Uber, Bolt si Clever s-au inteles cu Guvernul. Dancila promite ca saptamana viitoare va da OUG pentru ei

Joi, 23 Mai 2019, ora 15:22
7279 citiri
Uber, Bolt si Clever s-au inteles cu Guvernul. Dancila promite ca saptamana viitoare va da OUG pentru ei
Foto: Arhiva Ziare.com/Alexandru Nistor

Uber, Bolt si Clever au anuntat ca au ajuns la o intelegere cu reprezentantii Guvernului pentru un proiect de ordonanta dedicat aplicatiilor de transport alternativ din Romania.

Premierul Viorica Dancila a confirmat informatia si a anuntat ca OUG va fi pusa joi in transparenta decizionala, iar saptamana viitoare va fi adoptata de Guvern.

"Un alt subiect important aflat in atentia publica este reglementarea activitatii de ride-sharing care astepta demult o solutie legislativa. Ministerul Transporturilor si Ministerul Dezvoltarii au avut in ultima saptamana consultari repetate cu toti factorii implicati, proces apreciat de catre toate partile. Astazi proiectul de ordonanta de urgenta referitor la acest subiect va fi pus in consultare publica, urmand ca saptamana viitoare sa adoptam solutiile convenite", a spus Viorica Dancila, la inceputul sedintei de guvern.

Soferii sunt vanati pe strazi, iar pasagerii nu pot gasi o masina

Reprezentantii Coalitiei pentru Economie Digitala, o asociatie din care fac parte toate cele trei servicii de transport alternativ, spun insa ca desi s-a ajuns la un consens privind o parte din propunerile facute, asta nu inseamna nimic concret.

Ei solicita adoptarea ordonantei de urgenta in urmatoarea sedinta de guvern pentru a fi corectata nedreptatea fata de soferi si pasageri.

"Am avut astazi o noua intalnire la Ministerul Transporturilor cu grupul de lucru pentru reglementarea serviciilor de ridesharing. Guvernul a promis ca va pune in dezbatere publica astazi un proiect de OUG in acest sens. Am ajuns la un consens privind o parte din propunerile pe care le-am facut, dar asta nu inseamna nimic concret. Punerea in dezbatere publica nu schimba cu nimic faptul ca soferii sunt vanati pe strazi, iar pasagerii nu pot gasi o masina.

Credem ca e importanta adoptarea ordonantei in prima sedinta de guvern. Numai in acest fel se poate corecta nedreptatea fata de soferi si pasageri. Cele aproape 300.000 de semnaturi ale petitiei #continuam, stranse in mai putin de 72 de ore arata, daca mai era nevoie, ca aceste servicii sunt dorite de romani si fac o diferenta in viata a zeci de mii de soferi care isi intretin astfel familiile", se arata intr-un comunicat al Coalitiei pentru Economie Digitala, remis Ziare.com.

Ce conditii vor trebui sa indeplineasca soferii care folosesc cele trei aplicatii

Reprezentantii Clever transmit ca noile reglementari vor asigura conditii egale de autorizare intre aplicatiile de transport alternativ si companiile de taxi.

Acestia prezinta, intr-un comunicat remis Ziare.com, care sunt prevederile agreate astazi cu privire la transportul alternativ si cuprinse in proiectul de ordonanta de urgenta:

  • Toti soferii trebuie sa fie autorizati pentru transport alternativ, sa detina cazier judiciar, avize medicale si psihologice, sa detina atestat de conducator auto profesionist, sa plateasca asigurari si sa detina o casa de marcat pentru tranzactiile efectuate cu plata in numerar;
  • Toate aplicatiile de transport alternativ trebuie sa fie autorizate de catre Ministerul Comunicatiilor si sa achite o taxa anuala calculata in functie de numarul de masini inrolate;
  • Autoturismele care desfasoara transport alternativ trebuie autorizate de catre Autoritatea Rutiera Romana (ARR) si sa respecte standarde de vechime.

Soferii vor avea de asemenea nevoie de ateste de la ARR (Autoritatea Rutiera Romana), dovada ca sunt soferi profesionisti si ca sunt PFA.

Activitatea Uber si Taxify, blocata de "ordonanta taximetristilor"

Uber si Taxify au fost nevoite sa isi restranga activitatea saptamana trecuta, cand a intrat in vigoare "ordonanta taximetristilor".

Sub presiunea taximetristilor care blocau Piata Victoriei, pe 29 martie, Cabinetul Dancila a adoptat o ordonata de urgenta care a schimbat radical modul in care se poate face, in Romania, transportul de persoane contra cost. Mai exact, conform ordonantei, singurii care mai au dreptul sa desfasoare astfel de activitati - cu exceptia soferilor de autobuz si a celor angajati la firme de rent-a-car - sunt taximetristii cu licente valabile.

In schimb, soferii de Uber si de Taxify - care nu detin licente de taxi si nici nu le pot obtine, in conditiile legii - sunt sanctionati, incepand de joi, 16 mai, cu amenzi de pana la 5.000 de lei si ridicarea placutelor de inmatriculare pentru o perioada de 6 luni, daca sunt prinsi transportand pasageri contra cost.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#UBER Taxify, #BOLT OUG, #ordonanta Uber , #Uber