Uber cere Guvernului legislatie de ride sharing: Proiectul Transporturilor deschide calea unor abuzuri

Luni, 22 Mai 2017, ora 17:00
2425 citiri
Uber cere Guvernului legislatie de ride sharing: Proiectul Transporturilor deschide calea unor abuzuri
Foto: Facebook/Uber

Uber doreste o legislatie de ride sharing in Romania, dupa modelul altor tari, si sustine ca proiectul de ordonanta de urgenta al Ministerului Transporturilor ar putea deschide calea unor abuzuri.

"OUG presupune amendarea Legii 38/2003 si schimba un singur paragraf. Scoate sintagma in mod repetat, adica acum oamenii care fac piraterie in domeniul transporturilor pot fi amendati fara a se dovedi caracterul repetat al acestei activitati. Intreaga discutie are la baza o confuzie si anume ca Uber ar fi un serviciu de taxi sau ca soferii ar face servicii de taxi. Nu e asa.

Spre deosebire de un serviciu de taxi, Uber este o comunitate online inchisa. Ca sa accesezi serviciile trebuie sa ai un cont, parola, date de card, ca sofer trebuie sa aduci cazier. Nu vei putea lua niciodata un Uber de pe strada. Oamenii care conduc Uber o fac ocazional. Sunt oameni care fac asta cateva ore pe saptamana, sunt oameni care fac asta doar cateva saptamani, fie conduc cateva ore in timpul lor liber. Exista 15% oameni pentru care Uber este singura sursa de venit, de 50 si ceva de ani si cateva sute de pensionari care conduc Uber", a declarat, luni, Alexandra Corolea, purtator de cuvant Uber pentru Romania si regiunea Balcani, intr-o conferinta de presa.

Citeste si Miting de sustinere pentru Uber, in Piata Victoriei: Actiuni comuniste precum obligatia de a merge doar cu taxiul nu-si au locul in Romania

Ea a precizat ca a discutat cu reprezentantii autoritatilor care au spus ca este nevoie de o reglementare distincta, dar dupa intalnirea cu transportatorii a aparut ordonanta de urgenta.

"Am fost la Ministerul Transporturilor, unde am discutat cu ministrul pentru Dialog Social, ministrul Transporturilor, ministrul Comunicatiilor, diversi reprezentanti din MAI, le-am explicat modelul nostru si asa cum au agreat, sa incepem lucram la un cadru de reglementare distinct pentru serviciile ca Uber.

Au zis 'Da, Uber nu este taxi, este nevoie de o reglementare diferita, nu avem in intentie sa limitam serviciile inovative ca Uber, le sustinem si suntem de acord sa lucram la un nivel de reglementare'.

Noi le-am trimis mai multe informatii despre modelul Uber, diverse modele de reglementare din Statele Unite si din Uniunea Europeana. Insa, pe 12 mai, COTAR a avut o noua intalnire cu reprezentantii Guvernului si la 5 zile dupa Ministerul Transporturilor a publicat acest proiect de ordonanta de urgenta, din care au disparut toate celelalte nemultumiri ale COTAR ramanand acest articol unic", a mai aratat oficialul Uber.

De asemenea, aceasta a precizat ca este foarte posibil ca proiectul de ordonanta sa deschida calea unor abuzuri asupra soferilor parteneri, daca trece in aceasta forma.

"Nu avem o legislatie de ride sharing care sa faca diferenta intre serviciile de transport ilegal, anonim, nefiscalizat si servicii de ride sharing asa ca Uber. Am scris vineri premierului o scrisoare, prin care solicitam retragerea temporara a OUG pana cand vom avea un cadru de reglementare clar, disctinct pentru serviciile de ride sharing.

Intre timp avem toata disponibilitatea si deschiderea de a lucra si de a prezenta modele de ride sharing. Cand vor fi clarificate lucrurile, sustinem sa amendam si sa limitam acele activitati de transport riscante pentru consumator. Romania nu trebuie sa inventeze o lege. Putem sa imprumutam alte modele din alte tari", a explicat Corolea.

Potrivit acesteia, 300.000 utilizatori Uber in Romania au folosit cel putin o data serviciile platformei, din care peste 250.000 in Bucuresti.

Compania Uber a fost fondata in 2009 in Statele Unite ale Americii, iar din februarie 2015 Uber este prezenta si in Romania, la Bucuresti, cu trei servicii: uberX, UberSELECT si Uber Child Seat.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Uber legislatie ride sharing, #Uber ride sharing, #serviciu Uber Romania , #Uber