Uber isi spioneaza utilizatorii de cativa ani, acuza un fost angajat - Pana si Beyonce ar fi fost vizata

Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 11:19
2929 citiri
Uber isi spioneaza utilizatorii de cativa ani, acuza un fost angajat - Pana si Beyonce ar fi fost vizata
Foto: Uber

Uber e o alternativa la taxi in multe orase din lume, inclusiv din Romania, dar serviciul de ride-sharing a provocat si unele controverse. Cea mai recenta acuzatie se refera la faptul ca unii angajati au reusit sa urmareasca utilizatorii prin intermediul aplicatiei, inclusiv vedete si politicieni.

Mai mult, se pare ca ei au ajutat pasageri sa-si urmareasca fosti prieteni si chiar au reusit sa acceseze informatii despre calatoriile facute de personalitati, cum ar fi Beyonce, relateaza Reveal News.

Samuel Ward Spangenberg este cel care a facut aceste afirmatii intr-o declaratie depusa in octombrie la un tribunal american.

El este expert in securitate cibernetica si a fost angajat al Uber, iar acum a dat in judecata compania.

Functia care permite urmarirea utilizatorilor fara acordul lor se numeste "God View" si a intrat in atentia presei inca de-acum doi ani, cand au existat mai multe acuzatii ca angajatii companiei de ride-sharing o pot folosi pentru incalcarea intimitatii pasagerilor.

Insa iata ca acuzatiile au reaparut si nu mai putin de 5 fosti angajati ai companiei au confirmat ca si acum se poate face asa ceva, transmite BGR.com.

Dar nu e singurul lucru controversat pe care il sustine Samuel Ward Spangenberg. El a mai aratat, in documentele depuse la tribunal, ca Uber sterge fisiere pe care e obligat prin lege sa le pastrze, dar si ca are capacitatea de a cripta de la distanta calculatoarele companiei atunci cand oficialii americani vin in inspectie sau cand fac raiduri, impiedicand astfel extragerea datelor.

Totusi, Spangenberg arata ca singura informatie care e in siguranta pe aplicatia de ride-sharing e numarul cardului bancar. Asta pentru ca datele acestea sunt stocata in alta parte decat pe serverele Uber.

In replica, compania sustine ca a concediat angajatii care au facut abuzuri si a luat multe masuri pentru a-si imbunatati securitatea.

Acuzatiile vin dupa ce multi utilizatorii britanici ai aplicatiei s-au plans ca noul update permite Uber sa-si monitorizeze clientii prin GPS in orice moment, in conditiile in care acest lucru era posibil inainte doar daca aplicatia era deschisa pe telefon.

Reprezentantii Uber sustin ca isi vor urmari clientii doar din momentul in care acestia solicita o cursa si inca cinci minute dupa incheierea calatoriei. Compania a mai spus ca schimbarea va ajuta la o localizare mai buna a clientilor si va imbunatati securitatea.

In plus, update-ul are si scopul de a preveni frauda, cum ar fi atunci cand un sofer ii taxeaza in plus pe pasageri, pentru ca inchide calatoria la cateva minute dupa ce acestia se dau jos din masina.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Uber spioneaza utilizatori, #Uber spionaj , #Uber