valva din jurul inventiei lui Ahmed nu da semne ca s-ar putea stinge asa usor.

"Demonstratia masinii alimentate de apa ii uimeste pe experti", scria o publicatie locala la sfarsitul lui iulie, dupa ce Ahmed a facut o demonstratie in fata a 100 de oficiali, ingineri, oameni de stiinta si jurnalisti, in Islamabad.

Mai intai, Ahmed a deconectat furtunul care alimenta cu carburant motorul masinii si l-a inlocuit cu un furtun legat la "sistemul de apa". Acesta ar alimenta masina prin electroliza: curentul generat de baterie trece prin apa distilata incarcata cu electroliti, unde se separa hidrogenul de oxigen. Hidrogenul, care e combustibil, alimenteaza motorul.

"Veti vedea o revolutie in Pakistan daca utilizam aceasta tehnologie. Majoritatea problemelor noastre se datoreaza penuriei de electricitate si crizei energetice", a spus Ahmed.

Pakistanul sufera de pene frecvente de curent, din cauza lipsei de petrol si gaze naturale care sa alimenteze centralele. Populatia isi indreapta in general mania inspre politicieni, pe care ii acuza ca sunt mai preocupati sa-si pastreze functia decat sa le rezolve problemele.

Pana si ministrii pakistanezi s-au declarat incantati de inventia lui Ahmed si s-au declarat increzatori ca aceasta va ajuta la depasirea problemelor energetice.

Premierul Raja Pervaiz Ashraf, care a fost ministru al Apei si Electricitatii, a laudaty proiectul si a cerut unui sub-comitet al Guvernului sa studieze fezabilitatea acestuia.

Unii oameni de stiinta nu au fost insa impresionati. "In cateva zile, el a expus cat de mult a cazut Pakistanul in capcana ignorantei si auto-amagirii", a scris reputatul fizician pakistanez Pervez Hoodbhoy. "Niciun comediant nu ar fi putut sa demonstreze mai dramatic natura adevarata a liderilor nostri politici, mediatorilor populari de la TV si a oamenilor de stiinta", explica acesta.

Khurshid Hasanain, presedinteel departamentului de fizica de la Universitatea Quaid-i-Azam din Islamabad a desfiintat inventia lui Ahmed, aratand ca nu exista niciun castig de energie din procesul de electroliza, si practic bateria alimenteaza masina.

"De ce se plang oamenii ca legile termodinamicii nu pot fi violate? Sa-mi arate o singura lege in Pakistan care nu a fost violata!", glumeste un hatru pe Twitter, rezumand intreaga situatie in mai putin de 140 de caractere.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Pakistan masina apa, #masina alimentata apa, #masina fara combustibil , #stiri auto