Piata auto din Romania, in declin din cauza scumpirii benzinei

Vineri, 24 Mai 2013, ora 20:41
2483 citiri
Piata auto din Romania, in declin din cauza scumpirii benzinei

Piata auto a inregistrat o scadere abrupta in Romania, in ultimii 5 ani, in principal din cauza cresterii pretului la benzina, potrivit unui studiu Allianz Risk Pulse.

In tara noastra, vanzarile de autoturisme noi s-au micsorat cu 77% in intervalul mentionat.

Comparativ cu un numar de 315.600 de masini noi comercializate in 2007, anul trecut cifra a scazut de peste 4 ori, la putin peste 72.000 de unitati, se arata in studiul publicat pe site.

Dintre tarile europene monitorizate de Allianz Risk Pulse, doar Grecia a inregistrat o dinamica mai accelerata a contractiei vanzarilor de masini noi, de 79%, in perioada amintita.

"Scaderea abrupta a vanzarilor de autoturisme noi in Romania s-a proiectat si la nivelul pietei locale a asigurarilor si, implicit, isi pune amprenta si asupra aspectelor privind siguranta in trafic", a declarat Remi Vrignaud, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.

"In timp ce, la nivel European, asistam la manifestarea pronuntata a tendintelor de echipare a autovehiculelor cu dispozitive si sisteme de asistenta tot mai sofisticate ce urmaresc cresterea sigurantei la volan si in trafic, in Romania varsta medie a autovehiculelor ce formeaza parcul auto este din ce in ce mai mare", a adaugat acesta.

In intervalul 2007-2011, numarul de autoturisme cu vechime de peste 10 ani a crescut in valoare absoluta cu peste 800.000 de unitati, de la aproximativ 1,6 milioane, la 2,4 milioane, in tara noastra. In consecinta, actualmente, peste jumatate (53,4%) din numarul autoturismelor inmatriculate in Romania au o vechime de 11 ani sau mai mult.

In acest timp, industria auto din tarile occidentale - ce include atat producatorii, cat si asiguratorii - isi concentreaza eforturile pe inovatii tehnologice in masura sa aduca soferului mai multa siguranta si confort. Aceste tehnologii includ sistemele de asistenta a soferului, cutiile negre telematice sau "butonul de urgenta" (e-call), ultima amintita avand sa fie, se pare, o dotare obligatorie la nivelul Uniunii Europene incepand din anul 2015.

Introducerea acestor sisteme tehnologice avansate si dezvoltarea autovehiculelor inteligente va contribui la cresterea sigurantei in trafic (de exemplu prin reducerea timpului de reactie a serviciilor de urgenta) si va revolutiona obiceiurile privind mobilitatea.

Pretul benzinei, unul dintre motivele declinului

Ca urmare a cresterii preturilor combustibililor, detinerea unei masini a devenit tot mai costistoare si este de asteptat ca aceasta tendinta sa se mentina, considera autorii studiului.

In Germania, preturile la benzina au crescut cu cel putin 30% din 2005. In Marea Britanie, costurile de utilizare si intretinere au fost identificate ca reprezentand principalul motiv pentru care o reprezentantii tinerei generatii nu conduc o masina.

In plus, manifestarea crizei a pus o mare presiune asupra bugetelor gospodariilor.

In acest context, cifrele privind evolutia vanzarilor si inmatricularilor de noi masini arata o scadere continua la nivelul Uniunii Europene, de la 15,6 milioane la 12 milioane de autoturisme, in intervalul 2007-2012.

Fara sa existe vreun tipar, declinul a fost generat, deopotriva, de evolutiile inregistrate atat in Vestul Europei, cat si in tarile din Centrul si Estul continentului, conform studiului.

C.P.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#piata auto Romania scadere scumpire benzina, #masini scumpire benzina, #scadere piata auto Romania , #vanzari auto