In lupta Uber versus taximetristi, solutia ar putea veni de la Bruxelles

Luni, 01 Mai 2017, ora 20:25
12579 citiri
In lupta Uber versus taximetristi, solutia ar putea veni de la Bruxelles
Foto: Facebook/Uber

Uber si alte companii de ridesharing au fost subiectul unui protest organizat de taximetristi in Bucuresti, care au sustinut ca astfel de afaceri sunt ilegale. Guvernul Grindeanu a transmis ca va exista o propunere legislativa ce va fi dezbatuta de alesii romani, insa pana cand lucrurile se vor transa la nivel local, e posibil ca solutia sa vina de la Bruxelles.

Asta pentru ca Executivul comunitar are in plan sa schimbe directiva ce vizeaza contractele de munca pana la finalul anului, ca sa tina pasul cu schimbarile aduse de evolutia tehnologica.

Da, vorbim de o reglementare a joburilor create de aplicatii precum Uber ori Deliveroo, transmite Euractiv.

Comisarul european Marianne Thyssen a explicat ca va exista o dezbatere in cadrul Comisiei Europene despre aceasta tema, mai ales ca ultima modificare majora in domeniul locurilor de munca la nivel comunitar a fost facuta in 1991. Iar in ultimii 26 de ani s-au intamplat multe.

In principiu, problema e urmatoarea: taximetristii considera ca, din punct de vedere legal, Uber ar trebui sa fie considerat un serviciu de transport, in timp ce compania sustine ca este un serviciu digital.

La prima vedere, ambele parti au dreptate in felul lor.

Taximetristii se uita cu invidie la soferii Uber, care fac ce fac si ei, dar platind taxe mai mici sau mai putine. In acelasi timp, compania de ridesharing pune mai usor in legatura soferul si clientul printr-o aplicatie pe smartphone, iar pana acum legislatia din multe tari europene nu s-a aliniat cu dezvoltarea tehnologica.

Fix aici e marul discordiei: legea nu e "mulata" pe modelul de business al Uber. Iar dupa cum arata situatia pana acum, doar reglementarea serviciilor de ridesharing poate duce la ingroparea securii razboiului.

Pe de o parte, compania americana sustine crearea unui cadru legal in care sa functioneze in tara noastra.

"Suntem pro-reglementare. Ne dorim sa functionam intr-un cadru care defineste serviciile noi precum Uber si subliniem inca o data dorinta de a colabora cu autoritatile din Romania pentru a gasi o solutie de reglementare in linie cu recomandarile Comisiei Europene", se arata intr-un comunicat al Uber legat de "umplerea" acestui vid legislativ.

Pe de alta parte, taximetristii sunt de alta parere.

"Cerem scoaterea in afara legii a platformelor tehnologice online care presteaza servicii de taximetrie in mod neautorizat, asa cum s-a intamplat in tarile europene, unde statul a vrut sa-si protejeje transportatorii autorizati. Cerem scoaterea in afara legii a tururor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat in Romania si neautorizat conform legislatiei in vigoare. Cerem scoaterea in ilegalitate a tuturor firmelor care fac transport regulat, pe rute pentru care nu au participat la licitatii si nu au castigat dreptul de a le opera, conform legii", se arata in cererea asociatiei COTAR.

Momentan, cel putin din punct de vedere al clientilor, balanta tinde sa incline in favoarea Uber (cu 250.000 de utilizatori, suntem a cincea piata din Uniunea Europeana dupa UK, Franta, Portugalia si Polonia) si in defavoarea taximetriei, care e perceput ca un serviciu slab calitativ.

Poate ca tocmai de aceea premierul Sorin Grindeanu a transmis ca aceasta disputa se poate rezolva doar pe cale legala, printr-un proiect ce va fi pus in dezbatere publica.

Schimbari legislative la nivelul UE

Insa asa cum spuneam la inceput, e posibil ca solutia sa vina chiar pana la finalul anului, dar nu de la Bucuresti, ci de la Bruxelles.

La putin timp dupa protestul anti-Uber al taximetristilor din Capitala tarii noastre a aparut si pozitia Comisiei Europene, care nu are in plan sa interzica acest serviciu digital, ci sa-l reglementeze in concordanta cu dezvoltarea tehnologiei si cu normele UE.

"Comisia Europeana nu vrea sa ucida inovatia sau platformele inovative. Nu poti interzice un serviciu, ci trebuie gasite metode de impozitare. De fapt, cred ca aici este problema. Trebuie gasite metode ca impozitele respective sa fie platite usor, online. Vorbim despre o provocare, despre cum pot fi colectate taxele si impozitele pentru servicii de tip Uber. Cred ca se pot gasi solutii.

Inca o data spun ca e important ca taxele sa poata fi platite usor. Repet, in opinia mea nu este o solutie sa interzici un serviciu, ci mai degraba sa gasesti metode pentru a colecta impozitele din acea activitate", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, citat intr-un comunicat remis Ziare.com.

Asa cum am spus la inceputul articolului, un scenariu posibil e ca Executivul european sa reglementeze statutul joburilor create de aplicatiile mobile prin schimbarea legii privind contractele de munca.

In plus, Maria Joao Rodrigues, fost ministru al Muncii din Portugalia si europarlamentar socialist, a mers mai departe cu aceasta idee.

Ea a explicat pentru Euractiv ca daca sindicalistii si companiile nu cad de acord in ceea ce priveste schimbarea directivei privind contractele de munca, atunci Comisia Europeana ar trebui sa propuna o noua lege astfel incat toate persoanele care lucreaza, inclusiv cele ce se folosesc de o platforma digitala, sa fie protejate.

"Piata muncii se schimba radical, in contextul revolutiei digitale, iar noi forme de angajare sunt imprastiate peste tot. Foarte multe persoane lucreaza prin intermediul platformelor online in unele sectoare", a punctat Rodrigues.

In orice caz, oricare ar fi decizia Comisiei Europene, fiecare stat membru UE va fi obligat sa isi alinieze legislatia in conformitate cu ceea ce se stabileste la Bruxelles.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Uber Comisia Europeana, #reglementare Uber, #legislatie Uber , #Uber