Razboi intre taximetristi si Uber la Otopeni. Iata ce sustin cele doua parti si conducerea aeroportului

Marti, 29 Noiembrie 2016, ora 11:00
17868 citiri
Razboi intre taximetristi si Uber la Otopeni. Iata ce sustin cele doua parti si conducerea aeroportului
Foto: Arhiva Ziare.com

Companiile de taximetrie care au contract cu Aeroportul International Henri Coanda se vor retrage de acolo, de saptamana viitoare, daca nu va fi eliminata reclama care incurajeaza calatorii sa foloseasca aplicatia companiei rivale Uber, care ofera servicii de ridesharing.

Transportatorii sustin ca suma pe care o platesc aeroportului pentru a avea dreptul sa opereze in zona este de circa 220.000 de euro anual.

"Conducerea Aeroportului Henri Coanda din Bucuresti ignora absolut toate problemele pe care le-a creat pirateria taximetristilor care opereaza ilegal in zona aeroportului si permite accesul masinilor in sistem Uber. Mai mult, aeroportul a permis amplasarea unui panou publicitar, din care cetatenii romani sau straini care au nevoie de transport inteleg ca Uber este compania acreditata inclusiv pentru a face transferuri de la aeroport catre orice destinatie. (...)

Intelegem ca se incurajeaza pirateria, cu absolut toate consecintele acestei activitati, pe Aeroportul Henri Coanda, insemnand frauda fiscala, distrugerea imaginii Romaniei in lume si, pe cale de consecinta, subminarea economiei nationale", noteza reprezentantii Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) intr-un comunicat de presa citat de Agerpres.

Potrivit transportatorilor, in "virtutea sumelor pe care le platesc anual" companiile de taxi pentru a opera pe Aeroportul International Henri Coanda, se solicita inlaturarea panoului publicitar din zona, prin care se incurajeaza activitatea Uber. In caz contrar, taximetristii amenintand ca isi vor inceta activitatea acolo.

Compania Nationala de Aeroporturi Bucuresti ii contrazice pe taximetristi

Taximetristii sustin ca platesc o taxa pentru a putea opera in zona aeroportului din Otopeni, insa Compania Nationala de Aeroporturi Bucuresti ii contrazice.

"CN Aeroporturi Bucuresti nu percepe nicio taxa pentru activitatea de taximetrie la aeroport. Singurele sume incasate de la firmele de taximetrie afiliate la COTAR. sunt cele aferente reclamei pe care acestea si-o fac pe terminalele touchscreen din aeroport, respectiv 4.000 euro lunar", se arata intr-un comunicat remis marti Ziare.com.

De asemenea, compania arata ca nu are nicio relatie speciala cu Uber, iar afisul respectiv a fost cerut de un tert: "Spatiul de reclama este contractat de o agentie media", explica reprezentantii CN Aeroporturi Bucuresti.

In plus, masinile Uber nu au acces in zona de preluare a pasagerilor, rezervata exclusiv taxiurilor autorizate, care au acces gratuit acolo.

Reactia Uber

In replica la acuzatiile taximetristilor, compania de ridesharing a transmis ca, din punctul sau de vedere, taximetristii nu sunt vazuti ca rivali.

"Orasele s-au dezvoltat, dar optiunile de transport au ramas aceleasi. Oamenii au nevoie de mai multe alternative si consideram ca este loc pentru toata lumea. Pentru noi, nu este o lupta impotriva taxi, cu cat mai multe optiuni, cu atat mai bine, iar taxiurile vor avea mereu un rol important in dinamica unui oras.

Noi sustinem dreptul consumatorilor de a avea cat mai multe variante la dispozitie", au explicat reprezentantii Uber pentru Ziare.com.

Uber incearca sa-i ajute pe soferi cu declararea veniturilor, taximetristii "uita" de pirateria din anii trecuti

Recent, reprezentantii serviciului Uber au afirmat ca sunt deschisi sa colaboreze cu autoritatile din Romania pentru dezvoltarea unor metode digitale care sa simplifice declararea veniturilor pentru persoanele care desfasoara activitati independente si sustin ca serviciul este 100% digital si fiscalizat.

Pe de alta parte, in anii anteriori, autoritatile locale s-au straduit sa lupte cu taximetristii pirat, care cereau un tarif mult mai mare decat cel de baza, iar politistii au destructurat mai multe retele de acest tip.

Astfel, in prezent, s-a ajuns la un compromis: din Aeroportul Henri Coanda poti comanda de pe telefon sau de la ghiseele din terminal un taxi cu tariful de 1,39 lei/km, ori daca te grabesti te poti urca intr-unul din parcare, care are insa un pret de 3,50 de lei pe km.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#taxiuri retragere aeroport Otopeni, #taxiuri Uber Otopeni , #Uber