Mandria industriei sovietice: camioanele de legenda din Bucuresti

Vineri, 16 Mai 2014, ora 07:36
35284 citiri
Mandria industriei sovietice: camioanele de legenda din Bucuresti
Foto: Facebook/Bucharestcars

Unul dintre cele mai impunatoare camioane construite vreodata si un simbol al fostei industrii sovietice, intrat in productie in urma cu aproape cinci decenii, se afla si astazi in exploatarea Regiei Autonome de Transport Bucuresti.

Camionul KrAZ 255B 6x6 poate fi intalnit pe strazile din Capitala atunci cand este scos in misiune pentru remorcarea autobuzelor sau pentru interventii in cazul accidentelor auto.

Impozantul camion de 7,5 tone este echipat cu un motor diesel V8, care dezvolta 240 CP. Consumul specific este de 42,5 litri /100 km. Camioanele aflate in dotarea RATB, patru la numar, sunt marca Kraz 255B1, o varianta revizuita.

Cele patru camioane au fost fabricate in 1978. Trei dintre ele au fost puse in functiune in luna aprilie a aceluiasi an, iar al patrulea in luna august, au precizat reprezentantii RATB pentru Ziare.com.

Sursa: RATB

Povestea camioanelor KrAZ 255B incepe cu multi ani in urma, la uzina din Kremenciuk, Ucraina.

Infiintata in anul 1946, Uzina KrAZ (Kremenchutsky Avtomobilny Zavod - Uzina de automobile Kremenciuk) a avut initial ca activitate constructia de poduri.

In 1956, facilitatea a fost reorganizata pentru a produce combine si utilaje agricole, potrivit datelor disponibile pe site-ul companiei si pe Wikipedia.

Pe 17 aprilie 1958, Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice a decis sa deschida o uzina de vehicule grele in Kremenciuk. In acesta scop, a fost mutata aici productia de camioane de la fabrica YaAZ (Yaroslavsky Avtomobilny Zavod - Uzina de automobile Iaroslavl), din Rusia, unde erau construite camioane pentru armata.

Ulterior, uzina din Rusia a devenit YaMZ (YaMZ - Yaroslavsky Motorny Zavod), specializandu-se pe productia de motoare.

Astfel, a inceput in Ucraina productia intregii game de camioane realizate pana atunci la uzina Iaroslavl, acestea fiind denumite in continuare KrAZ. Primele camioane - 222 6x4 - au fost asamblate pe 10 aprilie 1959, iar pana in 1961 uzina a exportat peste 500 de vehicule in 26 de tari precum Argentina, Afganistan, Bulgaria, China, India si Vietnam.

Sursa: RATB

Legendarul "cuceritor al terenurilor accidentate", KrAZ 255B 6x6, a intrat in productie in 1965, inlocuind modelul 214. Odata cu modificarea sistemului de franare in anul 1977, KrAZ 255B a devenit KrAZ 255B1.

Uzina de la Kremencik a primit Diploma de gradul I la Expozitia realizarilor Economice Nationale pentru dezvoltarea si lansarea acestui camion, iar 15 angajati au fost premiati cu medalii de aur, argint si bronz. KrAZ 255B s-a aflat in productie timp de aproape trei decenii.

Ce fac camioanele KrAZ 255B1 aflate in dotarea RATB:

- remorcheaza vehiculele RATB (troleibuze, tramvaie, autobuze) ce nu pot fi remediate in traseu;

- degajeaza si scot autovehiculele din punctul sau zona de coliziune in cazul unor accidente de circulatie;

- in cazul unor avarii la reteaua aeriana de contact, participa la scoaterea vehiculului defect din zona de lucru;

- in cazul deraierilor, participa la repunerea tramvaiului pe linie si remorcarea sau insotirea la depou a acestuia.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Bucharestcars.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#KrAZ RATB, #camion interventii RATB , #stiri auto