Automobilul viitorului - nu porneste daca esti baut si franeaza singur daca ai viteza

Duminica, 10 Iulie 2011, ora 12:46
3482 citiri
Automobilul viitorului - nu porneste daca esti baut si franeaza singur daca ai viteza

Numarul mare de accidente rutiere produse din cauza oboselii la volan i-a determinat pe oficialii europeni sa aiba in vedere introducerea in legislatia comunitara obligativitatea unor echipamente speciale care urmeaza sa fie instalate pe autovehicule, astfel incat acestea sa fie mai sigure.

Rolul acestor echipamente, unele existente deja pe anumite modele de autovehicule ca dotare optionala, va fi acela de a preveni, printre altele, si accidentele cauzate de oboseala sau pe fondul unei alcoolemii ridicate.

Pentru ca 20% dintre accidentele rutiere produse pe soselele europene sunt cauzate de oboseala, pe viitor toate autovehiculele care vor circula in spatiul comunitar vor trebui sa fie dotate cu un sistem de alerta privind oboseala soferulu. Tehnologia de siguranta care poate preveni accidentele in cazul somnolontei la volan se bazeaza pe sisteme care urmaresc comportamentele soferilor sau folosesc camera de luat vederi care filmeaza soferul pentru detectarea gesturilor precum motaitul.

Daca sistemul detecteaza faptul ca soferul motaie sau daca automobilul nu pastreaza o traiectorie rectilinie atunci automobilul poate sa se franeze automat, obligand soferul sa traga pe dreapta.

Sistemele de franare automata vor intra in functiune si atunci cand automobilul depaseste limita de viteza admisa pe drumul pe care se circula. Adaptarea inteligenta a vitezei se va realiza printr-un sistem care monitorizeaza constant viteza autovehiculului si limita de viteza de pe drumul pe care se ruleaza. Cu cat limita admisa este depasita cu o viteza mai mare, cu atat sansele ca sistemul sa intervina prin franare automata sunt mai mari.

Pana sa ajunga sa adoarma la volan sau sa poata depasi limita de viteza, soferul trebuie sa "dovedeasca" automobilului ca nu este in stare de ebrietate. Pe viitor, automobilele, in special cele de transport de pasageri si de marfa, vor fi dotate cu un sensor special, denumit alcolocks, care obliga soferul sa faca un test de alcoolemie pentru a putea porni masina.

Dupa ce a pornit motorul, soferul trebuie sa respire printr-un mustiuc special, asemanator cu cele de pe aparatele etilotest. Daca se detecteaza alcool in aerul exhalat, demarorul automobilului va fi blocat automat, iar vehiculul va putea fi repornit imediat doar de un alt sofer, daca trece testul de ebrietate.

Pe viitor, automobilele vor avea in dotarea standard si sistemul eCall, prin intermediul caruia se apeleaza automat numarul unic de urgenta european 112 in cazul unui accident.

In plus, pe automobile vor trebui sa existe si sisteme de operare prin satelit prin intermediul carora soferul va primi informatii referitoare la traficul de pe ruta pe care circula. Viitorul sistem, bazat pe Galileo, are scopul de a gestiona traficul pentru consolidarea sigurantei calatorilor si economisirea timpului pe care acestia l-ar pierde in ambuteiaje. Include siteme de trafic inteligent: reguli de trafic si informatii privind drumul pentru soferi pe parcursul calatoriei.

Reactii pro si contra

In timp ce eurodeputatul german Dieter-Lebrecht Koch, raportorul pe proiectul legislativ care prevede introducerea obligativitatii sistemelor de securitate de mai sus, sustine ca "soferii trebuie sa fie constienti de pericolele carora trebuie sa le faca fata", alti oficiali vorbesc despre un scenariu de tip Big Brother.

Specialistul belgian Said El Khadraoui in materie de securitate rutiera sustine ca o va fi dificil de implementat un sistem de franare in cazul depasirii limitelor de viteza din cauza faptului ca nu peste tot in Europa sunt aceleasi reguli, dar considera ca "reprezinta o idee buna".

Philip Bradbourn, membru al grupului Europa - Libertatii si Democratiei din Marea Britanie, Regatul Unit) vorbeste despre "un scenariu Big Brother", in timp ce liberala franceza Nathalie Griesbeck spune ca nu poti avea incredere totala in sistemele propuse.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#Galileo, #automobilul viitorului, #alcolocks, #Dieter Lebrecht Koch , #viteza
Comentarii
Poza florescumihairo
florescumihairo
rank 4
Automobilul viitorului-nu porneste daca esti baut si franeaza singur